Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας έκοψε την βασιλόπιτα (φωτογραφίες, βίντεο)

Την καθιερωμένη βασιλόπιτά του έκοψε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας.

Μέλη και φίλοι του συλλόγου εκκλησιάστηκαν στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου και στη συνέχεια μετέβησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας. (Συνήθως το έθιμο του Αγίου Βασίλη πραγματοποιείται στον εξωτερικό χώρο του παρεκκλησίου, αλλά λόγω καιρού μεταφέρθηκε στην Στέγη).

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου, Τασούλα Παυλίδου.

Στην κατάμεστη αίθουσα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ Παντελεήμων ευλόγησε την βασιλόπιτα, ενώ στη συνέχεια η Πρόεδρος του συλλόγου έκοψε και μοίρασε την βασιλόπιτα. Το φλουρί έπεσε στον Σύλλογο Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασσός» και ο Πρόεδρος του συλλόγου και Ταμίας της Πανελλήνιας Καππαδοκικής Ένωσης, Γεωργιάδης Χρήστος, παρέλαβε το αναμνηστικό δώρο.

Ακολούθησε μία αναφορά στο έθιμο του «Ες Βασίλη» από τον χοροδιδάσκαλο – μουσικό Φώτη Πανανόπουλο και στην παρουσίαση του αντίστοιχου χορού.

Το νέο παιδικό τμήμα του συλλόγου παρουσίασε σε μία νέα εκδοχή παραδοσιακούς χορούς, με συνοδεία σύγχρονης μουσικής.

Η Χορωδία του συλλόγου ερμήνευσε κάλαντα από τις χαμένες πατρίδες. Ξεκίνησε με Βυζαντινά, κι ακολούθησαν Θρακιώτικα και Ποντιακά.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας τίμησε την οικογένεια ενός πρωτεργάτη του συλλόγου, του Δημήτρη Μαζίνη. Ο Μητροπολίτης απέδωσε αναμνηστικό ενθύμιο στην σύζυγο, τον γιό και την κόρη του εκλιπόντος  Δασκάλου Δημήτρη Μαζίνη, οι οποίοι δώρισαν στον σύλλογο αρχειακό υλικό, με ανέκδοτα τραγούδια και μικρασιάτικες προσφυγικές καταγραφές που συγκέντρωσε ο σύζυγος και πατέρας τους.

Έπειτα στη σκηνή ανέβηκαν τα παιδιά του παιδικού χορευτικού τμήματος του συλλόγου,  μοιράστηκαν γλυκίσματα και μία τυχερή κέρδισε μία τούρτα από τοπικό ζαχαροπλαστείο.

Η εκδήλωση έκλεισε με χορό από τα τμήματα του συλλόγου, παιδικό και ενηλίκων.

Μουσικά την εκδήλωση πλαισίωσαν οι «Μελωρυθμοί» Ημαθίας.

Φεύγοντας οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν ατομικά βασιλοπιτάκια, με δώρο ένα δαχτυλίδι από γνωστό κοσμηματοπωλείο της πόλης σε όποιον βρήκε το φλουρί.

{jlex}flickr:72157668462795159{/jlex}