Με πλήθος επισκεπτών η γιορτή του Ξινόμαυρου στη Νάουσα (φωτογραφίες)

«Νάουσα, Πόλη του Οίνου», η μεγάλη γιορτή του Ξινόμαυρου που διοργανώνεται αυτό το τριήμερο, προσέλκυσε πλήθος οινόφιλων.

Η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε εχθές με πάρτυ στο Boston’s, ενώ σήμερα Σάββατο από το πρωί έως το βράδυ, οι οινοπαραγωγοί υποδέχθηκαν τους φίλους του ξινόμαυρου για γευστική δοκιμή, με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις γευστικής δοκιμής, παρουσιάσεις και ομιλίες.

Το απόγευμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών & Οινοποιών Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης απηύθυνε χαιρετισμό, λέγοντας «Η Νάουσα, Πόλη του Οίνου γιγαντώνεται, μεγαλώνει, με την διοργάνωση πληθώρας δράσεων το τριήμερο που θυμίζει πανηγύρι. Υπάρχει πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής. Ως Σύνδεσμος αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε δειλά δειλά και κάθε χρόνο διανθίζεται με καινούργιες δράσεις. Η φιλοσοφία που διέπει και την αμπελουργία και την οινοποίηση είναι ‘εδώ’ κι ‘όλοι μαζί’. Είναι σπάνιο αυτό που συμβαίνει εδώ. Θα συνεχίσουμε ενωμένοι. Για τους Ναουσσαίους η αμπελουργία είναι φιλοσοφία. Τον προηγούμενο αιώνα είχαμε 22.000 στρέμματα, σήμερα έχουμε λιγότερα κι αυτό γιατί δεν δίνονται επιπλέον άδειες φύτευσης. Προσπαθούμε να το αλλάξουμε αυτό. Η αμπελουργία είναι το μέλλον. Να ανεβάσουμε την Νάουσα κι ως Πόλη του Οίνου, αλλά κι από άλλες εκδηλώσεις».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας χαιρέτησε την εκδήλωση. Έπειτα από μία σύντομη ιστορική διαδρομή για το κρασί της Νάουσας, το οποίο ταξιδεύει σε όλες τα γωνιές του κόσμου, έφτασε στο σήμερα, σε αυτήν την ιδιαίτερη εμπειρία, σε αυτό που λέγεται «Νάουσα, Πόλη του Οίνου», το οποίο αποτελεί την ταυτότητα της πόλης και το μέλλον της.

Νωρίτερα ο Γιώργος Πίττας παρουσίασε το πρόγραμμα «Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας». Επαγγελματίες της Νάουσας από τον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (αγροτικός τομέας–μεταποίηση–εστίαση–φιλοξενία) συνεργάστηκαν, οργανώθηκαν και δημιούργησαν τη Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας. Στόχος τους η καταγραφή της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς της περιοχής, η συγκροτημένη σύνδεση του Τουρισμού με τον Γαστρονομικό Πολιτισμό της περιοχής και η ανάδειξη της Νάουσας σε Γαστρονομικό και Οινικό Προορισμό. Η δράση αυτή είναι μια πρωτοβουλία του Greek Gastronomy Guide, που οργάνωσε και υλοποιεί το πρόγραμμα Gastronomy and Wine Tourism. Οι παρευρισκόμενοι προμηθεύτηκαν τον έντυπο οδηγό Gastronomy and Wine Tourism της Νάουσας, που μπορείτε να ξεφυλλίσετε εδώ, κι ο οποίος αποτελεί τη συμπύκνωση υλικού και πληροφοριών που υπάρχουν σε μεγάλη έκταση και σε βάθος στον ψηφιακό οδηγό greekgastronomyguide.gr/naousa.

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι την Κυριακή, όπου οι επισκέπτες από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου, ενώ στις 11 να απολαύσουν ένα λαχταριστό BRUNCH WIN-EDITION στο φουαγιέ του κτιρίου ‘Ερια.

Παράλληλα όσοι επιθυμούν μπορούν να περιηγηθούν στα επισκέψιμα οινοποιεία του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών της Ζώνης ΠΟΠ Νάουσα.

Να μην παραλείψουμε να πούμε ότι στον ίδιο χώρο λειτουργεί χριστουγεννιάτικο bazaar το ΥΦΑΔΙ, όπου οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν χριστουγεννιάτικα στολίδια, γούρια και δωράκια για τους αγαπημένους τους, όλα δημιουργίες των παιδιών του κέντρου.

View this gallery on Flickr