Το έθιμο των Μωμόγερων στο Αγγελοχώρι

Από τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Κάμπου Της Νάουσας ανακοινώθηκαν τα εξής:

Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019 απ' τις 10 το πρωί, για πρώτη φορά ένα δρώμενο θα γυρίσει όλο το Αγγελοχώρι.

… Για πρώτη φορά όλη η χαρά του πόντου θα ξεχυθεί σαν ποταμός να μας ταξιδέψει σε ένα έθιμο που οι ρίζες του βρίσκονται στους προ-χριστιανικούς χρόνους αλλά οι Πόντιοι έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα.

Οι Μωμόγεροι, γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα. Η ονομασία του δρώμενου προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος. Στο έθιμο οι λέξεις αυτές συνδέονται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών -γερόντων. Κατ' άλλους υπάρχει σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό θεό Μώμο, ο οποίος ήταν ο θεός της χλεύης, της ειρωνείας και του σαρκασμού, προσωποποίηση της κοροϊδίας και της αποδοκιμασίας.

Στο δρώμενο αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό σάτιρας. Στο δρώμενο αναπαρίσταται η ιστορία του Κιτί Γοτσά. Στο έθιμο αυτό, παραδοσιακά μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων όπως λύκων και τράγων ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων. Το δρώμενο λαμβάνει χώρα το όπου ο θίασος παραδοσιακά τριγυρνά στις αυλές των σπιτιών.

Στο δρώμενο οι πρωταγωνιστές είναι τρεις, ο γέρος Κιτί Γοτσά, η νύφη και ο "αράπης". Η αλλαγή του χρόνου και η αναγέννηση της φύσης συμβολίζεται με τη νύφη η οποία ερωτοτροπεί με τον νέο (ο νέος είναι ο χαρακτήρας "αράπης"). Στο δρώμενο εναλλάσσεται η απαγωγή της νύφης από τον νέο "αράπη" με τον γέρο Κιτί Γοτσά.

Ανοίξτε τις πόρτες των σπιτιών σας μα πάνω από όλα ανοίξτε την καρδία σας να αναγεννηθεί η χαρά και διασκεδάστε μαζί τους.

Πρωταγωνιστές οι χορευτές του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ με το χοροδιδάσκαλο τους κύριο ΛΑΧΑΝΗ ΒΑΓΓΕΛΗ.