Παρουσίαση του βιβλίου “Δωρικού Ρυθμού” του Αλέξανδρου Οικονόμου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Οι Εκδόσεις Πηγή και ο συγγραφέας Αλέξανδρος Οικονόμου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου ιστορικού μυθιστορήματός του με τίτλο «Δωρικού ρυθμού», την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, θα μιλήσουν η κ. Δήμητρα Τζάκη (εκπαιδευτικός) και ο κ. Πέτρος Στοΐδης (εκπαιδευτικός), ο οποίος έχει επιμεληθεί και το οπτικό υλικό της παρουσίασης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ενός μικρού αρχαίου μακεδονικού τάφου, ανακαλύπτονται ορισμένα σημαντικά κτερίσματα, τα οποία, όμως, δεν αξιολογούνται επαρκώς, από τη στιγμή που ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

Η βοηθός του, νεαρή αρχαιολόγος, κρύβει τα ευρήματα και με τη βοήθεια φίλων της επιχειρεί να εντοπίσει τα ίχνη του καθηγητή. Οι αναζητήσεις τους οδηγούν την έρευνα, άλλοτε κατά τύχη και άλλοτε κατ’ επιλογήν, σε διάφορα μονοπάτια, πολλές φορές επικίνδυνα, από τη Νάουσα της Μακεδονίας ως στην Αίγινα και από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Άγιο Όρος και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Αρχαιοκάπηλοι και μαφιόζοι μπλέκονται στο δρόμο τους, πρόσωπα υπεράνω υποψίας αποδεικνύονται ανάξια της θέσης τους, «από μηχανής» παρεμβάσεις τρίτων τους βοηθούν να προσεγγίσουν τους στόχους τους. Παράλληλα αναπτύσσονται σοβαρές ερωτικές υποθέσεις με απροσδόκητες καταλήξεις, όπως και η απίθανη αποκάλυψη για το μυστικό του αρχαίου τάφου.

Ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα που συνδυάζει τη μυθοπλασία με την ανάδειξη στοιχείων της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξανδρος Οικονόμου είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός (ΕΜΠ, 1975). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στην Πολεοδομία (Maitrise) και στην Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία (DEA 1977). Ως μελετητής, συμμετείχε στην εκπόνηση σημαντικών μελετών για σχολεία, βιομηχανικά κτίρια, τουριστικές μονάδες, κατοικίες κ.λπ., επέδειξε, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις μελέτες αποκατάστασης παραδοσιακών κτιρίων, καθώς και σε εκείνες που αφορούν στη μελέτη, διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της βιομηχανικής μας κληρονομιάς. Συμμετείχε σε επιστημονικά σεμινάρια και συνέδρια ως σύνεδρος και ως εισηγητής. Επιστημονικές εργασίες και άρθρα του σχετικά με την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και τη βιομηχανική κληρονομιά, δημοσιεύτηκαν σε διάφορα έντυπα. Έχει, επίσης, ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της Νάουσας, όπου και διαμένει.

Σήμερα είναι Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο λόγιος» και εκδότης του τριμηνιαίου πολιτιστικού περιοδικού «Νιάουστα». Ασχολήθηκε με το μαθητικό και το ερασιτεχνικό θέατρο ως σκηνοθέτης και σκηνογράφος, ενώ τιμήθηκε με αρκετά βραβεία σε πανελλήνιους θεατρικούς διαγωνισμούς. Το «Δωρικού ρυθμού…» είναι το πρώτο του έργο μυθοπλασίας.