Αφιέρωμα στον Βυζαντινολόγο Θανάση Παπαζώτο πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στον Θανάση Παπαζώτο, με τίτλο «Συναγωγή Μνήμης», το Σάββατο 17 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.

Η εκδήλωση ήταν ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο Θανάση Παπαζώτο, διακεκριμένο Βυζαντινολόγο, ο οποίος υπηρέτησε στην 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αρχικά ως επιμελητής αρχαιοτήτων (1985-1988) και στη συνέχεια ως Διευθυντής της Εφορείας (1988-1990), και διοργανώθηκε για να τιμήσει το έργο του και ειδικότερα να αναδείξει τη μεγάλη προσφορά του στη Βέροια, μέσα από την πνευματική του παρακαταθήκη, η οποία αποτυπώνεται στην πλούσια εργογραφία του για την ιστορία, την τέχνη και την τοπογραφία της πόλης.

Αφορμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η έκδοση από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, του βιβλίου του Μακεδονικά Αποσημειώματα, Βυζαντινά-Μεταβυζαντινά, στο οποίο περιλαμβάνονται αδημοσίευτα άρθρα του σχετικά με ζητήματα αρχαιολογικά, ιστορικά, προσωπογραφικά, εικονογραφικά κ.α. που συντάχθηκαν την τελευταία περίοδο τα μακρόχρονης ασθένειας του.

Χαιρετισμό απηύθυνε:

Η Δρ. Αρχαιολογίας, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας,  Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία είπε «Στην Βέροια έχουμε δύο εποχές. Πριν τον Παπαζώτο και μετά τον Παπαζώτο. Ότι ξέρουμε για την Βυζαντινή Βέροια είναι χάρη στον Παπαζώτο. Θεωρώ ότι η Βέροια και η Ε.Φ.Α. έχουν υποχρέωση να τον τιμήσουν… Ξαναφτιάχνουμε τον ξενώνα που έμενε ο Παπαζώτος κι εκεί θα φιλοξενούνται ερευνητές. Αυτό θα είναι ένα διεθνής μνημόσυνο».

Η Ολυμπία Μπέτσα, Πρόεδρος Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθία, η οποία αναφέρθηκε στο βιβλίο «Μακεδονικά Αποσημειώματα» και είπε ότι θέλουν να προσθέσουν ένα λιθαράκι στην έρευνα και συγκεκριμένα στην αρχαιολογία.

Εκ μέρους  του Ταξιάρχη Κόλια, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή  Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, η σύζυγος του Θ. Παπαζώτου, Ιόλη Βιγγοπούλου, ανέγνωσε τον χαιρετισμό του.

Ο Αντώνης Γκαλίτσιος, Αναπληρωτής Διευθυντής Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, ο οποίος μίλησε για την προσωπικότητα και τα στοιχεία του χαρακτήρα του Θανάση Παπαζώτου. «Η σημερινή εκδήλωση είναι το ελάχιστο αντίδωρο στο έργο του», είπε.

Στη συνέχεια διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι του πνεύματος μίλησαν για το έργο του.

  • Αναστασία Τούρτα, Επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων - «Η Βέροια του Θανάση Παπαζώτου»
  • Ευτέρπη Μαρκή, Δρ. Αρχαιολόγος, Επίτιμη Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων - «Ψυχής απείκασμα»
  • Μαρία Χειμωνοπούλου, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας - «Προσεγγίζοντας το μέλλον. Η κληρονομιά του Θανάση Παπαζώτου»
  • Βασίλης Κ. Κατσαρός, Ομότιμος καθηγητής Α.Π. Θ. - «Ο Θανάσης Παπαζώτος ως ιστορικός και φιλόλογος»
  • Βαγγέλης Μαλαδάκης, Δρ. Αρχαιολόγος - «Για τα Μακεδόνικα Αποσημειώματα του Θανάση Παπαζώτου»
  • Γιάννης Καισαρίδης, Συγγραφέας - «Σεβίζων Αρχάγγελος της πόλης»
  • Τέλος την εκδήλωση έκλεισε η σύζυγος του Θ. Παπαζώτου, Ιόλη Βιγγοπούλου, Δρ. Ιστορίας, Ερευνήτρια.

{jlex}flickr:72157685160274895{/jlex}