Ματαιώθηκε η συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου στο Θεατράκι της Ραχιάς

tsaligopoulou eleni

Την ματαίωση της συναυλίας της Ελένης Τσαλιγοπούλου στην Ραχιά ανακοίνωσε ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου Βέροιας. Στην ανακοίνωση εξηγεί: "Ο Όμιλος φίλων θεάτρου και τεχνών Βέροιας αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από το κοινό του και από την κα Ελένη Τσαλιγοπούλου για την ματαίωση της συναυλίας στις 31/03 στο θεατράκι της Ραχιάς που είχε προγραμματίσει. Μια συναυλία που σημειωτέον προσφέρεται δωρεάν από τους καλλιτέχνες στα πλαίσια του project "αλλιώς" και απευθύνεται με χαμηλό αντίτιμο σε όσους θέλουν να γνωρίσουν γνωστούς καλλιτέχνες σε μια άλλη εναλλακτική δράση.

Την μέχρι τώρα πολύ επιτυχημένη δραστηριότητα του Ομίλου διέκοψε με νομικά και διοικητικά τερτίπια ένας και μόνο άνθρωπος. Ο διευθυντής της ΚΕΠΑ κος Γιάννης Καμπούρης. Είναι αυτό που λέμε "έβαλε ο διαβολάκος την ουρά του πάλι". Πιο συγκεκριμένα απείλησε εγγράφως Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο πολιτισμού πως αν πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση θα καλούσε την αστυνομία να την διακόψει. Σαν αιτιολογία πρόβαλε πως το θεατράκι δεν έχει πάρει ακόμα άδεια λειτουργίας και πως την ευθύνη την φέρει ο ίδιος και του έπεφτε βαριά. Την ευθύνη όμως κ. Καμπούρη που από την περάτωση του θεάτρου μέχρι σήμερα, ήτοι 13 ολόκληρα χρόνια χωρίς ΚΑΜΙΑ ενέργεια από πλευρά σας για την έκδοση αδείας, πότε θα την αναλάβετε;

Το ατόπημα αυτό του κ. Καμπούρη με τις γνωστές σ' αυτόν πρακτικές ανάγεται στο παρελθόν και διαδραματίστηκε για πολλά χρόνια στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θα θυμούνται πως κάποτε ο εν λόγω κύριος ξαφνικά θυμήθηκε πως η Στέγη δεν είχε "άδεια" για θεατρικές παραστάσεις παρά μόνο για μουσικές εκδηλώσεις και με τα νομικίστικα τεχνάσματα του τις απαγόρευε για μια δεκαετία περίπου. Τελικά ο Όμιλος κόντρα στον παραλογισμό της γραφειοκρατίας με την επιμονή του και της άοκνες ενέργειες του τότε προέδρου Θεόδωρου Πολυχρονιάδη κατόρθωσε να πάρει την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας και να την προσφέρει στην ΚΕΠΑ και στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας.

Έκτοτε χάρη στις ενέργειες του Ομίλου διοργανώνονται εβδομάδες θεάτρου, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας τα έργα του και φιλοξενούνται ομολογουμένως και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες θεατρικές σκηνές. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας, περισσότερα δε στοιχεία είναι στην διάθεση του καθενός. Μένει λοιπόν να εξηγήσουμε την εμμονικά αρνητική στάση του κ. Καμπούρη έναντι του Ομίλου και άλλων πολιτιστικών φορέων. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Ο πιο ακριβοπληρωμένος υπάλληλος του Δήμου (οι απολαβές του ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του Δημάρχου) θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των πολιτιστικών δράσεων της πόλης για να δικαιολογεί τον μισθό του. Κάθε άλλος πολιτιστικός φορέας φαντάζει σαν πιθανός υπονομευτής της εξέχουσας θέσης του και "αντιμετωπίζεται ανάλογα".

Ο Όμιλος όμως έχει εντελώς διαφορετική οπτική. Θεωρεί πως οι τέχνες και ο πολιτισμός δεν αστυνομεύονται δεν φυλακίζονται. Στηρίζονται αποκλειστικά στην αγάπη, φαντασία, και στο μεράκι των ανθρώπων. Πιστός λοιπόν στις αρχές του και στην μέχρι σήμερα προσφορά του στον πολιτισμό δηλώνει πως δεν θα υποκύψει στις μεθοδεύσεις κανενός και πως θα συνεχίσει τον "μετ' εμποδίων" δρόμο του, στηριζόμενος αποκλειστικά και μόνο στην αναγνώριση και αγάπη του κόσμου της Βέροιας και σύντομα μάλιστα θα ανακοινώσει τις νέες του δράσεις".