ΚΕΠΑ: Τρεις ακόμη βραδιές παράδοσης στην Βέροια

kepa paradosi2

Τρεις νέες βραδιές παράδοσης σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους θα παρουσιάσει στο Βεροιώτικο κοινό η ΚΕΠΑ Βέροιας. Πρόκειται για εκδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας και το τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ. Για τις εκδηλώσεις δόθηκε συνέντευξη τύπου και γνωστοποιήθηκε τι θα παρουσιάσει ο κάθε σύλλογος. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης στην εισήγησή του σημείωσε: "Η εβδομάδα παράδοσης που κάναμε πριν λίγες ημέρες, έχει και συνέχεια με τρεις νέες βραδιές. Οι σύλλογοι που θα παρουσιάσουν την δουλειά τους είναι Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου, θα ακολουθήσει ο σύλλογος της Αγίας Βαρβάρας, μετά έρχεται η ΚΕΠΑ με το τμήμα Λαογραφίας. Επίσης έχουμε μια ακόμη εκδήλωση με την Καλλιθέα που θα αφορά την Γεννοκτονία των Ποντίων. Κάνουμε ένα κάλεσμα και στους συλλόγους της περιφέρειας να έρθουν και να ανοίξει ο Χώρος Τεχνών και σε αυτούς".

Ο Απόστολος Τσιαμήτρος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά (4/5) που κάνει τόσο μεγάλη εκδήλωση. Είναι μια μουσικοχορευτική παράσταση με έθιμα του γάμου στην Ημαθία. Η εκδήλωση θα γίνει στις 4 Μαΐου. Ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Γιάννης Τσιαμήτρος αναφέρθηκε ότι πέντε σύλλογοι θα παρουσιάσουν αποσπασματικά τραγούδια κι έθιμα του γάμου στην Ημαθία. «Οφείλουν οι σύλλογοι να συνεργάζονται» είπε ο κ. Τσιαμήτρος. Ο Χορευτικός Όμιλος θα παρουσιάσει έθιμα από τα ορεινά Πιέρια και ο ΠΟΞ τα έθιμα των βλάχων. Ο πρόεδρος της Αγίας Παρασκευής Λευκαδίων Γρηγόρης Δρενοβιάδης δήλωσε ότι στην παράσταση θα παρουσιάσει έθιμο από τα Λευκάδια με τη νύφη να πηγαίνει στο σπίτι του γαμπρού.

Ο Γιώργος Καρέτσας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αγίας Βαρβάρας, σημείωσε ότι το χωριά αποτελείται κυρίως από πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχει σε μια τόσο μεγάλη εκδήλωση. Στην εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 6 Μαίου, θα παρουσιαστούν δρώμενα στην διάρκεια του χρόνου (επίσκεψη σε σπίτι Τρύφωνα που γιορτάζουν), Λαζαρίνες, έθιμο Χάσκας, έθιμο Πιρπιρούνας για βροχή, παιδικά καλοκαιρινά παιχνίδια, έθιμο με θέμα προξενιό για γάμο).

Ο Θανάσης Σταυρίδης, εκπρόσωπος τμημάτων της ΚΕΠΑ, σημείωσε ότι η φετινή παράσταση, το Σάββατο 9 Μάη, θα έχει βάση του μουσική παράδοση και τα όργανα που πρωταγωνιστούν στο γλέντι και το γάμο. «Είναι ένα μουσικό ταξίδι μέσα από αρχέγονα όργανα (γκάιντες, ζουρνάδες). Θα παρουσιαστούν χοροί από την Δυτική Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, τον Πόντο, τα Νησιά του Αιγαίο αλλά και από την Ημαθία (από τα ορεινά Πιέρια, το Ρουμλούκι και τη Νάουσα). Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 200 χορευτές".