Ο Στράτος Καλαφάτης μίλησε για τη φωτογραφία στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας (φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας της Νομαδικής Βιβλιοθήκης του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας Medphoto Festival, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και η Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας «Αντίθεσις» διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση με τον εξαιρετικό φωτογράφο Στράτο Καλαφάτη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης, παρουσία μελών της Φωτογραφικής Ομάδας καθώς και πολιτών που ασχολούνται με την φωτογραφία.

Χαιρετισμό απηύθυνε η ταμίας της Ομάδας, Κατερίνα Νεδέλκου.

Στη συνέχεια ο Στράτος Καλαφάτης μίλησε για την μεγάλη αγάπη την φωτογραφία και τα φωτογραφικά βιβλία. Το ταξίδι στον κόσμο της φωτογραφίας ξεκίνησε με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, από μία πυρκαγιά πριν από περίπου 30 χρόνια. Ο κ. Καλαφάτης μίλησε για το τι σημαίνει γι αυτόν η φωτογραφία και πως επέλεξε να κάνει το πάθος του επάγγελμα. Μέσα από την πορεία του επέλεξε τι φωτογράφος θέλει να είναι. Εξέλιξε την φωτογραφική του ζωή και τον τρόπο που έβλεπε τα πράγματα. Όπως είπε «ο φωτογράφος είναι συλλέκτης ωραίων εικόνων». Παράλληλα το κοινό παρακολουθούσε στον προβολέα φωτογραφίες παλιές ασπρόμαυρες αλλά κι έγχρωμες που κοσμούν τα βιβλία του καλλιτέχνη.

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο

Ο Στράτος Καλαφάτης (http://www.stratoskalafatis.com/) γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν στη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως οι Αρχέτυπες Εικόνες, το Ημερολόγιο 1998-2002, η Saga, το Αρχιπέλαγος, ο Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Από το 1990 παρουσιάζει το έργο του σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Tα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει μαζί με τη Λία Ναλμπαντίδου το studiotessera, έναν τόπο για τη φωτογραφία.

Η επόμενη ομιλία από την Λία Ναλμπαντίδου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου από της 17:30 έως 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης στον 2ο όροφο.

Η Λία Ναλμπαντίδου (http://lianalbantidou.com/el/ ) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φωτογραφία (BFA, 1991) στο Columbus College of Art & Design (Columbus – Ohio) στις ΗΠΑ & Humanities (Body Academy) στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Γυναικών – EXPO 2000 στη Γερμανία.

Οι φωτογραφικές εργασίες της: Το Ασφαλές, Ιδιωτικό Πεδίο του Σπιτιού μου (1996-2001) – Μηδέν εώς Πέντε & Urban Secret Garden - A trilogy book of photographs (2010 -2014), κυκλοφορούν και με την μορφή βιβλίων.

Το έργο της (Φωτογραφίες και Artist’s Books) αντιπροσωπεύεται σε ιδιωτικές συλλογές, σε συλλογές μουσείων και σε βιβλιοθήκες [Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) & Μουσείο Μπενάκη – Αθήνα, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Architekturbild EV – Stuttgart, Gulbenkian Art Library – Lisbon, Photoireland Foundation Collection – Dublin, Beinecke Rare Book & Manuscript Library – Yale University & Weserburg Research Centre for Artists’ Books – Bremen].