Το καινούργιο παραμύθι της Κατερίνας Καριζώνη παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το παιδικό βιβλίο της Κατερίνας Καριζώνη με τίτλο «Το μυστικό των βιβλίων» (εκδ. Ρώμη 2018), σε εικονογράφηση Κωνσταντίνου Αρώνη παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 1 Δεκεμβρίου, στο art cafe Εκτός Χάρτη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις Ρώμη και η Γκαλερί Παπατζίκου.

Προλόγισε ο εκδότης Γιάννης Κιντάπογλου, ο οποίος συντόνισε την παρουσίαση και στο τέλος των ομιλιών διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Ξεκινώντας μίλησε η συγγραφέας παιδικών βιβλίων - εκπαιδευτικός Σοφία Τσιάμη, η οποία μίλησε με την ιδιότητα της συγγραφέως παιδικού βιβλίου. Αυτό που εισέπραξε διαβάζοντάς το είναι ότι το βιβλίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ... Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία που αγγίζει και τα παιδάκια… Είπε ότι στο βιβλίο παρουσιάζεται η αγωνία του συγγραφέα ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα στην καθημερινότητά του (αγωνιά να γράψει κάτι καλό), έως τι στιγμή που έρχονται κάποια μαγικά αντικείμενα (άψυχα), τα οποία αναλαμβάνουν να βρουν τον μάγο Σοζ, ώστε να βοηθήσουν τον συγγραφέα να ξαναβρεί την έμπνευσή του. Μέσα από το ταξίδι τους μας θέτει προβληματισμούς (τι μας βοηθάει στη συγγραφή)… Έπειτα στάθηκε σε μερικά σημεία του βιβλίου που τις έκαναν εντύπωση και στη συνέχεια διάβασε αποσπάσματα. Κλείνοντας είπε ότι το βιβλίο έχει κάτι το πρωτότυπο, κι αυτό έχει να κάνει με την εικονογράφησή του. Δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να συνεχίσουν να ζωγραφίζουν το βιβλίο και να γίνουν μέρος του.

Ακολούθως ο ζωγράφος και αρχιτέκτων Κωνσταντίνος Αρώνης, πήρε τον λόγο λέγοντας ότι η ζωγραφική είναι το εργαλείο για να κάνεις την εικονογράφηση (χρειάζεται η διαμόρφωση των ηρώων, η εικαστική εκδοχή τους, χρειάζεται να γίνεις σκηνογράφος, ενδυματολόγος, σκηνοθέτης, χρειάζεται να διδάξεις τις εκφράσεις στον ρόλο των ηρώων, να γνωρίζεις από φωτογραφία, γωνίες λήψεις κ.α.). Η εικονογράφηση είναι σύνθετο πράγμα, χρειάζεται μεγάλη έρευνα, θα πρέπει ο εικονογράφος να διαβάσει καλά το κείμενο και μέσα από αυτό να μπει στο μυαλό του συγγραφέα και να συνομιλήσει μαζί του. Να μιλήσει για το βάθος των συμβολισμών, τους χαρακτήρες των ηρώων που διαχειρίζεται…

Όταν διάβασε το βιβλίο ενθουσιάστηκε. Η ιστορία εξελίσσετε σε τρεις χώρους (χώρος συγγραφέα, χώρος εξοχής, γενικότερο σπίτι συγγραφέα), με διάλογο, κοφτερές και ζουμερές ατάκες…. Οι ήρωες του βιβλίου δεν είναι απλοί ήρωες, φίλοι, συμπαραστάτες του συγγραφέα, είναι χρησιμοποιημένοι ήρωες, τελειωμένοι, που αγαπούν τον χρήστη τους, καταφεύγουν στην πηγή για να πάρουν τις πληροφορίες και να γυρίσουν να βοηθήσουν τον φίλο τους.

Ως εικονογράφος προσπάθησε να δώσει ψυχή σε αυτούς τους χρησιμοποιημένους ήρωες, επιστράτευσε και την παραμικρή του ικανότητα για να αποδώσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Στην απεικόνιση χρησιμοποίησε χρώματα γκρίζα και καφέ για τα τοπία της πόλης, κρατώντας το γαλάζιο και το πράσινο για τις σκηνές στο δάσος…

Η μισή εικόνα του βιβλίου είναι ασυμπλήρωτη για να τη χρησιμοποιήσουν τα παιδιά και να μπουν στο παιχνίδι κι αυτά. Ήταν μία δυνατή εμπειρία κι ευχαριστήθηκε τη συνεργασία με τη συγγραφέα.

