Λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη σε Λουντέμη - Τσίρκα πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Μια λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στο έργο και την πολιτεία των Μενελάου Λουντέμη και Στρατή Τσίρκα διοργάνωσαν στο Εκκοκιστήριο Ιδεών ο Πυθαγόρας Ιερόπουλος, συνταξιούχος δικηγόρος και ο Διαμαντής Λεονταρής συνταξιούχος δικαστής. 

Εκτός από τα βιογραφικά στοιχεία των δυο λογοτεχνών, η εκδήλωση περιστράφηκε γύρω από την τετραλογία του Λουντέμη, γνωστή και ως τετραλογία του Μέλιου ("Συννεφιάζει", "Ένα παιδί μετράει τα άστρα", "Αγέλαστη άνοιξη" και "Κάτω από τα κάστρα της ελπίδας") και την τριλογία του Τσίρκα, τις "Ακυβέρνητες Πολιτείες" ("Λέσχη", "Αριάγνη", "Νυχτερίδα").

Επίσης έγινε μια αναφορά στα κοινά στοιχεία των δυο συγγραφέων, όπως ότι έγιναν γνωστοί με ψευδώνυμα (Δημήτρης Βαλασιάδης το πραγματικό όνομα του Λουντέμη, Γιάννης Χατζηανδρέας το πραγματικό όνομα του Τσίρκα), ότι ήταν Έλληνες της διασποράς, πήραν μέρος στην αντίσταση, είχαν αριστερό φρόνημα αλλά δεν ήταν κομματικοί, ήταν κοσμοπολίτες, ήταν θαυμαστές του Καβάφη, τα έργα τους μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, ήταν λάτρεις του ωραίου φύλλου κ.α.

Την εκδήλωση "έντυσαν" μουσικά, χορωδοί του Ωδείου ΦΙΛΙΠΠΟΣ με την Νεφέλη Μπραβάκη, σε μουσική και τραγούδια, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκη και Σπύρου Σαμοΐλη.

{jlex}flickr:72157681035279752{/jlex}