Ξεσήκωσε την πόλη η μπάντα χάλκινων της Φλώρινας (φωτογραφίες, βίντεο)

Με την μπάντα χάλκινων της Φλώρινας, των αδελφών Βαλκάνη διασκέδασαν οι Βεροιώτες το βράδυ της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της αγοράς, στον πεζόδρομο της Ιπποκράτους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Αποκριάς , που διοργανώνει ο Δήμος Βέροιας, η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, το Επιμελητήριο Ημαθίας και το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών – Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας.

Πλήθος κόσμου αψήφησε το κρύο κι έσυρε τον χορό υπό τους ήχους των χάλκινων. Γνωστές αγαπημένες μελωδίες της παράδοσής μας ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους.

ΜΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Τα χάλκινα πνευστά έφτασαν στις Βαλκανικές χώρες τον περασμένο αιώνα από τις στρατιωτικές μπάντες της εποχής. Δεν άργησαν να περάσουν από τα στρατόπεδα στα αστικά κέντρα και αργότερα στην ύπαιθρο, δημιουργώντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα στην παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων. Στην Ελλάδα τα σχήματα χάλκινων πνευστών είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μουσικής παράδοσης της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Η μπάντα της Φλώρινας των Αδερφών Βαλκάνη είναι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους αυτού του σημαντικού τμήματος της Ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1960 από τον Τάσο Βαλκάνη, ο οποίος καταγόταν από το Εμπόριο Πτολεμαίδας του Ν. Κοζάνης, διευθυντή τότε της Φιλαρμονικής του Δήμου Φλώρινας και μουσικό της λαϊκής παράδοσης. Έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, τον Φλώρο Φλωρίδη, τον Χρήστο Νικολόπουλο με τους οποίους έχουν κυκλοφορήσει CD. Πάνω απ’ όλα έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες εμφανίσεις πάντα με ορμητήριο την Φλώρινα, από τις πόλεις και τα χωριά της Μακεδονίας μέχρι την Διαβαλκανική Συνάντηση της Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ στη Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Αυστραλία. Ο ήχος του συγκροτήματος και οι χοροί που παίζονται είναι μοναδικοί στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική και υπάρχουν κυρίως στη Δυτική πλευρά της Μακεδονίας. Η Μπάντα των αδερφών Βαλκάνη έχει κυκλοφορήσει 2CD.

Η Μπάντα της Φλώρινας αποτελείται από τους:

Βαλκάνης Λάζαρος: Κλαρίνο-Σαξόφωνο
Βαλκάνης Λ. Αναστάσιος: Τρομπέτα
Βαλκάνης Γ. Αναστάσιος: Τρομπέτα
Σαμαράς Αθανάσιος: Τύμπανα-Κρουστά
Κόντης Βαγγέλης: Ακορντεόν-Αρμόνιο

{jlex}flickr:72157693502809015{/jlex}