Η συγκλονιστική ιστορία της Εβραιοπούλας που μεγάλωσε σε μια Ποντιακή οικογένεια στην Βέροια

 

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Μια Εβραιοπούλα στην αγκαλιά Ποντίων”, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι: Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, Δήμος Βέροιας, Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων. Στον συντονισμό της ομιλίας ήταν ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Σαρημιχαηλίδης Παύλος, ο οποίος ανέφερε πως αυτή η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην οικογένεια των Ποντίων που φιλοξένησαν την μικρή τότε Εβραιοπούλα, Στερίνα Ταμπώχ.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφεριάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα του Αόυσβιτς και την γενοκτονία των Ποντίων. Συμπλήρωσε πως την ορφάνια της Στερίνα Ταμπώχ, απάλυνε η φιλοξενία των Ποντίων χάρη στα βιώματα τους. Ακολούθησε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην συγκλονιστική ιστορία της Στερίνα Ταμπώχ και την καλωσόρισε στο σπίτι της.  Έπειτα μίλησε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γεωργιανών Γιώργος Σοφιανίδης, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην οικογένεια Γρηγοριάδη, τότε Τσαλουχίδη και πώς βρέθηκε, στους Γεωργιανούς. Πώς ο Γιάννης Γρηγοριάδης ως αυθεντικός Πόντιος ένωσε την μοίρα του με αυτή των Εβραίων. Τέλος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Θεοδωρίδη, Δημοτικό Υπάλληλο, για την παραχώρηση ιστορικού υλικού.

Τον λόγο έπειτα πήρε η Στερίνα Ταμπώχ ή Μαρίκα Γρηγοριάδη, επιζήσασα της Γερμανικής Κατοχής η οποία βρήκε  θαλπωρή σε μια ποντιακή οικογένεια από την Βέροια. Αναφέρθηκε, πως από ένα παιχνίδι της τύχης γλύτωσε 10 χρονών από τα βασανιστήρια των Γερμανών και βρήκε αγάπη στην οικογένεια των Ποντίων. Πως ο Γιάννης Γρηγοριάδης και η σύζυγός του Σοφία σεβάστηκαν την Εβραϊκή της καταγωγή και ταυτότητα. Η Στερίνα – Μαρίκα αναφέρθηκε στα βιώματα της μέσα στην οικογένεια, πως έμαθε να μιλά την Ποντιακή διάλεκτο και να μαγειρεύει Ποντικά φαγητά, διατηρώντας πάντα την πολιτισμική της ταυτότητα. Αφηγήθηκε ιστορίες από τα παλιά, αναφέρθηκε σε μέλη της οικογένειας που μεγάλωσαν σαν αδέρφια, για την στήριξη που είχε ώστε να ψάξει να βρει τους βιολογικούς της γονείς, μέχρι τη μέρα που γνώρισε και παντρεύτηκε τον Βεροιώτη Εβραίο Ισαάκ Ταμπώχ. Η ίδια συμπλήρωσε πως διατηρεί επαφές με τα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται στη ζωή.

Παράλληλα έγινε προβολή παλιών φωτογραφιών.

Ακολούθησε ομιλία του πολιτικού, κοινωνιολόγου και συγγραφέα, Μιχάλη Χαραλαμπίδη θέμα: “Ο Βησσαρίων και οι Εβραίοι,1460-1463”.

Ο κος Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στον ανθρωπιστή Βησσαρίων τον Τραπεζούντιο και στην έξοχη προσωπικότητά του, καθώς ήταν ο πρώτος άνθρωπος που υπερασπίστηκε τους Εβραίους.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο πως γνωρίστηκε με την Στερίνα – Μαρίκα και την οικογένειά της κι έμαθε την ιστορία της. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτή η ιστορία είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο. Η νίκη της αγάπης απέναντι στο μίσος.

Ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού κι έκλεισε η εκδήλωση με ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της.

Δείτε Μια Εβραιοπούλα κρυμμένη στην Αγκαλιά μιας Βεροιώτικης Ποντιακής Οικογένειας στην Γερμανική κατοχή