Έκθεση - αναφορά στο ιστορικό καρναβάλι της Μελίκης

meliki old

Το Εθνογραφικό Μουσείο Γιώργη Μελίκη-Κέντρο Ελληνικής Μάσκας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξάνδρειας, Δημοτική Ενότητα Μελίκης, Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων, οργανώνει έκθεση με θέμα: Το Καρναβάλι της Μελίκης - ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ - Πρόσωπα- Μάσκες-Δράσεις.

Πρόκειται για μια έκθεση - αναφορά στο ιστορικό καρναβάλι της Μελίκης και στους πρωτοπόρους δημιουργούς του.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης σηματοδοτούν και την έναρξη του περίφημου μελικιώτικου καρναβαλιού και θα γίνουν την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 6 μ.μ στους χώρους του Μουσείου.

Το πρωί της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου, μέρα των εγκαινίων, από της 10 έως και το μεσημέρι, ο Σύλλογος Φίλοι του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας- Θράκης από την Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθούν το Μουσείο της Μελίκης, όπου τα μέλη του θα κόψουν την πίτα της και θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων και να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για την παράδοση.

Το βράδυ και μετά τα εγκαίνια της έκθεσης στα οποία θα συμμετέχουν παραδοσιακές ορχήστρες, Χορευτές του Λαογραφικού Ομίλου και πολλοί φίλοι θα κατευθυνθούν στο Δημαρχείο της Μελίκης, όπου στο αμφιθέατρο θα παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα μουσικοθεατρική παράσταση και στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία λαϊκό γλέντι στα πλαίσια της έναρξης του μελικιώτικου καρναβαλιού το οποίο φέτος προβλέπεται εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέρον.

Οι μεταμφιέσεις αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο μιας μυητικής λατρείας και υπέρβασης του ανθρώπου από τους μυθικούς ακόμη χρόνους και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Ο λαός μας στα χνάρια της ελληνικής μυθολογίας, εξακολουθεί ακόμη να πορεύεται με τους μύθους και τις αφηγήσεις.

Οι τελετουργικές μεταμφιέσεις στην περιοχή μας ανιχνεύονται από την εποχή που οι Τημενίδες από το Άργος, 6ος π.Χ. αιώνας, έφτασαν στα μέρη μας.
Γεφυρώνοντας αιώνες πολλούς από τον Μύστη των Αιγών, περνάμε στον Τζαμάλαρο και από αυτόν, στους συντελεστές του μελικιώτικου καρναβαλιού.

Ο Μύστης με τα ιερά του τύμπανα, το κηρύκειο και την μυσταγωγική του ράβδο.

Ο Μύστης απέναντι στον Τζαμάλαρο σε ένα μυθικό διάλογο, σε μια αδιάλειπτη και συνεχή επικοινωνία. Άλλοτε μόνο με το βλέμμα, τις σιωπές, τις ανάσες και τις παύσεις.

Ο «Μικρός» μπροστά στο Μύστη, μέσα στον κύκλο προστασίας, ακούει με προσοχή!!!

Αφουγκράζεται τις ανάσες, γητεύεται από τις παύσεις και τις σιωπές. Και όλα αυτά τα κληρονομεί ως σπέρμα, τα κυοφορεί και τα περνάει στις γενιές που έρχονται!!!

Και οι φωτογραφίες στους τοίχους σύγχρονες και σημερινές με χίλια πρόσωπα η κάθε μία και χίλιες ψυχές παρέλαβαν το σπέρμα του μύθου και το έκαναν Παράδοση, ζωντανή και σφύζουσα.

Το καρναβάλι της Μελίκης!