Το έθιμο των Μωμόγερων στην Χαρίεσσα

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας σας προσκαλεί να ζήσετε από κοντά την αναβίωση του πανάρχαιου ποντιακού δρώμενου των « Μωμόγερων» την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 στο δημοτικό διαμέρισμα Χαρίεσσας Νάουσας.

«Το δρώμενο των Μωμόγερων» θα ξεκινήσει αμέσως μετά την θεία λειτουργία (10:00 π.μ) συνοδεία ζωντανής μουσικής και κόσμου οι χορευτές θα γυρίσουν όλες τις γειτονίες του χωριού όπου θα παρουσιάσουν το δρώμενο αυτούσιο όπως ακριβώς το μετέφεραν οι πρόγονοί μας από τον Πόντο. Αργά το απόγευμα θα καταλήξουν μπροστά στην Φάτνη του Χριστού της Ευξείνου Λέσχης. Προσκεκλημένος σύλλογος και οι Μωμόγεροι του, συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου.

Ένα έθιμο που κρατά τις ρίζες του από τον 6ο αιώνα π. Χ. Στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO εντάχθηκε το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων, όπως τελείται σε οκτώ χωριά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης.