Αφιέρωμα στον Ζαμπέτα - Τραγουδήσαμε όλοι μαζί για το Σωσσίδειο Γηροκομείο Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Την καθιερωμένη μουσική του εκδήλωση πραγματοποίησε το Σωσσίδειο Γηροκομείο Βέροιας, την Τετάρτη 25 Απριλίου, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας, με σκοπό την οικονομική του ενίσχυση.

Το μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Ζαμπέτας… και χίλια περιστέρια» ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ζαμπέτα και πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ενισχυθεί το έργο του Γηροκομείου και η πόλη να έχει έναν αξιόλογο οίκο ευγηρίας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του Αδελφάτου Γηροκομείου Βέροιας, Δόξα Μούρτζιου – Χατζηευστρατιάδου, ο Μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης & Καμπανίας κκ Παντελεήμων και η Πρόεδρος του Ορχηστρικού Μουσικού Συνόλου, Αλέκα Ανανιάδου - Βαφείδου.

Το Οργανικό Μουσικό Σύνολο και οι τρεις σολίστες, Στεφανία Γκουντουρά, Γιώργος Γελαράκης και Μέρκος Κούτρας, υπό την διεύθυνση του Πέτρου Ρίστα, ερμήνευσαν τα αξέχαστα, αγαπημένα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα. Το κοινό, που γέμισε την αίθουσα, άνοιξε τα χέρια και την καρδιά του και τραγούδησε για το Γηροκομείο.

Συμμετείχε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας.

Κείμενα – αφήγηση: Φίλη Τριανταφυλλίδου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

Χαραυγή Ορχηστρικό
Τι να φταίει Στ. Γκουντουρά - Χορωδία. Στίχοι: Δ. Χριατοδούλου
Ποιος ειν'αυτός Στ. Γκουντουρά - Χορωδία. Στίχοι: Πυθαγόρας
Πάει πάει Στ. Γκουντουρά - Χορωδία. Στίχοι: Χ. Βασιλειάδης
Τα δειλινά  Στ. Γκουντουρά - Χορωδία. ΣτίχοιΧ Βασιλειάδης
Που πας χωρίς αγάπη Στ. Γκουντουρά - Χορωδία. Στίχοι: Κ. Πρεντεντέρης
Χάθηκες Μ. Κούτρας - Χορωδία. Στίχοι: Δ. Χριατοδούλου
Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου Μ. Κούτρας - Χορωδία. Στίχοι: Χ. Βασιλειάδης - Ν .Μουρτάκος 
Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά Χορωδία Στίχοι: Ξ. Φιλέρης
Μάλιστα κύριε Γ. Γελαράκης - Χορωδία. Στίχοι: Αλ. Καγιάντας 
Ο μαθητής Γ. Γελαράκης - Χορωδία. Στίχοι: Χ. Βασιλειάδης
Οι θαλασσινοί Γ. Γελαράκης - Χορωδία. Στίχοι: Στ. Γεράνης
Θεσσαλονίκη Γ. Γελαράκης - Χορωδία. Στίχοι: Ηλ. Ηλιόπουλος
Στον λευκό τον πύργο Μ. Κούτρας - Χορωδία. Στίχοι: Ξ. Φιλέρης
Με τον Βοριά Μ. Κούτρας - Χορωδία Στίχοι: Δ. Χριατοδούλου
Ξημερώματα  Στ. Γκουντουρά - Χορωδία. Στίχοι: Δ. Χριατοδούλου
Αλήτης Στ. Γκουντουρά - Χορωδία. Στίχοι: Αλ. Καγιάνης
Σταλιά-σταλιά Στ. Γκουντουρά - Χορωδία. Στίχοι: Δ.Τζεφρώνης
Το ξέρω πια δεν μ'αγαπάς Στ. Γκουντουρά - Χορωδία. Στίχοι: .Λ Παπαδόπουλος
Τι γλυκό να σ'αγαπούν Γ. Γελαράκης - Χορωδία. Στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος 
Χίλια περιστέρια Γ. Γελαράκης - Χορωδία. Στίχοι: I. Κλειάσιου
Που 'σαι Θανάση Μ. Κούτρας - χορωδία Στίχοι Χ. Βασιλειάδης
Συρτάκι Μ. Κούτρας - Χορωδία. Στίχοι: Αλ. Σακελλάριος
Πάμε φεγγάρι μου Χορωδία. Στίχοι: θ. Ποάλας 
Πόρτα κλειστή τα χείλη σου Χορωδία. Στίχοι: Δ. Χριατοδούλου
 
