Η Πατρίδα τίμησε την μνήμη των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου (φωτογραφίες, βίντεο)

Την μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν και ξεριζώθηκαν από τους Τούρκους, τίμησε την Κυριακή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας "Ευστάθιος Χωραφάς". Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μνημόσυνο στον Ναό της Υπαπαντής και επιμνημόσυνος δέησηστον χώρο Μνημείου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Καγκελίδης τόνισε ότι οι ψυχές των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου ζητούν δικαίωση και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ο κ. Καγκελίδης άσκησε κριτική στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την διαχρονική στάση του στο θέμα αυτό, εξαπέλυσε βολές κατά του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις δηλώσεις του (με τις οποίες αμφισβητεί την Γενοκτονία) και έπλεξε το εγκώμιο του Ιβάν Σαββίδη για την στάση του στο ποντιακό ζήτησμα χαρακτηρίζοντάς τον "Τραντέλληνα".

Δημοσιεύτηκε από Facebook στις Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Ακολούθησαν τραγούδια θρήνοι και χοροί γενοκτονίας από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου και κατάθεση στεφάνων.

Μετά την κατάθεση στεφάνων η συγγραφέας - Αρθρογράφος - Ερευνήτριας - Ιστορικός Εύη Λειβαδά από την Κεφαλλονιά πραγματοποίησε ομιλία με θέμα "Πόντος - Κεφαλληνία: Ακρίτες της Ρωμιοσύνης. Πόντιοι και Μικρασιάτες στην Κεφαλληνία μετά την Γενοκτονία". Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση με ποντιακά εδέσματα.