Ανακοινώθηκε η Κριτική Επιτροπή του Veria Dance Competition 2017

Στις 28 έως 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Χώρο Τεχνών Βεροίας στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Veria Dance 2017» o Διαγωνισμός Χορού «Veria Dance Competition 2017». Οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν στον κλασσικό, σύγχρονο, καρακτέρ και νεοκλασσικό χορό. Σας παρουσιάζουμε την τριμελή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους διακεκριμένους στο χώρο του χορού : Daniel Lommel, Gaia Lemmi και Δημήτρη Σωτηρίου.

Ο Daniel Guy Pierre Lommel γεννήθηκε στο Παρίσι. Σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας της Λιέγης με τον Joseph Lazzini και στη συνέχεια στη γενέτειρά του με τη Nora Kiss. Το 1964 προσλαμβάνεται στα Μπαλέτα του Αμβούργου (με διευθυντή, τότε, τον Peter van Dijck) και συμμετέχει στα σημαντικότερα έργα του κλασσικού ρεπερτορίου με διακεκριμένους χορευτές όπως Jacqueline Rayet, Claire Motte, Maria Tallchief, Sonia Arova, Marilyn Burr, κ.α. σε χορογραφίες των George Balanchine, Roland Petit και Janine Charrat. Από το 1967 συνεργάζεται με τον Maurice Béjart, ως σολίστ των «Μπαλέτων του 20ου αιώνα» και από το 1973 ως καλλιτεχνικός συνδιευθυντής. Aπό το 1975 ως το 1983, ερμηνεύει με τον Rudolf Nurejev τα Lieder eines fahrenden Gesellen του Μάλερ, στις μεγάλες σκηνές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Τον Αύγουστο του 1980 ίδρυσε στην Αθήνα το χοροθέατρο «ΑΕΝΑΟΝ». Από το 1992 ως το 1989, με τη θερμή υποστήριξη της Μελίνας Μερκούρη, τότε Υπουργού Πολιτισμού, ο Daniel Lommel εντάσσει το «Αέναον» στο ΚΘΒΕ. Ως τα σήμερα, το «Αέναον» έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια δημιουργική πορεία: τουλάχιστον 60 έργα και περίπου 700 παραστάσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Gaia Lemmi. Μετά την περίοδο των σπουδών της στο Livorno και την Pistoia με τον κ Loris Gai, χορογράφο της Κάρλα Fracci, το 1991 κέρδισε την υποτροφία στo École supérieur de Danse "Rosella Hightower» στις Κάννες. Στο τέλος των μαθημάτων, κέρδισε την εισαγωγή στο επαγγελματικό τμήμα της ίδιας σχολής.

Το 1991/1992 κέρδισε την ετήσια υποτροφία επαγγελματιών χορευτών του Υπουργείου Τεχνών και Πολιτισμού και μετακομίζει στη Ρώμη. Το 1992/1993 κέρδισε την ετήσια υποτροφία της Περιφέρειας της Τοσκάνης για επαγγελματίες χορευτές και χορογραφικές τεχνικές. Το 2007 λαμβάνει το πτυχίο επαγγελματικής εξειδίκευσης για χορογράφους της Περιφέρειας της Τοσκάνης, παρακολουθώντας επίσης την αντίστοιχη εκπαίδευση με την εταιρεία "Ensamble», με επικεφαλής τον κ Micha Van Hoeche, τώρα διευθυντή του Teatro dell 'Opera στη Ρώμη. Ήταν η χορογράφος της γυμναστικής ομάδα που, μετά τη νίκη της στο ιταλικό πρωτάθλημα, συμμετείχε στις παγκόσμιες διοργανώσεις "World Gymnaestrada" το 2007 στην Αυστρία και το 2008 στην Πορτογαλία, εκπροσωπώντας την ιταλική σημαία.

Από το 2009 είναι ο Διευθύντρια και κύρια Καθηγήτρια Χορού της σχολής χορού Areadanza Livorno.

Το 2009 και το 2012 έλαβε στη Ρώμη το πολυπόθητο εθνικό βραβείο "Anita Bucchi για την αριστεία στη διδασκαλία του χορού», το οποίο χορήγησε το Υπουργείο Τεχνών και Πολιτισμού. Από το 2011 είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια και Κριτής του Διεθνούς Διαγωνισμού Χορού "Livorno in Danza», με περισσότερους από 1.000 χορευτές από όλο τον κόσμο. Από το 2011 είναι εξουσιοδοτημένη να εκπαιδεύει και να απονέμει διπλώματα σε νέους καθηγητές χορού στο μπαλέτο και Σύγχρονο, για λογαριασμό της CONI (Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή).

Παραδίδει materclasses στο μπαλέτο και σύγχρονο χορό σε πολλά κέντρα χορού και ακαδημίες και εντατικά σεμινάρια για επαγγελματίες χορευτές σε όλο τον κόσμο, όπως Ιταλία, Βραζιλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Διατέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια του "Artes en Naquera", στη Siera Calderona (Βαλένθια - Ισπανία) και συμμετέχει στην καλλιτεχνική Διεύθυνση των Διεθνών διοργανώσεων “AmsterDans” και “Concurso Ciudad de Valencia".

Ο Δημήτρης Σωτηρίου γεννήθηκε το 1968 στη Δράμα. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνέχισε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη (Movement Research). Μαθήτευσε δίπλα στη Ζουζού Νικολούδη για δέκα χρόνια. Εργάστηκε στα «ΧΟΡΙΚΑ» της ίδιας ως χορευτής και δίδαξε όλους τους ρόλους σε νεότερους χορευτές.

Συνεργάστηκε με τους εξής σκηνοθέτες : Σωτήρη Χατζάκη, Βασίλη Παπαβασιλείου, Slobodan Unkofsky, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Δημήτρη Μπασλάμ και πολλούς άλλους στο θέατρο και την όπερα σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, Φεστιβάλ Αθηνών, ΚΘΒΕ, ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, Εθνικού Θεάτρου Βούλγαρίας και Σερβίας κ.α., καθώς και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «sinequanon», για την οποία εργάζεται ως χορογράφος και χορευτής από την ίδρυσή της. Με τον «Μυστικό Δείπνο» η ομάδα εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Έτος Ελληνικού Πολιτισμού στην Κίνα (Πεκίνο-Σαγκάη 2008), στο Φεστιβάλ Χορού Ραμάλας (Παλαιστίνη 2009) κ.α. Από το 2002 έως το 2009 η sinequanon αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συλλογικής δράσης, τον «Κρατήρα», , ενώ από το 2010 – 2013 η «sinequanon» ανάλαβε το χοροθέατρο του ΚΘΒΕ.

Ύστερα από το ταξίδι του το 2013 στην Rikhiapeeth της Ινδίας, όπου παρακολούθησε το Kriya Yoga & Tattwa Shuddi Course (τεχνικές εξισορρόπησης των ενεργειακών κέντρων στο ανθρώπινο σώμα), αναπτύσσει και εξελίσσει καθημερινά ένα δρόμο ανίχνευσης και σύγκλισης δυτικότροπων τεχνικών ( release technique) και ανατολικών (διαλογισμός) ως προετοιμασία τόσο για σκηνικές παραγωγές όσο και για την ίδια τη σκηνή της ζωής ...

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 θα πραγματοποιηθούν τα «Veria Dance Seminars 2017» σεμινάρια κλασσικού χορού από τον Daniel Lommel και σύγχρονου χορού από την Gaia Lemmi, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν χορευτές άνω των 14 ετών.

Για πληροφορίες : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και 6988757910 (Κατερίνα Τσιάρα).