Η Βάλια Μπαμπέτσα παρουσίασε στην Βέροια το πρώτο της μυθιστόρημα (φωτογραφίες, βίντεο)

Η Βάλια Μπαμπέτσα παρουσίασε το πρώτο της  μυθιστόρημα με τίτλο «Αν ακούς απόψε κράτα με από το χέρι», την Κυριακή 6 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟκαι οι εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Φώτης Καραβασίλης.

Στην έναρξη της παρουσίασης μίλησε η φιλόλογος και επιμελήτρια των εκδόσεων Ωκεανός, Ανθή Μπίσσα, η οποία είπε ότι το βιβλίο την ξάφνιασε, αλλά σελίδα τη σελίδα την κέρδισε. «Η ιστορία του βιβλίου έχει να κάνει με ερωτήματα, που όλους μας βασάνισαν ή τα συναντήσαμε. Με αισθήματα δύσκολα διαχειρίσιμα… Όλα αυτά είναι δοσμένα με καθαρές γραμμές χωρίς λειάνσεις, με ένα λυρικό τρόπο που αποπνέει αισιοδοξία, που δεν σε αφήνει να βουλιάξεις. Το κυριότερο είναι ότι το βιβλίο είναι δοσμένο με καθάριο βλέμμα… Από την αρχή δίνει αυτό που έχει να σου δώσει», είπε. Έπειτα μίλησε για τη γνωριμία της με τη συγγραφέα.

Στη συνέχεια μίλησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευγενία Καβαλάρη, η οποία έκανε μία φιλολογική προσέγγιση του βιβλίου. Όπως είπε «πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, με πολυσέλιδη αφήγηση, με μύθο πολυεπεισοδιακό και πολύπτυχο, και πολύ πολύπλοκο στην όλη του οργάνωση, διάρθρωση κι εξέλιξη. Με ήρωες πολυπρόσωπους τους οποίους διαγράφει με πληρότητα… Αιφνιδιαστικά εισάγει τον αναγνώστη στην υπόθεση… Με τριτοπρόσωπη αφήγηση ξετυλίγει τον μύθο και παρουσιάζει τους ήρωές της… Το αφηγηματικό υλικό παρουσιάζεται με έναν συνδυασμό γραμμικής αφήγησης και αφηγηματικών αναλήσεων. Το μυθιστόρημα είναι μια σπουδή στην αγάπη, μια σπουδή στον έρωτα, σε όλες του της εκφάνσεις. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως αισθηματικό με αυτοβιογραφικά στοιχεία». Μίλησε για την ιστορία του βιβλίου και διάβασε αποσπάσματά του.

Ακολούθησε ο Αντώνης Καραβασίλης, ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος, ο οποίος μίλησε για τα συναισθήματα που βγάζει το βιβλίο και πως αυτά μας διαμορφώνουν. «Το βιβλίο περνάει ψυχολογικά μηνύματα που είναι για όλους σημαντικά.  Το βιβλίο ξεκινάει πολύ δυναμικά, αφήνει κάποια αναπάντητα ερωτήματα ψυχολογικής φύσεως στη μέση, έτσι κρατά τον αναγνώστη προσηλωμένο για να φτάσει στο τέλος, και να βρει τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Το μυθιστόρημα μιλάει για αρνητικά και θετικά συναισθήματα. Αρνητικά, όπως το πένθος, η απάτη, ο θάνατος, ο πόνος και τα θετικά, η αγάπη κι ο έρωτας. Η συγγραφέας τα συνδυάζει όλα πολύ ωραία…».

Στο τέλος τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι είπε για το βιβλίο της.

 

Πολύ συγκινητική κι ένθερμη ήταν η στήριξη στην Βάλια Μπαμπέτσα, καθώς η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, ο Βουλευτής ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος, η πρώην Βουλευτής ΝΔ Γεωργία Μπατσαρά, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, ο εκπρόσωπος του Πταισματοδικείου Βέροιας, του Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου,  μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, φίλοι, συγγενείς και βιβλιόφιλοι.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Λίνα και η Αρετή Ιωάννου, κόρες ενός πάμπλουτου εργοστασιάρχη της Θεσσαλονίκης, ζούσαν μια ευτυχισμένη ζωή, ώσπου βρέθηκαν μπλεγμένες στο σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας, το οποίο, χωρίς να το γνωρίζουν, καθόρισε τις ζωές τους.

Η Λίνα, επιλέγοντας να ζει μέσα στην άγνοια, μπλέχτηκε σ’ ένα γαϊτανάκι έρωτα και αγάπης ανάμεσα σε δυο άνδρες από το οποίο βγήκε λαβωμένη. Ο Δημήτρης, ο πρώτος της έρωτας, προδόθηκε και έφυγε μακριά της και ο ʼρης, ο μυστηριώδης εραστής, ήρθε για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της οικογένειας και να φέρει στην επιφάνεια μία συνταρακτική αλήθεια!

Η Αρετή, ένα μοναχικό πλάσμα, ένα αερικό που γεννήθηκε για να γίνει μεγάλη συγγραφέας, κατάφερε να λάμψει. Χωμένη μέσα σε προσωπικούς εφιάλτες, παλεύοντας με την υπερευαισθησία της, είχε μόνη συντροφιά τους ήρωες και τη σιωπή της. Μέχρι που ήρθε ένα τρομερό γεγονός και σημάδεψε τη ζωή των δύο αδελφών. Η απώλεια...

Τότε μπήκε στη ζωή της Αρετής ένας άνδρας που τη λάτρεψε. Έγινε ζητιάνος της αγάπης της, μα ο μεγαλύτερος αντίπαλός του ήταν η μοναχικότητά της...

Θα τον άκουγε όταν θα της ούρλιαζε να του κρατήσει το χέρι ή θα τον άφηνε στο κενό, τη στιγμή που όλα θα στροβιλίζονταν;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βάλια Μπαμπέτσα γεννήθηκε και μεγάλω-σε στη  Βέροια. Σπούδασε Φιλοσοφική με ειδίκευση στο Τμήμα Νεοελληνικής και Μεσαιωνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δημο-σιογραφία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Το 2011 δύο ποιήματά της, το Είσαι Εσύ και η Ευτυχία διακρίθηκαν από την Ένωση Συγγραφέων-Λογοτεχνών Ευρώπης  και εκδόθηκαν σε Ανθολογία της Ένωσης. Το 2013 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο Είναι η Αγάπη...από τις εκδόσεις Πένα και το 2016 εκδόθηκε η δεύτερη συλλογή ποιημάτων με τίτλο Μονοπάτια Λήθης από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή (iWrite). Το 2014 το ποίημά της με τίτλο Είναι η Αγάπη...μελοποιήθηκε, χορογραφήθηκε και συμμετείχε στα φεστιβάλ Τερψιχόρη και Lets Dance στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. 

{jlex}flickr:72157694771763331{/jlex}