Ομάδα Θηλασμού Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας ‘Microbirth’

Η Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Βέροιας, μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας, σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών & Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Καστοριάς και το Ελληνικό Δίκτυο Σεβασμού στη γέννα ENCA Hellas, παρουσίασαν το  Σάββατο το πρωί την προβολή της ταινίας «MICROBIRTH» στο Café Cinema.

Η ταινία «MICROBIRTH» είναι η δεύτερη ταινία των δημιουργών του Freedom For Birth One World Birth, Toni Harman και Alex Wakeford. 

Μετά το τέλος προβολής της ταινίας ακολούθησε συζήτηση για τις αλλαγές που έχουν γίνει στον τρόπο που γεννάμε τα παιδιά μας.

Από την Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Βέροιας, ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Κατά την προβολή της ταινίας MICROBIRTH κορυφαίοι επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο προσπάθησαν να μας αφυπνίσουν, αποδεικνύοντάς μας πως η χρήση της συνθετικής ωκυτοκίνης, των αντιβιοτικών, της καισαρικής τομής και των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την εμφάνιση ασθενειών στην μελλοντική ζωή του παιδιού. 

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της «σποράς του μικροβιώματος του μωρού» στη διάρκεια του τοκετού, με τα ίδια τα βακτήρια της μητέρας –τα βακτήρια αυτά που βοηθούν να «εκπαιδευτεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορεί να αναγνωρίσει τι είναι «φιλικό» και τι «εχθρικό». Αυτή η «σπορά» των βακτηρίων είναι απαραίτητη και πρέπει να επιδιώκεται, ακόμα κι όταν ένας φυσικός τοκετός δεν είναι εφικτός. Η επαφή του μωρού με τη μητέρα του «σώμα με σώμα» και ο θηλασμός προσφέρουν επίσης τα βακτήρια που είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Οι παραγωγοί της ταινίας και οι επιστήμονες που συμμετέχουν καταδεικνύουν, μέσα από την έρευνά τους, ότι αυτή η «σπορά του μικροβιώματος» τη στιγμή της γέννας καθορίζει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου σε ολόκληρη τη ζωή του.

Εξέχοντες επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Βόρεια Αμερική συμμετέχουν στο MICROBIRTH εκφράζοντας την ανησυχία τους για το πώς οι σύγχρονες πρακτικές των γεννήσεων μπορεί να παρεμβαίνουν σε σημαντικές βιολογικές διαδικασίες καθιστώντας τα παιδιά μας ενδεχομένως περισσότερο επιρρεπή σε ασθένειες αργότερα στη ζωή. Πρόσφατες πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή ότι έχουν περίπου ένα 20% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, 20% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1, αντίστοιχο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία ή γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn ή κοιλιοκάκη. Όλες οι διαταραχές αυτές συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.”