Ομιλία με θέμα "Διαστημικά προγράμματα: Νοσταλγία για ένα αλλοτινό μέλλον" στη Νάουσα

"Διαστημικά προγράμματα: Νοσταλγία για ένα αλλοτινό μέλλον"

«Το 2022 ο πρώτος άνθρωπος στον Άρη». Τέτοιες και παρόμοιες ειδήσεις ακούμε συχνά. Να τις πιστέψουμε ή όχι; Εξαρτάται από πού προέρχονται, λένε μερικοί. Έστω ότι προέρχονται από μια πηγή της NASA. Πόσες φορές αυτά που λέγονται κάποτε δεν πραγματοποιούνται ποτέ; Τι λέει η ιστορία; Αυτό θα είναι το θέμα στην ομιλία που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της σειράς «Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία», το ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ και ώρα 20:00 στην αίθουσα του Πολυχώρου Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ (ΒΕΤΛΑΝΣ). Ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας-ερευνητής Θανάσης Βέμπος.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κάποτε η Κατάκτηση του Διαστήματος έμοιαζε ότι ήταν υπόθεση του άμεσου μέλλοντος. Όμως οι αρχικές αισιόδοξες προοπτικές αποδείχθηκαν φρούδες. Η σημερινή αποτελμάτωση των επανδρωμένων διαστημικών προγραμμάτων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αλλοτινές προσδοκίες. Μέσα από εικόνες και πρωτοσέλιδα εφημερίδων άλλων εποχών, σκιαγραφούμε τις αιτίες που το αλλοτινό όνειρο δεν ευοδώθηκε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Θανάσης Βέμπος είναι συγγραφέας-ερευνητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Προγραμματισμό Η/Υ και Δημόσια Υγιεινή, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρθηκε και μελέτησε ένα σωρό ετερόκλητα πράγματα. Έχει μεταφράσει πάνω από 60 βιβλία –επιστημονικά και λογοτεχνικά- και έχει γράψει πάνω από χίλια άρθρα με αντικείμενο τη διαστημική τεχνολογία, την αστροναυτική-αστρονομία, την έρευνα του αγνώστου, την οικονομία, τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην ανθρώπινη κοινωνία κ.α.. Δημοσιεύει άρθρα για θέματα διαστήματος και αστροναυτικής από το 1983. Mέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 19 βιβλία του -δεκαπέντε non fiction και τέσσερα science fiction. Ταξιδεύει, αναζητά και γράφει, προσπαθώντας να ιχνηλατήσει τις μυστικές διαδρομές του κόσμου, με όλα τα αινίγματα και τα μυστήρια που αυτός περιέχει.. .