Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Πρόσωπο ή Προσωπείο» στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας (φωτογραφίες)

Η έκθεση «Πρόσωπο ή Προσωπείο» εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Η καλλιτεχνική ομάδα «Εμείς οι άλλοι», δεκαέξι σύγχρονοι καλλιτέχνες που ζουν στην Ημαθία συναντώνται, μέσα από διαφορετικές κινηματικές επιρροές, τεχνικές, τρόπους και αυστηρά προσωπικούς δρόμους, σε μια κοινή «άσκηση» πάνω στην ετερότητα του Εγώ, με έργα που δημιούργησαν και εκθέτουν για πρώτη φορά ειδικά για την περιοδική έκθεση «Πρόσωπο ή Προσωπείο».

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη έκθεση είναι στα πλαίσια των δράσεων με τίτλο «Αναζητώντας την Βέροια» οι οποίες θα συνεχιστούν όλο το 2017 & 2018 και θα περιλαμβάνει ημερίδες κ.α. Η έκθεση «Πρόσωπο και Προσωπείο» είναι μια ιδέα του δικηγόρου - συγγραφέα Γιώργου Λιόλιου. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είτε είναι από την Βέροια είτε τα έργα τους αφορούν την Βέροια. Θα γίνουν κι άλλες δράσεις στο Μουσείο των Αιγών, επιστημονικές εκδόσεις για την Βέροια και τέλος μια μεγάλη έκθεση για το πώς βρίσκουμε την Βέροια μέσα από τα σπαράγματά της. Η έκθεση είναι πολύ παραπάνω από αυτό που περίμενα. Το πρόσωπο, η έννοια του προσώπου μας συνδέει με την αρχαία τέχνη. Η Βέροια ήταν γνωστή για τη σχολή του πορτραίτου, για τη συνάντηση με το ανθρώπινο πρόσωπο».

Ακολούθησε ο Γιώργος Λιόλιος ο οποίος είπε «πως έχει μια σχέση εμμονική με ένα φιλοσοφικό δίπτυχο, αυτό του εαυτού και του άλλου. Κι όταν μιλάμε για τον άλλον, δεν μιλάμε για κάποιον μακρινό μας, μιλάμε για τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο άλλος είναι το φέγγισμά μας ή εμείς είμαστε το αντιφέγγισμα του άλλου. Η έκθεση θα διαρκέσει δύο μήνες, είναι μια σπονδυλωτή έκθεση, με μια μετάβαση στις 21 Ιανουαρίου (με μια performance έκπληξη) από το Πρόσωπο στο Προσωπείο. Έχει μια διαδρομή στο χρόνο. Ο θεατής βλέπει πως συνομιλεί ο καλλιτέχνης με τον εαυτό του, ο καλλιτέχνης με τον άλλον, εμείς οι ίδιοι αντικρίζοντας τα έργα τους. Τα έργα αυτά μας κάνουν συνενόχους».

Οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν κρασί Μυλοποτάμου, που προσέφερε ο Αγιορίτης πατέρας Επιφάνειος. Όπως είπε η κα Κοτταρίδη θα διοργανώσουν στο άμεσο μέλλον μια δράση με βυζαντινή μαγειρική με τον πατέρα Επιφάνειο.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Γιώργος Λιόλιος, ενώ οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι: Κατερίνα Αναστασίου, Παύλος Κακιρδάκης, Δημήτρης Κουκούδης, Χάρης Κουρουζίδης, Μαρία Κουτσιμανή, Νίκος Μαραντίδης, Θοδωρής Μαυρίδης, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Θανάσης Σαμούκας, Αναστασία Σπυρίδου, Αντωνης Στεφανόπουλος, Ιωάννα Στεφανοπούλου, Κωνσταντίνα Τσόλη, Φωτεινή Χαμιδιελή, Γιάννης Χατζηγεωργίου και Απόστολος Χολέβας.

Διάρκεια έκθεσης έως ¬21/02/2017.