Σολίστες: Στεφάνια Γκουντουρά, Γιώργος Γελαράκης, Μέρκος Κούτρας
Πιάνο: Αντώνης Σαρακατσιάνος
Μπουζούκια: Κ. Παπαδόπουλος, Ν. Λολίδης 
Ακορντεόν: Πάνος Παπαδόπουλος
Κιθάρα: Χρήστος Σαρκατζής
Φλάουτο: Σίσσυ Γεωργοπούλου
Τσέλο: Μαριάννα Τσιάνου
Κοντραμπάσο: Δάνης Κουμαρτζής 
Κρουστά: Κώστας Ρίζος
Χορευτική επιμέλεια: Φώτης Πανανόπουλος
Χορευτές: Γ. Λαζεκίδης, Σ. Λαζεκίδης, Ν. Ράδης, Δ. Μπουγιουκλίδης, Π. Παναγιωτίδης, Γ. Βρανάς, Σ. Δεληγιώργης, Κ. Μελικιώτης, Θ. Μαζαράκης
Βίντεο-μοντάζ: Ερμής Γιομπλιάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΛΑΡΑΚΗΣ
Γεννήθηκε στη Βέροια. Από το 2008 πραγματοποιεί εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ. 0 χειμώνας 2016-17 αποτελεί την έναρξη για πολλές διαφορετικές συνεργασί¬ες και εμφανίσεις με τον τραγουδοποιό Δ. Κοργιαλά. Το Φεβρουάριο του 2017 πραγματοποιεί μία σημαντική εμφάνιση στο "Σταυρό του Νότου" στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Ν. Ζιώγαλα και παράλληλα ηχογραφείται το 3ο του album! Το καλοκαίρι του 2017 πραγματοποιεί περιοδεία με πάνω από 30 εμφανίσεις στη βόρεια Ελλάδα. Το χειμώνα του 2017-18 εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές σε θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο, Καβάλα, Κοζάνη κ.ά, και συναντά τα Κίτρινα ποδήλατα, όπου μαζί ηχογρα¬φούν το τραγούδι "Το νήμα" το Φεβρουάριο του 2018.

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Γεννήθηκε στη Βέροια στις 16 Σεπτεμβρίου του 1987. Η ενασχόληση με τη μουσική ξεκινά απο τα μαθητικά χρόνια μέσω των σχολικών χορωδιών. Αργότερα παρακολουθεί μαθήματα θεωρητικών και κλασσικού τραγουδιού στο τμήμα μονωδίας της κ. Ελένης Αναγνώστου μέχρι και σήμερα που βρίσκε¬ται στην β'ανωτέρα τάξη. Εργάζεται επαγγελματικά ως ερμηνεύτρια. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες του δημοτικού ωδείου Βέροιας,σε παραστάσεις γνωστών καλλιτεχνών όπως των αδερφών Τσαχουρί-δη κ.ά. και έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές εντός και εκτός νομού. Είναι επίσης απόφοιτη του τει θεσσαλονίκης του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.

ΜΕΡΚΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Ο Μέρκος Κούτρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Βέροια. Με την πάροδο των χρόνων ασχολήθηκε ποικιλοτρόπως με την μουσική κάνοντας σπουδές βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής. Συνεργάστηκε σε τοπικό επίπεδο με βεροιώτες καταξιωμένους συνθέτες όπως ο Γιώργος Καλογήρου και έχει παραστεί κατά καιρούς σαν σολίστας σε διάφορες εκδηλώσεις και μουσικές παραστάσεις του τόπου του. Ο ίδιος συνηθίζει να λέει ότι το τραγούδι αποτελεί ψυχική ανάταση που ευφραίνει τους ακροατές καθώς και τον ίδιο τον ερμηνευτή.

ΦΩΝΗΤΙΚΟ - ΟΡΓΑΝΙΚΟ - ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΣΥΝΟΛΟ «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ»

