Παρουσιάστηκε στο Πανόραμα το βιβλίο "Ο Γέρος του Πόντου" - Συγκίνησε η ιστορία του ξεριζωμένου από τον Πόντο, Ανέστη (φωτογραφίες, βίντεο)

Το βιβλίο "Ο Γέρος του Πόντου" παρουσίασε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, την Κυριακή το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο Πανόραμα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιγράφει την ζωή του Πόντιου πρόσφυγα Ανέστη Κωνσταντινίδη και μέσα από αυτή την περιγραφή, ο αναγνώστης λαμβάνει στοιχεία για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους Εστίες, την άφιξη τους στην Ελλάδα και δη στην Θεσσαλονίκη και την προσπάθειά τους να προκόψουν σε ένα νέο περιβάλλον.

Παράλληλα υπάρχουν πολλά στοιχεία για την Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα και στο πώς άλλαξε η πόλη.

Ο βιβλίο έγραψε ο Ιωάννης Ιντζεβίδης, ο οποίος παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό την ζωή του παππού του Ανέστη. Δεν ευτύχησε να δει τυπωμένο το έργο του, ωστόσο η προσπάθειά του δεν πήγε χαμένη. Τα παιδιά του βρήκαν τον τρόπο να εκδώσουν το έργο του πατέρα τους και να μας το παρουσιάσουν την Κυριακή (δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την παρουσίαση στο παρακάτω βίντεο)

Το βιβλίο παρουσίασε η Αναστασία Μαχαιρίδου (Φιλόλογος - Εκπαιδεύτρια Ποντιακής Διαλέκτου) ενώ αποσπάσματα διάβασε η Δέσποινα Χρυσοβαλάντου Γερουλίδου (Παιδαγωγός).

Ο γιος του συγγραφέα Βαγγέλης Ιντζεβίδης μίλησε για το πώς ξεκίνησε η συγγραφή του έργου, ποιον σκοπό εξυπηρέτησε και ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η έκδοσή του.

Την παρουσίασε έντυσε μουσικά ο δάσκαλος λύρας Γιάννης Τσανασίδης.

 
 

Powered by flickr embed.