Ξηρολίβαδο: Η παράδοση της "λαγγίτας" στα Πεύκα

laggita

«Πάμε κοπέλλες μέχρι τα πεύκα, να τα δούμε ακόμα μιά φορά πριν φύγουμε...»

Mε το ζωντάνεμα των στιχων του παραδοσιακού ξηρολιβαδιώτικου τραγουδιού «Ξηρολίβαδο χουάρα μουσιάτα», οι Ξηρολιβαδιώτισσες αποχαιρέτησαν ακόμα μιά φορά τα πεύκα με την παράδοση της «λαγγίτας»

Η «Γιορτή της Λαγγίτας» πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, στο πευκοδάσος του Ξηρολιβάδου με μεγάλη συμμετοχή Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού που αναζήτησαν την δροσιά του βουνού ξεφεύγοντας από τον αυγουστιάτικο καύσωνα.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου ενέταξε την εκδήλωση της «λαγγίτας» στην διοργάνωση «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2015» και οι γυναίκες του χωριού πρωτοστάτισσες όπως πάντα, ετοίμασαν ένα αξέχαστο απογευματινό.

Από νωρίς μέλη του ΠΟΞ με συντονιστή τον Πρόεδρο Αποστόλη Τσαμήτρο προετοίμασαν το ξέφωτο στο δάσος που θα υποδεχόταν τους επισκέπτες, ενώ ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Τσιαμήτρος είχε φροντίσει για την μουσική κάλυψη της εκδήλωσης.

Οι γυναίκες του χωριού ετοίμασαν τις παραδοσιακές λαγγίτες και τις έφεραν στα πεύκα, όπου μαζί με τα άλλα απογευματινά εδέσματα απλώθηκαν στα στρωμένα τραπέζια και αφέθηκαν στον γενικό θαυμασμό πριν μοιραστούν σε όλους.

laggita1

Ακολούθησε η διασκέδαση, το τραγούδι και ο χορός που κράτησαν μέχρι που ο ξηρολιβαδιώτικος ήλιος έγειρε πίσω από το Ξηροβούνι και το κρύο βουνίσιο αεράκι υπενθύμισε σε όλους ότι είχε έλθει η ώρα να αποχαιρετήσουν τα πεύκα.