Βέροια: Τοποθετήθηκαν Λίθοι Μνήμης στη μνήμη έξι Εβραίων μαθητών της πόλης (φωτογραφίες)

Τελετή τοποθέτησης έξι Λίθων Μνήμης, στη μνήμη έξι Εβραίων μαθητών της πόλης μας, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί την περίοδο 1943-1944, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας έξω από το Δημαρχείο Βέροιας, κι αργότερα κοντά στην Εβραϊκή Συναγωγή.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την τοποθέτηση Λίθων Μνήμης και ο Σύλλογος Φίλων Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του, σε συνεργασία με την Α΄ Τάξη του 1ου Γενικού Λυκείου Βέροιας.

Η τοποθέτηση των Λίθων έγινε από τον εμπνευστή της ιδέας, καλλιτέχνη Gunter Demning.

Μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης όπου την εποχή εκείνη στεγαζόταν το άλλοτε Γυμνάσιο της Βέροιας τοποθετήθηκαν πέντε Λίθοι, ενώ ο έκτος τοποθετήθηκε στη στοά της εβραϊκής συνοικίας, όπου την εποχή εκείνη στεγαζόταν το εβραϊκό δημοτικό σχολείο της Βέροιας.

Την εκδήλωση υποστήριξαν το ίδρυμα Heinrich Böll και η Humanity in Action.

Οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Βέροιας ανέγνωσαν τα ονόματα των παιδιών που διεκδίκησαν έναν λίθο μνήμης στην πόλη μας.

Δανιέλ Ασέρ: Γεννήθηκε στη Βέροια το 1931. Γονείς του ήταν ο Ιακώβ και η Φλώρα. Πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη διάρκεια του ζούσε στη Βέροια. Το 1943 ήταν 12 χρονών και φοιτούσε στην 1η τάξη του Γυμνασίου της Βέροιας. Εκτοπίστηκε το Μάιο του 1943 στο στρατόπεδο του Άουσβιτς/Μπιρκενάου, όπου εξοντώθηκε.

Πίντο Ισαάκ: Γεννήθηκε στη Βέροια. Ήταν γιος του Μπαρούχ και της Μπέλλας . Ήταν μαθητής της 5ης τάξης του Γυμνασίου της Βέροιας, 15 χρονών παιδί όταν εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς, όπου και εξοντώθηκε.

Πίντο Μωυσής: Γεννήθηκε και ζούσε στη Βέροια. Ήταν αδελφός του Ισαάκ, τον Μάιο του 1943 ήταν 14 χρονών και φοιτούσε στην 3η τάξη του Γυμνασίου Βέροιας. Εξοντώθηκε στο Άουσβιτς/Μπιρκενάου.

Αζαριά Μισέλ και Αζαριά Λώρα: Γεννήθηκαν στη Βέροια, όπου και ζούσαν πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Γονείς τους ήταν ο Ασέρ και η Ρασέλ. Ο πατέρας τους, τραπεζίτης στο επάγγελμα, όταν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο να πλησιάζει επιχείρησε να καταφύγει στα Πιερία όρη με σκοπό να κρυφτεί, ο ίδιος και η οικογένεια του. Αφού πλήρωσε αρκετό χρυσάφι σ' έναν προδότη, πίστεψε ότι θα κατάφερνε να περάσει το ποτάμι κι από κει να ανεβεί στο βουνό. Δυστυχώς, όμως, η ακόρεστη επιθυμία του δήθεν σωτήρα του για χρήματα δεν είχε κορεστεί! Με την απειλή όπλου ο πατέρας των μικρών παιδιών αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω στη Βέροια για να φέρει και άλλα χρήματα. Στην επιστροφή του στην πόλη και πηγαίνοντας να αποχαιρετίσει μια γειτονική του οικογένεια παραπατώντας έσπασε το πόδι του με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να επιστρέψει πίσω στο ποτάμι της σωτηρίας! Την επόμενη μέρα όλη η οικογένεια του, που μάταια τον περίμενε, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην πορεία του θανάτου. Ο γιος του Μισέλ ήταν τότε 14 χρονών και φοιτούσε στην 4η τάξη του Γυμνασίου Βέροιας και η κόρη του Λώρα -μόλις 10 χρονών - ήταν μαθήτρια του εβραϊκού δημοτικού σχολείου. Ολόκληρη η οικογένεια εξοντώθηκε στο Άουσβιτς/ Μπιρκενάου.

Μπενρουμπή Ράσελ: Γεννήθηκε και ζούσε στη Βέροια. Παιδί του Ασέρ και της Ρέϊνα, μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας. Η οικογένεια συνελήφθη από τους Γερμανούς και κρατήθηκε στο οίκημα της Βίλας Βικέλα, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως φυλακή. Στις 13 Ιανουαρίου του 1944 η Ράσελ εκτελέστηκε στη Βέροια από τους Γερμανούς. Ήταν μόλις 12 χρονών, μαθήτρια της 1ης Γυμνασίου!

Στον ίδιο χώρο, οι πολίτες διάβασαν μηνύματα  κατά του ρατσισμού, κείμενα και ποιήματα αφιερωμένα στα έξι Εβραιόπουλα, που επιμελήθηκαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βέροιας.