Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας έκοψε την "Βασιλειόπιτα" (φωτογραφίες, βίντεο)

Το πρωί της Κυριακή 8 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας τίμησε τον Άγιο Βασίλειο κι έκοψε την καθιερωμένη «Βασιλειόπιτα», στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Μετά τον εκκλησιασμό στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στην Βέροια, είθισται οι χορευτές του συλλόγου να χορεύουν έξω από τον ναό, για να τιμήσουν τον Άγιο. Σήμερα όμως με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (-8o C) η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Στέγη, παρουσία φίλων του συλλόγου. Ο κος Πανανόπουλος ευχήθηκε «Καλή Χρονιά» και είπε πως πρόκειται για τον καθιερωμένο χορό του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος χορευόταν σε ένα ορεινό χωριό των Φαράσων, με πολύ κρύο και χιόνι.

Στην συνέχεια ο πατέρας Καλλίνικος ευλόγησε την Βασιλειόπιτα, η οποία μοιράστηκε στα τμήματα και μέλη του συλλόγου. Το φλουρί έπεσε στο τμήμα της Χορωδίας του Συλλόγου, και ο υπεύθυνος της Χορωδίας πήρε ως δώρο από ένα μπουκάλι κρασί και τσίπουρο.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Τασούλα Παυλίδου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους κι ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Όπως είπε «Κατά το 12ήμερο οι Μικρασιάτες είχαν πληθώρα εθιμοτυπικών και για τις 3 γιορτές, Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων. Ενώ σημαντικό γεγονός θεωρούνταν το τελετουργικό της Βασιλειόπιτας». Για την ιστορία και τα έθιμα του 12ημέρου μίλησε ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας Μπογδαμπεΐδης Ευθύμιος.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα τμήματα του συλλόγου. Η Χορωδία έψαλε κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια, ακολούθησαν τα δύο παιδικά χορευτικά τμήματα, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό τμήμα ενηλίκων.

Στο μουσικό πρόγραμμα ήταν η ορχήστρα «Μελορυθμοί Ημαθίας» ενώ στο τραγούδι και στη διεύθυνση της χορωδίας  ήταν η Κατερίνα Λαγιώνη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού και Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης, η πρώην Δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζούγλου και πλήθος κόσμου που αψήφησε το κρύο.

Στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν βασιλοπιτάκια και σοκολατάκια.

{jlex}flickr:72157675105926834{/jlex}