Το μυθιστόρημα του με τίτλο «Ανεξίτηλη Στάμπα» παρουσίασε ο Γιώργος Τροχόπουλος στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το μυθιστόρημα του Βεροιώτη συγγραφέα Γεώργιου Ξάνθιππου Τροχόπουλου με τίτλο «Ανεξίτηλη Στάμπα» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στον πολυχώρο Εληά, στην Βέροια.

Το μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΑΛΦΑ ΠΙ», πραγματεύεται το βαθύ ζήτημα της υιοθεσίας και μάλιστα σε ένα οξύ ιστορικό πλαίσιο, αφού η ιστορία αυτή συμβαίνει την δεκαετία του 1950, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα. Στα πλαίσια της πλοκής του μυθιστορήματος, ο συγγραφέας αναφέρεται σε πολλά ιστορικά γεγονότα του προηγούμενου αιώνα όπως η Γενοκτονία των Ποντίων, ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα κ.α.

Ξεκινώντας τον λόγο πήρε ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κώστας Φωτιάδης, ο οποίος στην αρχή μίλησε για την φιλική σχέση που τον συνδέει με τον συγγραφέα, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενέστερα στο βιβλίο. «Το βιβλίο είναι το τρίτο πνευματικό παιδί του συγγραφέα. Το συγκλονιστικό εξώφυλλο εικονίζει την προσφυγιά (έχει πολλά κοινά σημεία με την σημερινή εποχή). Το βιβλίο δεν προσβάλει τον αναγνώστη, καθώς αποτελεί μία καλαίσθητη έκδοση. Είναι πολύ καλά δομημένο και διαβάζεται εύκολα. Με γλώσσα καθημερινή, ο συγγραφέας καταγράφει τα γεγονότα της μυθιστορίας του με τα μηνύματα που θέλει να περάσει. Αναδεικνύει τα προβλήματα της υιοθεσίας και τους παράγοντες που συνηγορούν σε αυτήν. Το βιβλίο διαδραματίζεται στον τόπο μας, άρα αναδεικνύει κεφάλαια της τοπικής μας ιστορίας» είπε μεταξύ άλλων. Παράλληλα αναφέρθηκε στην υπόθεση του βιβλίου και στα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται σε αυτό. «Θα αγαπήσετε τον κόσμο του ήρωα του βιβλίου. Αυτό με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον συγγραφέα» ανέφερε στο τέλος ο κ. Φωτιάδης, ενώ έκλεισε με την ανάγνωση ενός συγκινητικού αποσπάσματος.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Δικηγόρος –Δημοσιογράφος, Εκδότης της Εφημερίδας «ΛΑΟΣ», Ζήσης Μιχ. Πατσίκας, ο οποίος είπε το μυθιστόρημα είναι σαν πραγματική ιστορία. «Ο κεντρικός του άξονας είναι μία εσωτερική υιοθεσία. Ο συγγραφέας μας βάζει για τα καλά στην ψυχή των ηρώων, νιώθουμε τα διλήμματα και τις απογοητεύσεις τους. Εκτός από την εσωτερική υιοθεσία, πολλή μεγάλη έκταση είχε το φαινόμενο των μαζικών παιδιών στις ΗΠΑ και συγκέντρωση παιδιών στις παιδοπόλεις. Το μυθιστόρημα το τοποθετεί σε οικείο περιβάλλον για εμάς, με πολύ γνωστές αναφορές σε περιοχές της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης. Ο συγγραφέας δεν ακολουθεί την κλασική συνταγή, αλλά χρησιμοποιεί τον κινηματογραφικό τρόπο. Τα σπονδυλωτά κομμάτια μας πηγαίνουν μπρος – πίσω με συνοχή, χωρίς να χαθεί ο αναγνώστης, ενώ διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον. Ο συγγραφέας είναι πολιτικοποιημένος κι ενδιαφέρεται πάντα ενεργά για τα κοινά. Δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορές σε πολιτικά και ιστορικά γεγονότα, με δεξιοτεχνία, τα πλέκει μέσα στην ιστορία. Δεν είναι ένα βαρύ ιστορικό βιβλίο. Υπογραμμίζει σημαντικά γεγονότα, τα συνοψίζει και δίνει στον αναγνώστη μία συμπυκνωμένη εικόνα χωρίς να κουράζει και διατηρώντας ένας βαθμό αντικειμενικότητας. Ο ίδιος απόλαυσε τους διαλόγους, καθώς δίνουν ζωντάνια και αμεσότητα. Η γλώσσα πλούσια, δημιουργεί εικόνες, σαν σκηνές από ταινία. Το βιβλίο «Ανεξίτηλη Στάμπα» θα αφήσει την στάμπα του στο μυαλό και την ψυχή», είπε ο Πατσίκας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ιστορικά γεγονότα που διατρέχουν το βιβλίο.

