Με performance εγκαινιάστηκε η φωτογραφική έκθεση “Γυναίκες Δώδεκα” (φωτογραφίες, βίντεο)

Εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΩΔΕΚΑ'', που διοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με την γκαλερί Παπατζίκου, την Παρασκευή 25 Μαΐου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Ψυχολόγος του Κέντρου, Έφη Τσαπαροπούλου, η οποία μίλησε για τις περιπτώσεις γυναικών που έχουν υποστεί βία. Το Κέντρο όπως είπε υποδέχεται, σε συνεργασία με την Νομική Σύμβουλο, Σταυρούλα Λυμούση, περιπτώσεις οποιασδήποτε μορφής βίας, από βιασμό έως σωματεμπορία ή ενδοοικογενειακή βία. Επιπλέον το Κέντρο υποστηρίζει γυναίκες που έχουν υποστεί κοινωνικό αποκλεισμό, δηλαδή άνεργες, ΑμεΑ, μετανάστες κ.α.

Η έκθεση φιλοξενεί έργα 12 γυναικών που έχουν επισκεφθεί το Κέντρο κι έχουν λάβει υποστήριξη. Μέσω του φωτογραφικού τους φακού κατέγραψαν τη βία, όπως η κάθε μία σκέφτηκε κι αντιλήφθηκε και τι ήταν αυτό που τη θεράπευσε.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, γιατί στο μυαλό μας έχουμε κάποια στερεότυπα.

Τις φωτογραφίες συνόδευσαν κείμενα τα οποία είτε έγραψαν οι ίδιες οι γυναίκες είτε από κάποιο ποίημα ή σκέψεις. Την αφήγηση έκαναν η Υακίνθη Σταμπολή και η Μαίρη Μεγγιάνη (δείτε απόσπασμα από την εκδήλωση).

Η έκθεση δεν είχε στόχο να αναδείξει τη φωτογραφική δεινότητα των συμμετεχόντων γυναικών, καθώς δεν είναι επαγγελματίες φωτογράφοι. Ο στόχος ήταν να δείξουν τι βίωσαν από αυτή την διαδικασία. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία, και μέσω της διαδικασίας βίωσαν την κάθαρση, την λύτρωση κι αντιμετώπισαν τους φόβους τους.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018.

 
{jlex}flickr:72157669397058058{/jlex}