Γενοκτονία Ποντίων: "Φρέσκαρε" μνήμες ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης

Η Ενωμένη Ρωμιοσύνη σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στη Βέροια, διοργάνωσε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (πρώην τζαμί), την Τετάρτη 25 Μαΐου εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με θέμα: “Θα παραμείνουμε απαθείς; Η γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου”.

Ο ομιλητής: Κωνσταντίνος Φωτιάδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «φρέσκαρε» την μνήμη του κοινού, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα, παρουσιάζοντας τα γεγονότα μέσα από έγραφα – ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου. Χαρακτήρισε «Άουσβιτς εν κινήσει» την Τουρκική θηριωδία τονίζοντας ότι στόχος των Νεοτούρκων ήταν να μην μείνει κανείς ζωντανός. Ο κ. Φωτιάδης έριξε τις σπόντες του τόσο για την κ. Ρεπούση («τα έβαλε και με τους Ηπειρώτες αμφισβητώντας τον Ζάλογγο) όσο και για τον κ. Φίλη («άνθρωπος χωρίς πτυχίο είναι υπουργός Παιδείας») ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε το Ελληνικό κοινοβούλιο (το χαρακτήρισε ως το πιο φιλοκεμαλικό στην Ευρώπη).

Δημοσιεύτηκε από Facebook στις Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στο γιατί οι Πόντιοι άργησαν να διεκδικήσουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Τόνισε ότι το Ελληνικό κράτος κατέβαλε προσπάθειες ώστε να σβήσουν οι μνήμες των Ελλήνων του Πόντου για να μην ενοχληθεί η Τουρκική ευαισθησία και να μην υπάρξει εμπλοκή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Άλλα γεγονότα που καθυστέρησαν την διεκδίκηση ήταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η εμφύλιος που ακολούθησε αλλά και ο διχασμός που προκλήθηκε ανάμεσα σε τουρκόφωνους και ποντιόφωνους πρόσφυγες. Ο κ. Φωτιάδης μίλησε για τις διαχρονικές πιέσεις που δέχεται το Ελληνικό κράτος στο θέμα αυτό, από Τουρκία και Αμερική, που φτάνει μέχρι και τις ημέρες μας.

Ο κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε ακόμη στον παράγοντα Γερμανία. Στάθηκε στην αναφορά του Προέδρου της Γερμανίας και την αναγνώριση ευθυνών από την πλευρά της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες και το επόμενο διάστημα η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα αναγνωριστεί από την Γερμανία.

Επίσης αναφέρθηκε και στην Τουρκία λέγοντας ότι στην γείτονα χώρα υπάρχουν πολλοί αριστεροί μορφωμένοι μαχητές της δημοκρατίας που είναι υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας σε αντίθεση με Έλληνες όπως ο κ. Φίλης, υπουργός Παιδείας χωρίς πτυχίο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια της αλύτρωτης πατρίδας από τη χορωδία “Φίλοι της παράδοσης” με χοράρχη τον Βασίλη Φωτιάδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, η πρώην δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο πρώην αντινομάρχης Ορέστης Σιδηρόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Νάουσας Θόδωρος Γαϊτανίδης, ο πολιτευτής της ΝΔ Απόστολος Εμμανουηλίδης, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων κ.α.