Ο Σύλλογος Μικρασιατών έκοψε την ‘βασιλειόπιτα’ και γιόρτασε το έθιμο του Αγίου Βασιλείου (φωτογραφίες, βίντεο)

Την καθιερωμένη του «Βασιλειόπιτα» έκοψε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας.

Το πρωί της Κυριακής, τα μέλη και φίλοι του συλλόγου εκκλησιάστηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Βασιλείου και στη συνέχεια το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του συλλόγου παρουσίασε το έθιμο του Αγίου Βασιλείου στον αύλειο χώρο του ναού.

Ακολούθως όλοι οι παρευρισκόμενοι συγκεντρώθηκαν στον Χώρο Τεχνών όπου θα ακολουθούσε η κοπή της πίτας και η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων (δείτε αποσπάσματα από την εκδήλωση) 

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Τασούλα Παυλίδου, και στη συνέχεια Αρχιμ. Καλλίνικος Λημνιώτης ευλόγησε κι έκοψε την Βασιλειόπιτα.

Τυχερή στάθηκε η ορχήστρα "Μελορυθμοί" όπου έτυχε το φλουρί κι ο εκπρόσωπος πήρε ως δώρο μπουκάλια (φιλοτεχνημένα από το τμήμα οικοτεχνίας του συλλόγου) με κρασί.

Στο παιδικό χορευτικό τμήμα η τυχερή πήρε ως δώρο μία τούρτα γι αυτήν και την οικογένειά της.

Ακολούθησε ομιλία από τον εκπαιδευτικό Πάρη Παπακανάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο έθιμο της πίτας στην Καππαδοκία. Μίλησε για το Άγιο Βασίλειο επίσκοπο της Καισαρείας στην Καππαδοκία και για το έθιμο του φλουριού στην πίτα.

Η χορωδία του συλλόγου ερμήνευσε παραδοσιακά κάλαντα, ενώ το χορευτικό πρόγραμμα άνοιξε το παιδικό τμήμα και στη συνέχεια ακολούθησε το τμήμα ενηλίκων, υπό της μελωδίες της εξαιρετικής ορχήστρας.

Κατά την έξοδό τους οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν μικρά βασιλοπιτάκια.

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέργιος Ασλάνογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, η πρώην Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο Βουλευτής ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Βοργιαζίδη Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Παύλος Παυλίδης, μέλη και φίλοι του συλλόγου.