Αυγουστιάτικη πανσέληνος σε μουσεία και μνημεία της Ημαθίας

panselinos vergina

Το Σάββατο 29 Αυγούστου αποχαιρετάμε το καλοκαίρι με τρεις συναυλίες κάτω από το φως του ολόγιομου φεγγαριού στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας και το αρχαίο θέατρο της Μίεζας.

Στις Αιγές, το διακεκριμένο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio θα μας ταξιδέψει μουσικά στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία του Μεσαίωνα. Σ' ένα μουσικό πανόραμα με όργανα εποχής, ύμνοι για την Παναγία από την αυλή του Αλφόνσου του Σοφού, βασιλιά της Καστίλης, και ιταλικά κοσμικά τραγούδια αντιπαραβάλλονται με τη σεφαραδίτικη παράδοση και την παράδοση της ανατολικής Μεσογείου. Τα κομμάτια θα ερμηνεύσει η διακεκριμένη μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα, με τη μουσική συνοδεία του Δημήτρη Κούντουρα (μεσαιωνικά φλάουτα και μουσική διεύθυνση), της Ηλέκτρας Μηλιάδου (βιέλα) και του Βασίλη Ζιγκερίδη (κανονάκι).

panselinos mieza

Στη Νάουσα, το αρχαίο θέατρο της Μίεζας υποδέχεται το αυγουστιάτικο φεγγάρι και το τετράφωνο φωνητικό σύνολο «Ηχώ Βερόης». Υπό τη διεύθυνση της Νατέλα Ιτσουαΐντσε, το σύνολο, που αποτελείται από έμπειρους ερασιτέχνες χορωδούς, θα ερμηνεύσει "a capella" τραγούδια από την σεφαραδίτικη παράδοση, με στίχους στα ladino (ισπανοεβραϊκά), καθώς και τραγούδια από το αμερικανικό μπλουζ/σόουλ ρεπερτόριο σε τετράφωνη μεταγραφή. Στην εκδήλωση συμμετέχει και το μουσικό σχήμα από τους Στάθη Γκατζούρα (τραγούδι, κιθάρα, ούτι), Σαββίδη Κων/νο (ακορντεόν), Παναγιώτη Θεοδωρίδη (μπουζούκι, κιθάρα) και Γιώργο Παπαρουσόπουλο (κρουστά) που ερμηνεύουν τραγούδια από την έντεχνη ελληνική μουσική σκηνή

panselinos vizantino mouseio

Στη Βέροια, το Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζει τη χορωδία Vocalists Ensemble, η οποία θα επιχειρήσει μια αναδρομή της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα ως σήμερα «Με θέα το φεγγάρι». Την επιμέλεια και σκηνοθεσία έχει ο Αθανάσιος Τσολάκης, ο οποίος έγραψε τα κείμενα και επέλεξε τα μουσικά έργα σε συνεργασία με τη Χαρίκλεια Ουρσουζίδου. Σολίστ είναι ο Αθανάσιος Τσολάκης, η Χαρίκλεια Ουρσουζίδου και η Μαρία Ανδρεάδου. Τη χορωδία διευθύνει η Αποστολία Νικούλη και συνοδεύει στο πιάνο ο Μιχάλης Γούτης.

Στις εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν στις 21:00, η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν. Πραγματοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας, και με την ευγενική χορηγία των επιχειρήσεων: Μονωτικά Δομικά Δημητριάδης Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε., Αφοι Π. Καμπαϊλή - Ολοκληρωμένα Συστήματα Ανελκυστήρων, Μεζεδοπωλείο Στάσου Μύγδαλα, Καφέ Βάτραχος, Grill House, Εστιατόριο Αίγλη, Ταβέρνα Εκείμερος, Αρτοποιεία – Ζαχαροπλαστική Κόγιας, Κέντρο Ξένων Γλωσσών Λέξις, Οπτικά Σαββαϊδη, Ποταμόπουλος ΣΙΑ Ο.Ε., Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, Ασφάλειες Μαργαριτόπουλος και Εμπόριο Καυσόξυλων – Ξυλοκάρβουνων Ζησιόπουλος Αντώνης.