Ομιλία με θέμα «Αλλάζει ο άνθρωπος» πραγματοποίησε ο ψυχίατρος-παιδοψυχίατρος Δημήτρης Καραγιάννης στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Στην Βέροια βρέθηκε ο ψυχίατρος-παιδοψυχίατρος Δημήτρης Καραγιάννης το Σάββατο 16 Νοεμβρίου.

Στα πλαίσια του νέου του βιβλίου με τίτλο «Αλλάζει ο άνθρωπος», ο κος Καραγιάννης πραγματοποίησε ομιλία με το ίδιο θέμα, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών.

Ο χώρος γέμισε ασφυκτικά για να παρακολουθήσει το ενδιαφέρον θέμα, κρατώντας παράλληλα σημειώσεις.

Ο Γιάννης Ναζλίδης προλόγισε το βιβλίο και στη συνέχεια ο κος Καραγιάννης με τη συμμετοχή του κοινού μίλησε για την εμπειρία που απέκτησε με τη συναναστροφή του με ανθρώπους που του εμπιστεύθηκαν τα προσωπικά τους ερωτήματα, που αναμετρώνται με την ίδια τη ζωή τους και τα εκάστοτε προβλήματα.

«Όλοι θα προτιμούσαμε να μην υπάρχουν εμπόδια μπροστά μας, όμως ο καθένας θα μπορεί να τα αντιμετωπίσει έχοντας τις απαραίτητες δεξιότητες… Είναι σπουδαίο να παράγουμε λύσεις όντας έχοντας κάνει λάθη – σφάλματα και νιώθοντας απογοήτευση… Δεν μπορούμε να είμαστε σεναριογράφοι της ζωής μας, όμως μπορούμε να είμαστε σκηνοθέτες. Σημασία έχει ο τρόπος που θα επεξεργαστούμε τις αναποδιές. Πως θα σταθούμε απέναντι σε αυτές, παίρνοντας την ευθύνη της ζωής μας… Οι αποτυχίες και τα λάθη αποτελούν τα υλικά για να κάνουμε την αλλαγή. Οι ενοχές δεν σε βοηθούν να προχωρήσεις. Σε κρατούν στάσιμο στο παρελθόν… Η αλλαγή γίνεται σε συνάρτηση με τους άλλους, με εσωτερική δική μας επεξεργασία. Αφορμή είναι να δούμε κάτι όμορφο γύρω μας (ανθρώπους άξιους, καταστάσεις κτλ)… Οι αποφάσεις της ζωής που παίρνουμε εμείς για τις δικές μας αλλαγές για να πάμε παρακάτω, αποκτώντας ταυτότητα, να βρούμε προσωπικό νόημα και σκοπό στη ζωή μας… Οι αλλαγές δεν γίνονται εάν δεν τις υπερασπιζόμαστε…», είπε μεταξύ άλλων ο κος Καραγιάννης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση κι απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού.

Δείτε την ομιλία στο παρακάτω βίντεο:

Αλλάζει ο άνθρωπος;

«Ο άνθρωπος αλλάζει;;;  

Ο άνθρωπος αλλάζει…  

Ο άνθρωπος αλλάζει!!!»  

Το βιβλίο «Αλλάζει ο άνθρωπος;» αναφέρεται στο καυτό θέμα αν είμαστε μόνο το πεπρωμένο μας με τα βιολογικά στοιχεία του DNA, αν είμαστε μόνο τα πρώτα παιδικά μας χρόνια με τις αντίστοιχες εγγραφές, αν είμαστε μόνο μια κοινωνική προσαρμογή ή αν έχουμε τη δυνατότητα όχι απλώς να προσαρμοζόμαστε, αλλά και να αλλάζουμε τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Αν ναι, τι μπορούμε να αλλάξουμε και τι όχι;

Δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Γιατί δεν αλλάζουμε; Μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους; Μπορούν οι λέξεις να αλλάξουν έναν άνθρωπο;

Το «Αλλάζει ο άνθρωπος;» αποτελεί ένα απόσταγμα της κλινικής ψυχοθεραπευτικής εμπειρίας του συγγραφέα με ανθρώπους που του εμπιστεύτηκαν τη συνοδοιπορία στις προσωπικές τους αναζητήσεις για μια ζωή, που θα έχει απαιτητικές ερωτήσεις, αλλά και συναρπαστικές απαντήσεις.  

Προσφέρει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να είναι σκεπτόμενοι, δηλαδή να υπερασπίζονται την ανθρώπινη φύση που δεν περιορίζεται στην επιβίωση, αλλά αναζητά το νόημα της ύπαρξης. Αυτό εξ’ άλλου διαπερνά το σύνολο του συγγραφικού του έργου και αποτελεί ευχή για όλους. Να μην εγκλωβιστούμε στη διαχείριση μιας μίζερης πραγματικότητας, αλλά να επιμένουμε στην αναζήτηση της υπερβατικής ομορφιάς που μπορεί να αναδεικνύει και την πιο δύσκολη πραγματικότητα. Το βιβλίο «Αλλάζει ο άνθρωπος;» είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη ελευθερία!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Καραγιάννης είναι Παιδοψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής. Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και Καθηγητής στο Frederick University Κύπρου, έχει διδάξει στη μετεκπαίδευση της Μαρασλείου Ακαδημίας και σε μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά προγράμματα. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιριών και οργανισμών που ασχολούνται με την ψυχική υγεία και την ψυχοθεραπεία. Έχει ιδρύσει με τη σύντροφό του Ελένη Καραγιάννη το θεραπευτικό και εκπαιδευτικό ινστιτούτο «Αντίστιξη» στο οποίο εκπαιδεύονται ειδικοί της ψυχικής υγείας στην οικογενειακή και ομαδική ψυχοθεραπεία με βάση την υπαρξιακή συστημική θεώρηση. Ασχολείται με τα προβλήματα του γάμου και μελετά τους όρους λειτουργικότητας στις ανθρώπινες σχέσεις. Η κλινική του εργασία, βασισμένη στην ανάδειξη της μοναδικότητας του ανθρωπίνου προσώπου, αξιοποιεί τις ψυχικές δυνάμεις που διαθέτει κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την όποια ψυχοπαθολογία του, και προτείνει τον ευχαριστιακό τρόπο ζωής ως απάντηση στην φθορά της καθημερινότητας. Αυτή η θεώρηση διέπει τα βιβλία του που έχουν εκδοθεί ήδη: Ρωγμές και αγγίγματα, Η αδικία που πληγώνει, Έρωτας ή τίποτα.

View this gallery on Flickr