«Αρχαίων Μουσική - Αρετή και Αθλήματα»: Φθινοπωρινές εκδηλώσεις στη Νάουσα

Η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας & Περιοχής «Ο Αριστοτέλης» στα πλαίσια των Φθινοπωρινών Εκδηλώσεων «2016 Έτος Αριστοτέλη», θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις με τίτλο “Αρχαίων Μουσική - Αρετή και Αθλήματα” το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016.

Πρόκειται για ένα διήμερο εκδηλώσεων που ξεκινάει με συναυλία το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 στο κλειστό Δημοτικό θέατρο Νάουσας. Την μουσική επιμέλεια έχει το 25μελες μουσικό σύνολο “Ορφεία Αρμονία”.

H “Ορφεία Αρμονία” αποτελείται από μουσικούς με εξειδίκευση του καθενός σε συγκεκριμένο αρχαίο μουσικό όργανο, με το οποίο ερμηνεύει τα σωζόμενα μουσικά αποσπάσματα. Οι τεχνικές επί των οργάνων προέκυψαν από μελέτη των κειμένων, των καλλιτεχνικών απεικονίσεων και των γνώσεων που παρέχει ολόκληρη η Ελληνική Παράδοση.
Κάθε όργανο είναι μία όσο το δυνατόν πιστότερη επανακατασκευή του αρχαίου πρωτοτύπου, είτε σωζόμενου είτε απεικονιζόμενου.

Τα μουσικά κομμάτια που ακούγονται, έχουν σωθεί με τη μορφή συμβόλων που προκύπτουν από το ελληνικό αλφάβητο.

Οι διάφορες μελέτες και μεταγραφές ειδικών επιστημόνων και μουσικοθεωρητικών τα κατέστησαν προσιτά στην σημερινή μουσική σημειογραφία, ώστε να είναι το μουσικό σύνολο σε θέση να τα παρουσιάσει με τα όργανα εκείνης της εποχής.

Ενώ κλείνει την Κυριακή με ομιλία με θέμα «Φιλία και Αρετή κατά τον Αριστοτέλη» στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» Αίθουσα Βέτλανς και ώρα 11πμ.

Ομιλητής: Βασίλειος Μπετσάκος Δρ. Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.

Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση αρχαίων αθλημάτων από τον Παναγιώτη Δημητριάδη διεθνή εκπαιδευτή Tae Kwon-do I.T.F.