Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής «Ο Βυζαντινός Κόσμος» του Ηλία Γκοτζαμάνη στη Βέροια (φωτογραφίες)

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου η έκθεση ζωγραφικής του Ηλία Γκοτζαμάνη "Ο Βυζαντινός κόσμος", στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Τζαμί), στη Βέροια.

Παρουσία πλήθος κόσμου παραβρέθηκε ενώ ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κκ Παντελεήμων χαιρέτησε την εκδήλωση και στη συνέχεια τέλεσε τον αγιασμό.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο κος Γκοτζαμάνης και είπε «Με την έκθεση αυτή θέλω να σας παρουσιάσω μια Αυτοκρατορία χιλιόχρονη και λαμπερή, την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και να σας παρασύρω σ’ ένα ταξίδι συναρπαστικό και μαγικό στα παμπάλαια εκείνα χρόνια, που η Αυτοκρατορία αυτή ήταν σχεδόν όλος ο κόσμος. Το ταξίδι αυτό θ’ αρχίσει με τη συνάντησή μας με τον Φλάβιο Βαλέριο Κωνσταντίνο τον Α΄, τον γιό της Ελένης και τη μεταφορά της πρωτεύουσάς του από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, όπου ίδρυσε τη λαμπρή Κωνσταντίνου Πόλη και θα τελειώσει με τον Κωνσταντίνο τον ΙΑ΄ τον Παλαιολόγο, τον γιό της Ελένης Δραγάτση Παλαιολογίνας.

Στη διαδρομή μας αυτή θα συναντήσουμε αυτοκράτορες και αυτοκρατόρισσες, άρχοντες και πριγκίπισσες, στρατηλάτες, φιλόσοφους και πατριάρχες, επιστήμονες, ιστορικούς, γιατρούς, στα παλάτια, στις εκκλησιές, στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ίδρυσαν, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, χαλκοπράττες, ταβερνιαραίους, μουσικούς στις αγορές, στα χαλκοπρατεία, στα καπηλειά του Ιπποδρόμου και στα μαγερειά της Πόλης. Σ’ αυτή τη βόλτα θέλω να πάρω μαζί μου δύο λαούς που ζουν δίπλα δίπλα, γείτονες με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, που μερικές φορές είναι τόσο ίδιοι, που αμφιβάλλω αν οι σύγχρονοι Έλληνες είναι έθνος ανάδελφο. Να επισκεφθούμε την Αγία Θεοδοσία, το Γκιούλ Τζαμί στο Τζιμπαλί και από κει να πάρουμε μια βάρκα για το Κοντοσκάλι, το Κουμκαπί, τη μεγαλύτερη ψαραγορά της Πόλης, κι’ ύστερα να ανηφορίσουμε για τον Ιππόδρομο, το Ατ Μεϊντάνι στα πολύβουα καπηλειά του, που μυρίζουν ζεστό φαΐ και καπνό από ξύλα, κι’ ύστερα να σας αφήσω ελεύθερους, να περιηγηθείτε στην Πόλη, στην έκθεση, για να δείτε πρόσωπα που έζησαν εκείνες τις μακρινές εποχές και που ζωντανεύουν μόνο και μόνο για να συναντηθούν μαζί σας και, ίσως, αν τους παρατηρήσετε καλά στα μάτια, ν’ ακούσετε και τις φωνές τους να σας καλούν να γνωρίσετε τον κόσμο τους...»

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση.

Την έκθεση διοργάνωσε η Μητρόπολη και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Ζυγουλιάνος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 23 Δεκεμβρίου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00.

Βιογραφικό Ηλία Γκοτζαμάνη

Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Ο παππούς του, Ηλίας Κοντοζαμάνης, γεννήθηκε στον Πελεκάνο (Πέλκα) της επαρχίας Βοΐου Κοζάνης.
Τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Καλαμάτα. Πήρε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε τον δικαστικό κλάδο.

Σήμερα, είναι Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης μετά από εκλογές και Διευθυντής κατάρτισης και επιμόρφωσης Διοικητικής Δικαιοσύνης στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Συνολικά, στη Θεσσλονίκη συμπληρώνει 27 χρόνια.

Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από νεαρή ηλικία. Έχει κάνει μια ατομική έκθεση ζωγραφικής “αγιογραφίες και πορτρέτα του φαγιούμ” στην Κάζα Μπιάνκα το 2014, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης με θέμα “Ο Βυζαντικός Κόσμος του Ηλία Κοντοζαμάνη”, τον Σεπτέμβριο 2016, που παρουσιάστηκε και στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, τον Νοέμβριο του 2016. Ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, τον Φεβρουάριο του 2015 και στο Κέντρο Ρωσικού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη “Έλληνες και Ρώσοι αγιογράφοι”.