Οι βραβευθέντες του 7ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος (φωτογραφίες, βίντεο)

Η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας διοργάνωσε την τελετή βράβευσης του 7ου λογοτεχνικού διαγωνισμού ποίησης και διηγήματος «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ», το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Ευγενία Καββαλάρη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας χαιρέτησε την εκδήλωση και συνέχισε με τον συντονισμό της.

Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν τα μέλη:

Αντώνης Φωστιέρης, ποιητής
Μιχάλης Γκανάς , ποιητής
Παντελής Τσαλουχίδης, φιλόλογος μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, κριτικός λογοτεχνίας
Βασίλης Αλεξίου, καθηγητής λογοτεχνίας στο ΑΠΘ
Σοφία Νικολαΐδου, φιλόλογος – συγγραφέας
Οι τελευταίοι δύο για λόγους υγείας κι επαγγελματικούς απουσίασαν.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 362 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι 236 διαγωνίστηκαν στην ποίηση και 126 στο διήγημα.

Στην συνέχεια η κριτική επιτροπή ανακοίνωσε τα ονόματα των βραβευθέντων οι οποίοι είναι οι εξής:

Βραβεία Ποίησης
1ο Νάντια Δουλαβέρα, Τότε, Αθήνα
2ο Αθανασία Καραγιάννη, Η τελευταία λέξη, Βερολίνο
3ο Ελευθέριος Καβαλιέρος, Φρύνη Πραξιτέλει, Αθήνα

Έπαινοι Ποίησης
1ος Κατερίνα Καλαϊτζάκη, Μικροί κυματισμοί, Χανιά
2ος Αντιόπη Αθανασιάδου, Agenda, Αθήνα
3ος Γιώργος Μπερμπέρης, Τα πίσω δωμάτια, Αθήνα

Βραβεία Διηγημάτων
1ο Νίκος Τακόλας, Ο δεύτερος γιος του νυχτοφύλακα και ο Τάπιρος, Θεσσαλονίκη
2ο Άννα Σπάρταλη, Τα κοσμητικά επίθετα, Θεσσαλονίκη
3ο Γιώργος Βουλγαρίδης, Η τελευταία παγάνα, Βόλος

Έπαινοι Διηγημάτων
1ος Γεωργία Φωτοπούλου, Η μεγάλη αδελφή, Αθήνα
2ος Ράνια Κανιουρια, Το χρώμα της άμμου, Αθήνα
3ος Θωμάς Μυλωνάς, Ποίος ήτο ο φονεύς του συζύγου;, Χαλκίδα

Όπως είπαν οι συμμετέχοντες αποτελεί έναν ποιητικό θεσμό με κύρος και πολλές συμμετοχές, πράγμα που σημαίνει πως πολλοί γράφουν ποιήματα στην Ελλάδα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Σοφιανίδης, οποίος ανέφερε πως είναι ελπιδοφόρο πως ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Δημήτριος Βικέλας» κεντρίζει το ενδιαφέρον τόσον ανθρώπων, προσελκύει τόσες συμμετοχές. “Ο διαγωνισμός έδειξε ότι ο λόγος ανθίσταται και μάχεται, αυτό είναι το μήνυμα που μας γεμίζει ελπίδα και υποχρεώσεις. Ο διαγωνισμός είναι μία μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας, με εικόνες, συναισθήματα και προβληματισμούς, στοιχεία που μόνο ο δομημένος λόγος μπορεί να μεταφέρει. Θα είμαστε εδώ και για τον 8ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, με σκοπό να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με την ίδια επιτυχία, να διασφαλιστεί ότι ο διαγωνισμός αποτελεί έναν μόνιμο χώρο αναφοράς για τους εραστές του λόγου”, συμπλήρωσε.

Ακολούθησε η βράβευση των νικητών.

Το παρόν έδωσαν στην τελετή έδωσαν: ο Μαυροκεφαλίδης Νίκος Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, ο Δημοτικό Σύμβουλος Κούτρας Χρήστος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μπέκης Νίκος, ο Θεοτοκίδης Πασχάλης Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Καρακώστα Αναστασία Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σοφιανίδης Γιώργος Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού και ο Μόσχος Αλέκος Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης η κιθαριστική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας ArtGuitaRistas, το φωνητικό - οργανικό σύνολο «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» παρουσίασε μουσικό αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση, με Σολίστ την Βασιλική Μπαξεβανίδου και Ενορχηστρωτή τον Πέτρο Ρίστα.

Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα των Δήμου Βέροιας, Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ελληνικής Επιτροπής Unesco . Με την υποστήριξη της ΕΡΤ3.