Εκδήλωση για τον κυπριακό ελληνισμό πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα

Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 και ώρα 11.30 πμ. στην αίθουσα «Βέτλανς» του Δήμου Νάουσας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα στον Κυπριακό Ελληνισμό. Την εκδήλωση, την οποία οργάνωσε η «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί δημότες με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Νίκο Κουτσογιάννη και συνδημότες κυπριακής καταγωγής. Αυτή περιλάμβανε:

Ομιλία του κυπριακής καταγωγής δασκάλου, Χατζηστυλλή Κυριάκου, με θέμα: «Ο αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού για Ελευθερία. Το έπος της Ε.Ο.Κ.Α.(1955-1959)». Ο ομιλητής έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν της μαρτυρικής μεγαλονήσου και στην παρουσία του ελληνικού στοιχείου από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε ιστορικά στα γεγονότα του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των κυρίαρχων Άγγλων το 1955-1959. Παρουσίασε τις προσωπικότητες των αγωνιστών, οι ὁποιοι στο σύνολό τους υπήρξαν νέοι στην ηλικία και γεμάτοι αγάπη όχι μόνο στην πατρίδα τους αλλά και στον Χριστό και την Εκκλησία. Μεγάλωσαν σε χριστιανικό περιβάλλον και μελετούσαν την Αγία Γραφή. Οι περισσότεροι οπό αὐτούς θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους είτε δι’ αγχόνης είτε πεθαίνοντας πάνω στη μάχη. Γνωστότερα ονόματα είναι αὐτά του Γρηγόρη Αὐξεντίου και του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Παρουσίαση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού από τη δασκάλα Ελένη Τσάντζου. Περιείχε χάρτες του νησιού, φωτογραφίες των αγωνιστών, προσωπικές μαρτυρίες, αυθεντικά βίντεο από την εποχή των γεγονότων καθώς και τραγούδια αφιερωμένα στον συγκεκριμένο αγώνα.