Εγκαινιάστηκε η ατομική έκθεση του Θοδωρή Μαυρίδη στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Εγκαινιάστηκε η ατομική έκθεση ενός νέου καλλιτέχνη, πολλά υποσχόμενου, του Θοδωρή Μαυρίδη, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Ο Θοδωρής Μαυρίδης γεννήθηκε στη Βέροια το 1982 και σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης, που πραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με τον ουτοπικό χώρο, θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη. «Σήμερα είναι η γιορτή των Αρχαγγέλων, δηλαδή των ασωμάτων. Τιμούμε αυτήν την ημέρα με το έργο του Θοδωρή, που είναι ένα προσκύνημα στο ανθρώπινο σώμα. … Έχει δοθεί έμφαση στην αφαίρεση του χώρου».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Αρχαιολόγος Γλύκα Διονυσοπούλου και τέλος ο καλλιτέχνης.

"Τι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος απωλέσει τον χώρο; Όταν χαθεί η ταυτότητα του χώρου και γίνει μη-τόπος; Η ζωγραφική του Θοδωρή Μαυρίδη μας εισάγει στον προβληματισμό αυτό με ανθρώπινες μορφές που αιωρούνται σ’ έναν αφηρημένο, μη υλικό χωροχρόνο. Καθώς αφαιρούνται όλα τα υλιστικά προσδιοριστικά στοιχεία του τόπου, αυτό που απομένει, ο άνθρωπος δηλαδή, λειτουργεί ως υπόμνηση αυτών που λείπουν. Τα σώματα γίνονται τα ίδια ένας τόπος που χωνεύει τα σύνορα και τα εγκιβωτίζει σ’ έναν ουτοπικό χώρο, ο οποίος φαντάζει ανέφικτο να υπάρξει. Έτσι, ο άνθρωπος συνεχίζει να ετεροκαθορίζεται από τον τόπο, αλλά πλέον ως βασική εννοιολογική οντότητα. Από την ου-τοπία έως την ευ-τοπία της, η ζωγραφική του Μαυρίδη γίνεται διακριτή και αναγνωρίσιμη από την αγωνία για έναν άλλο τόπο."

Γλύκα Διονυσοπούλου - Γιώργος Λιόλιος

{jlex}flickr:72157689046862814{/jlex}