Εγκαινιάστηκε στην Στέγη η έκθεση «Ελεύθερος χρόνος, Συλλέκτες & δημιουργοί» (φωτογραφίες)

Η έκθεση «Ελεύθερος χρόνος, Συλλέκτες & δημιουργοί», που φιλοξενείται στο Φουαγιέ της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας, εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου.

Η πρωτότυπη έκθεση παρουσιάζει σπάνιο υλικό συλλεκτών, μοντελιστών και κατασκευαστών.

Ιδιαίτερα πετρώματα, λαογραφικά αντικείμενα, ρώσικες φωτογραφικές μηχανές, παλιές φωτογραφίες της πόλης μας, αρχαία πλοία, στρατιωτικό υλικό, υδατογραφίες, νομίσματα, ιστορικά αντικείμενα, πορτρέτα, ξύλινα αντικείμενα, όλα συγκεντρωμένα και κατασκευασμένα με πολύ αγάπη από τους εκθέτες.

Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός της έκθεσης. Να δείξει εναλλακτικές λύσεις στη διάθεση του ελεύθερου χρόνου.

Προσπαθεί να δείξει αντικείμενα αλλά και θεματολογίες που συγκινούν τόσο, ώστε να αποφασίσει κάποιος να τους αφιερώσει τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο του και όχι μόνο.

Η έκθεση παράλληλα προσπαθεί και κάτι άλλο. Ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα, δείχνει επιλογές που δεν είναι τόσο γνωστές. Σας προκαλεί και προσκαλεί να μπείτε στον κόσμο των συλλεκτών και των δημιουργών.

Να αναζητήσετε αυτό που σας προσφέρει τη μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση, ανοίγοντάς σας νέους ορίζοντες.

Ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης οι εντυπώσεις του κόσμου ήταν θετικές. Πλήθος επισκεπτών εξερεύνησε την έκθεση και συζήτησε με τους εκθέτες για τη θεματολογία των εκθεμάτων τους.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

- Βαλαχής Γιάννης - Συλλέκτης. Θέμα της συλλογής του οι ρωσικές φωτογραφικές μηχανές. Η μοναδικότητα του θέματος της συλλογής όπως αντιλαμβάνεται κανείς απαιτεί διαρκή έρευνα και αναζήτηση.

- Δαμιανίδης Λεωνίδας / Δάφνη & Μαργαρίτα - Συλλέκτες. Η βασική συλλογή τους αποτελείται από λαογραφικό υλικό τόσο από την Ελλάδα όσο και από όμορες χώρες. Υλικό που απαιτεί γνώση και τεχνικές συντήρησης γιατί είναι υλικό ευαίσθητο στο χρόνο.

- Ζέρβας Παναγιώτης - Συλλέκτης. Το αντικείμενο της συλλογής του ιδιαίτερο, τα πετρώματα. Μια συλλογή όπου αποτυπώνεται το μεγαλείο της γης όπου μπορεί να βρει κανείς μοναδικά σε ομορφιά και λάμψη πετρώματα.

- Ζυγουλιάνος Στέργιος - Συλλέκτης. Οι φωτογραφίες και τεκμήρια από την πόλη της Βέροιας αποτελούν το αντικείμενο της συλλογής του. Οι πηγές του διάφορες και με βάση το υλικό αυτό αλλά και τη συνδρομή πολλών φίλων, διαχειριστής της ομάδας στο FB «Παλιές φωτογραφίες της Βέροιας».

- Λάπας Κώστας. Κατασκευαστής μοντέλων αρχαίων πλοίων. Εκτός από την ιδιαιτερότητα την τεχνική των κατασκευών, απαιτείται η συγκέντρωση πληροφοριών ώστε τα μοντέλα των πλοίων να ανταποκρίνονται σε ιστορικά δεδομένα.

- Μπιλδιρής Γιάννης - Μοντελιστής, κατασκευαστής. Η θεματολογία των κατασκευών του τα «πορτρέτα», πρόσωπα κινηματογραφικά, ιστορικά αλλά και φανταστικά. Τα υλικά του απλά και συνηθισμένα, πανιά, γύψος, ξύλα και οτιδήποτε άλλο. Παράλληλα ασχολείται με τον μοντελισμό όπου και διαπρέπει σε διαγωνισμούς.

- Καμπούρης Γιάννης - Μοντελιστής. Τα διοράματα, αλλά και οι μεμονωμένες κατασκευές είναι η θεματολογία του. Ασχολείται ιδιαίτερα με ελληνικά θέματα και οι κατασκευές του φιλοξενούνται στο «ιστορικό πανόραμα» στο Χώρο Τεχνών.

- Κόβας Γιώργος - Συλλέκτης. Οι συλλογές είναι η μεγάλη του αγάπη και σε αυτές αφιερώνει όλο το ελεύθερο διαθέσιμο του χρόνο. Η θεματολογία των συλλογών του είναι μεγάλη. Να σημειωθεί ότι κάθε συλλογή απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις αλλά και τεχνικές για τη συντήρηση και διαχείρισή της.

- Παπαθεοχαρίδης Βαγγέλης - Συλλέκτης. Η συλλογή του αποτελείται κυρίως από ιστορικά αντικείμενα. Μέρος της φιλοξενείται στο «ιστορικό πανόραμα» στο Χώρο Τεχνών. Η συμμετοχή του στην έκθεση έχει ως αντικείμενο τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.

- Τυφλίδης Κωνσταντίνος - Γλύπτης. Αγαπά την ξυλεία και μεταφέρει σε ένα κομμάτι ξύλο μια εικόνα, μια μορφή, οτιδήποτε τον συγκινεί. Μια δουλειά που απαιτεί γνώση του ξύλου και της τεχνικών επεξεργασίας του.

- Σύλλογος Μοντελιστών Βορείου Ελλάδος «Πήγασος».

Η έκθεση φιλοξενεί τον σύλλογο «Πήγασος» και τις δουλειές των μελών του - μοντελιστών. Οι δουλειές τους αφορούν στατικά μοντέλα και διοράματα και κάθε χρόνο διοργανώνουν τη μεγαλύτερη διαγωνιστικού χαρακτήρα έκθεση στατικών μοντέλων στη Βόρεια Ελλάδα. Τα μέλη που εκθέτουν στην έκθεση είναι τα ακόλουθα:

  • Καλαϊτζόγλου Γιάννης
  • Καλαμάτας Θεόδωρος
  • Γιατζόγλου Παναγιώτης
  • Κουτσούκος Γι ώργος
  • Πρωτόπουλος Θεόδωρος

Η έκθεση που λειτουργεί στο φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων θα διαρκέσει έως την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 (κάθε μέρα πρωί – απόγευμα).

Αξίζει να την επισκεφθείτε και να δείτε από κοντά σπάνια εκθέματα. Η έκθεση προσφέρεται για επισκέψεις σχολείων και συλλόγων.