Η έκθεση «εν-αναμονή» της Κάλλης Καστώρη στην Γκαλερί Παπατζίκου

Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κάλλης Καστώρη με τίτλο: "εν αναμονή".

(...) Το πολυεπίπεδο έργο της Κάλλης Καστώρη αποτελεί εξαρχής αφήγηση της αγωνιώδους προσπάθειας του σύγχρονου ανθρώπου να επεξεργαστεί ψυχικά τη σύνθετη πραγματικότητα που τον περιβάλλει.

(...) Μια αφήγηση των εν-αναμονή υποκειμένων που επαναλαμβάνουν τη ζωή τους και αφήνονται σε ένα άρυθμο πέρασμα του χρόνου. Ενός χρόνου βιωμένου ως άθροισμα στιγμιότυπων. Η ζωή ακινητοποιείται. Το νόημα θολώνει.

(...) Οι ανθρώπινες υπάρξεις σε στάση αναμονής κρύβουν και φανερώνουν, σιωπούν με τα χείλη, μιλούν με το σώμα. Μας απευθύνονται και – όπως κάθε τέχνη – μας θεραπεύουν. Η αληθινή σχέση με την τέχνη της Κάλλης Καστώρη είναι μια θεραπευτική διαδικασία 'ανοιχτού τέλους'...

Γιάννης Διττόπουλος
Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

(...) Καθρέφτης του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης προβάλλει το καθένα από τα έργα της Καστώρη και, μάλιστα, με τα πιο λιτά και γι αυτό αποτελεσματικά μέσα. Η χαρισματική καλλιτέχνιδα κατορθώνει στη σύγχρονή μας εποχή των εύκολων λύσεων και των αντιγραφών, όχι μόνο να έχει καλλιεργήσει ένα απόλυτα προσωπικό ύφος αλλά και να δώσει μες από αυτό-σύμφωνα με τον ορισμό της αυθεντικής τέχνης, ένα <μήνυμα> Μήνυμα που καθώς πηγάζει –ενστικτωδώς- από τον δημιουργικό ψυχισμό της αντιστέκεται σε κάθε πεζή, κοινότυπη περιγραφή, μες από τη διττή του-κοσμογονική σε υφή-υπόσταση: την εικαστική και την ουσιαστικά ποιητική. Κατορθώνει, πράγματι, η Καστώρη να μας πείσει ότι, <πνεύμα > και <ύλη> αποτελούν τις δύο- φαινομενικά μόνο- διαφορετικές όψεις της <υπέρτατης αλήθειας>.

Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν
Δρ Ιστορικός της τέχνης-τεχνοκριτικός
Officier des Arts et Lettres

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου 2016.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00-21.00
Τετάρτη, Σάββατο 10.00-14.00