Έπειτα τον λόγο πήρε η συγγραφέας Κατερίνα Καριζώνη. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορεί να δείτε τι είπε για το νέο της βιβλίο.

 

Τελειώνοντας ακολούθησε συζήτηση και η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης εκτέθηκαν τα πρωτότυπα έργα της εικονογράφησης του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ποιο είναι το μυστικό των βιβλίων και πώς γράφονται αυτά; Δέκα παράξενοι φίλοι από το βασίλειο των μικρών πραγμάτων ξεκινούν για να βρουν τον μάγο Σοζ που ζει στο δάσος και να πάρουν μια απάντηση. Θέλουν να βοηθήσουν ένα φίλο τους συγγραφέα που δεν καταφέρνει να γράψει ούτε γραμμή. Μπορούν άραγε τα μικρά πράγματα να μας στηρίξουν, όπως ένα τσαλακωμένο χαρτάκι, ένα καπάκι, ένα κουκούτσι, ένα πετραδάκι, ένα πανάκι, ένας συνδετήρας, ένα μισοφαγωμένο μολύβι, ένα σπασμένο καθρεφτάκι, ένα ξεραμένο χαμομήλι και πολλαπλά πράγματα χωρίς μεγάλη σημασία; Και ποιο είναι το μυστικό που μαθαίνουν από τον μάγο Σοζ και την αλλόκοτη παρέα του; Ένα παραμύθι που μας ταξιδεύει στα μαγικά μυστικά των βιβλίων, της φύσης, της δημιουργίας, αλλά και της πραγματικής φιλίας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Kατερίνα Kαριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά. Είναι διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Εξέδωσε τα εξής βιβλία: Ποίηση: «Πρωτοβρόχια», «Διαστάσεις», «Πινόκιο», «Αναπάντεχο Καλοκαίρι», «Τσάι και μυθολογία», «Πανσέληνος στην οδό Φράγκων», «Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων», «Ο ράφτης Ραντοσλάβ από το 1470», «Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη» (συλλογικό έργο), «Ρεσάλτο», «Σκοτεινός Χρόνος».

Παιδικά βιβλία: «Χίλιες και μια νύχτες των Βαλκανίων», (Α΄ βραβείο κύκλου παιδικού βιβλίου, 1991), «Ο Σαίξπηρ σε 7+2 παραμύθια», «Η Δίκη των Παραμυθιών», «Το ταξίδι του αυτοκράτορα με το χαμένο πρόσωπο», «Το ταξίδι των παραμυθιών», «Παραμύθια από τις όπερες», «Ο μαγικός αυλός», «Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα ξέφωτο του δάσους». Πολλά από τα παιδικά βιβλία της θεατροποιήθηκαν και παίχτηκαν σε σχολικές και παιδικές θεατρικές σκηνές.

Μυθιστορήματα: «Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος», «Βαλς στην Ομίχλη», «Τσάι με τον Καβάφη», «Μεγάλο Αλγέρι», «Το τραγούδι του ευνούχου», «Ο Μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες», «Ο χάρτης των ονείρων», «Η πόλη των αθώων».

Συμμετείχε σε δύο ιστορικά λευκώματα: «Θεσσαλονίκη και Εθνική Τράπεζα» και «Πειρατεία στη Μάνη και στη Μεσόγειο». Έχει γράψει ιστορικές μελέτες και δοκίμια για τη λογοτεχνία, όπως και κριτικές βιβλίων σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ποιήματα και πεζά της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το 2009 πήρε το βραβείο του περιοδικού Αυλαία για το συνολικό της έργο. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και του Κύκλου Ποιητών.

Λίγα λόγια για τον εικονογράφο

Ο Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική, στην Πολυτεχνική Σχολή του A.Π.Θ. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και στην Βέροια ως αρχιτέκτων, ζωγράφος, σκηνογράφος, σκιτσογράφος, και εκπαιδευτικός, στα δύο δικά του καλλιτεχνικά εργαστήρια. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και Διεθνώς.

Συμμετείχε με το σκηνογραφικό του έργο, στις BIENALLE της Θεσσαλονίκης και της Ρώμης, ενώ ως σκηνογράφος συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Έργα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, καθώς και με ιδιώτες Έλληνες και ξένους εκδότες. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ). Έργα του εκτίθενται στο διαδίκτυο. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.