Το φωνητικό -οργανικό ούνολο "Μονόγραμμα" δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Η αγάπη για το τραγούδι αποτέλεσε την αρχή για την δημιουργία ενός φωνητικού συνόλου από μια παρέα κυρίως γυναικείων φωνών, σε συνδυασμό με την δημιουργία ενός οργανικού συνόλου απο μαθητές κυρίωςτου Δημοτικού ΩΔΕΙΟΥ της ΒΕΡΟΙΑΣ, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου ΠΕΤΡΟΥ ΡΙΣΤΑ. Το φωνητικό οργανικό σύνολο Μονόγραμμα παρά την πρόσφατη ίδρυση του έχει να επιδείξει μια πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα ! Το 2013 συμμετείχε στην παράσταση που ανέβασε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ στο Χώρο τεχνών του Δ Βέροιας "Η αυλή των αισθήσεων και των παραισθήσεων". Τον Ιούνιο του ίδιου έτους συμμετείχε στην 1η χορωδιακή συνάντηση που διοργανώθηκε στο Μουσικό σχολείο ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ. Τον Οκτώβριο του 2013 ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συλλόγου των παιδιών με ειδικές ανάγκες και συμμετείχε με ένα χορωδιακό πρόγραμμα στο αφιέρωμα για την στιχουργό -ηθοποιό Ελένη Ζιώγα. Τον Μάιο του 2014 ανέβασε μια επιτυχημένη παράσταση στο Χώρο τεχνών του Δήμου ΒΕΡΟΙΑΣ -ένα αφιέρωμα στον ξένο και ελληνικό κινηματογράφο-, με σολίστες, ορχηστρικό σχήμα. Τον Μάιο του 2015 παριυσίασε ενα αφιέρωμα στη ζωή και στα τραγούδια του μεγάλου ρεμπέτη του ελληνικού τραγουδιού Β. Τσιτσάνη στο Χώρο Τεχνών του Δ. Βέροιας. Τον Απρίλιο του 2016 παρουσίασε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στους δύο μεγάλους συνθέτες της ελληνικής μουσικής Μ. Χοτζιδόκι και Μ. Θεοδωράκη, με ορχηστρικό σχήμα, σολίστες τον Κώστα Τσαχουρίδη, την Μαίρη Δούτση τον Δημήτρη Ερατεινό και την Βάσω Μπαξεβανίδου. Τον Μάϊο του ίδιου έτους παρουσίασε ενα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της μεγάλης τραγουδίστριας του ελληνικού τραγουδιού Β. Μοσχολιού. Το καλοκαί¬ρι του 2016 συμμετείχε στην συναυλία αφιέρωμα σε παραδοσιακά τραγούδια απο την Σμύρνη ως την Κρήτη με σολίστες τον Δ. Μπάσπ, την Λιζέτα Καλπμέρη, και το Μάνο Πυροβολάκη. Τον Μάιο του 2017 παρουσίασε δύο αφιερώματα, ένα για την παραδοσιακή μουσική με σολίστες τον Ν. Ζιώγσλα, τον Π. Κοντογιαννίδη την Ελ. Χασιώτου και την Εύα Μισοκέφαλου, καθώς επίσης και ένα αφιέρωμα στους μεγάλους συνθέτες Μ. Λοΐζο και Στ. Κουγιουμτζή με σολίστες τον Χάρη Μακρή, την Μάγδα Βαρούχα και δεκαμελή ορχήστρα. Μαέστρος της γυναικείας χορωδίας είναι ο Πέτρος Ρίστας.

ΠΕΤΡΟΣ ΡΙΣΤΑΣ
Γεννήθηκε στη Βέροια. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικό, Ωδική, Αρμονία, Αντίστιξη, Κλασική κιθάρα, Φούγκα-Ενορχήστρωση, Ενοργάνωση Σύνθεση και Διεύθυνση Χορωδίας, με τους καθηγητές συνθέτες μαέστρους Β. ΔΕΛΛΙΟ, ΣΠ. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ, MIX ΤΡΑΥΛΟ, ΜΑΡΙΑ EMMA ΜΕΛΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣ ΜΠΟΥΛΟΥΣΗ και τους καθηγητές κιθάρας Χαρ. ΕΚΜΕΚΤΣΟΓΛΟΥ Γ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ. Παράλληλα με τις κλασικές σπουδές σπούδασε JAZZ πιάνο - σύνθεση με τον πιανίστα Μ. ΑΛΕΞΙΟΥ. Παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με καταξιωμένους μαέστρους Ηλ. Βουδούρη και τον J. CΟNTA καθώς και σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας. Έχει συνθέσει μια σειρά από έργα για κλασική ορχήστρα καθώς επίσης και έργα για μικρά ορχηστρικό σύνολα. Τα τελευταία χρόνια γράφει μουσική και τραγούδια για μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Μερικές από αυτές στο «Φεγγαρόφωτο», ο «Σιμιγδαλένιος» ο «Εγωιστής Γίγαντας» καθώς και τη μουσική για την μικροόπερα του Ευθ. Βαρλάμη για τον Μ. Αλέξανδρο. Έχει διευθύνει ορχηστρικό σύνολα καθώς επίσης έχει ενορχηστρώσει μια σειρά από έργα ελληνικής και ξένης μουσικής. Ενορχηστρωτής και μαέστρος στο αφιέρωμα για τον Μανώλη Μητσιά με σολίστα τον ίδιο τον τραγουδιστή, με την σύμπραξη μουσικών απο την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του ΣΤ. ΞΑΡΧΑΚΟΥ, το καλοκαίρι του 2011, στο θερινό άλσος της Βέροιας. Evορχηστρωτής και μαέστρος στο αφιέρωμα για τον ΣΤ. Ξαρχάκο στον Χώρο Τεχνών της Βέροιας. Έργα του έχουν παιχτεί σε πολλές πόλεις τη Ελλάδας καθώς επίσης και στο μέγαρο μουσικής της Αθήνας. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και διδάσκει κλασική κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο της Βέροιας. Ιδρυτής και Μαέστρος στο ορχηστρικό κιθαριοτικό σύνολο Artguitaristas. Έχει διδάξει ως καθηγητής θεωρητικών-χορωδίας και κλασικής κιθάρας στα μουσικά σχολεία Κατερίνης - Σερρών - Αμυνταίου - Σιάτιστας - Πτολεμαίδας. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Αριστοτέλης και διδάσκει ως καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών και κλασικής κιθάρας. Ιδρυτής και μαέστρος στο φωνητικό - οργανικό σύνολο Μονόγραμμα.

{jlex}flickr:72157690331671870{/jlex}