Ακολούθησε η Φιλόλογος – Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν.Ημαθίας, Ευγενία Καβαλλάρη, η οποία ξεκίνησε αναλύοντας τον τίτλο του βιβλίου, με αναφορές στην υπόθεση του βιβλίου. «Ο συγγραφέας ανασύρει την μνήμη που σημάδεψε την ψυχή του. Ο παντογνώστης αφηγητής με τριτοπρόσωπη αφήγηση, εκθέτη την υπόθεση της υιοθεσίας ενός μικρού παιδιού, του Γιώργου, ανάμεσα σε δύο συγγενικές οικογένειες. Φαινόμενο συχνό τις δεκαετίες που διαδραματίζεται η υπόθεση. Ο χοροχρόνος δηλώνεται με σαφήνεια. Τόπος δράσης η Βέροια, την δεκαετία του 1950. Παράλληλα με την υπόθεση της υιοθεσίας παρακολουθούμε και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής. Τα ιστορικά γεγονότα αποτυπώνονται εκτενώς... Ο συγγραφέας με ρεαλισμό και ευαισθησία περιγράφει τα συναισθήματα των ηρώων. Οι ήρωές του απλοί άνθρωποι του μόχθου, ταλαιπωρημένοι από τις ιστορικές συγκυρίες, γι αυτό και πρόσωπα τραγικά… Ο ρεαλισμός, η βαθιά συγκίνηση, η γοργή πλοκή, οι τραυματικές ιστορικές περιπέτειες, της προσφυγιάς του ξεριζωμού των διώξεων της κατοχικής και μετεκατοχικής περιόδου, η εναγώνια προσπάθεια των πρωταγωνιστών να ορθοποδήσουν καθιστούν την «Ανεξίτηλη Στάμπα» ένα ελκυστικό κείμενο», είπε η κα Καβαλλάρη. Παράλληλα διάβασε ένα απόσπασμα του βιβλίου.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, ενώ στο τέλος υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Παραβρέθηκαν οι: Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα Τόπη, Περιφερειακός Σύμβουλος Απόστολος Νεστορόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δήμου Βέροιας Κώστας Τσιλογιάννης, Δημοτικοί Σύμβουλοι Κυριάκος Θεοδωρίδης και Κωνσταντίνος Τροχόπουλος, πρώην πρόεδρος Χ.Κ. Σελίου Τζελέπης, πρώην αστυνομικός διευθυντής Βασίλης Κρομμύδας, κ.α.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μαρκούλης λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην παρουσίαση, όμως έστειλε τον χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο κ. Θεοδωρίδης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ιστορία αυτή συμβαίνει τη δεκαετία του ’50, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια υπόθεση εσωτερικής υιοθεσίας ενός μικρού παιδιού, μεταξύ δύο συγγενικών οικογενειών Ποντίων προσφύγων, µέσα από την εξιστόρηση της οποίας ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να αναφερθεί:
 
Στη Μικρασιατική Καταστροφή,
Στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την παλιννόστησή τους στην Ελλάδα,
Στην εποποιία της Αλβανίας το 1940,
Στην ίδρυση και δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ την περίοδο της Γερµανικής κατοχής,
Στον Εµφύλιο Πόλεµο 1946-49,
Στο αίσχος της Μακρονήσου «Το νέο Παρθενώνα του Ελληνισµού» κατά δήλωση του τότε Υπουργού Στρατιωτικών Παναγιώτη Κανελλόπουλου,
Στη δύσκολη περίοδο µετά το 1950 για την Ελλάδα, που προσπαθεί να ορθοποδήσει και να επουλώσει τις πληγές της από ην Κατοχή και τον Εµφύλιο και τέλος,
Στη Χούντα των Συνταγµαταρχών της 21ης Απριλίου του 1967.

Ο συγγραφέας παράλληλα διεισδύει µε τρόπο αριστουργηματικό στον ψυχισμό όλων των εμπλεκομένων στην υιοθεσία, σκιαγραφεί δε τα ψυχολογικά πορτραίτα των ηρώων και τις ψυχολογικές τους διαδρομές στην πλοκή της ιστορίας αυτής.

View this gallery on Flickr