«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει» παρουσιάστηκε στη Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Η θεατρική παράσταση «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει» βρέθηκε για μία μοναδική παράσταση την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στην Βέροια, στο Κινηματοθέατρο STAR.

Όλα ξεκίνησαν με την οικολογική καταστροφή των θαλασσών από τα απόβλητα των ανθρώπων.

Η υπόθεση αφορούσε την  γλαροπούλα Κενγκά, που έπεσε θύμα της ρύπανσης της θάλασσας από το πετρέλαιο. Προτού το πετρέλαιο καταφάει τα φτερά της, η Κενγκά, κατάφερε μια τελευταία πτήση στο μπαλκόνι όπου ζούσε ένας γάτος που ήταν μαύρος, πελώριος και χοντρός, ο Ζορμπάς. Η Κενγκά διέκρινε στα μάτια του Ζορμπά ένα καλό πλάσμα και του εμπιστεύθηκε ότι πολυτιμότερο είχει... το αυγό της. Του ζήτησε να της υποσχεθεί τρία πράγματα. Ότι δεν θα φάει το αβγό, ότι θα το κλωσάει μέχρι να γεννηθεί το γλαρόνι και να του μάθει να πετάει. Το νιαούρισμα τιμής που έδωσε ένας γάτος του λιμανιού, δέσμευσε όλους τους γάτους του λιμανιού. Αυτή η παράξενη παρέα γάτων, ο Κολονέλο, ο Γραμματικός, ο Ξερόλας και ο Σταβέντο με τον Ζορμπά σε ρόλο «Μαμάς», αναλαμβάνοντας να εκπληρωθεί η υπόσχεση. Η μικρή γλαροπούλα, η Καλότυχη, με την παρέα των γάτων ανακάλυψαν πόσο σπουδαίο είναι να εκτιμούν, να σέβονται και να αγαπάνε ένα διαφορετικό πλάσμα από αυτούς.

Το αριστούργημα, του παγκοσμίου φήμης Luis Sepúlveda, μάγεψε μικρούς και μεγάλους. Ηθοποιοί μεταμφιεσμένοι σε γάτες, γλάρους, ποντικούς… και άνθρωποι που έφταναν μέχρι το ταβάνι, καθήλωσαν για περισσότερο από μιάμιση ώρα τους θεατές.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Με αγάπη και πολύ χιούμορ, ο Σεπούλβεδα μιλάει για την τιμή, τη δικαιοσύνη, τη συντροφικότητα, την υπεράσπιση του αδυνάτου και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κάθε πλάσματος.

Η αποδοχή του διαφορετικού, η τήρηση των υποσχέσεων και η αφοσίωση σε αγαπημένα πρόσωπα είναι οι θεματικοί άξονες της αφήγησης. Οι «κακοί» όμως καραδοκούν. Σκοπός της παράστασης, με αφορμή την ιστορία, είναι όχι απλώς να περάσουμε θετικά μηνύματα στα παιδιά, αλλά να απευθυνθούμε σ' εκείνα μιλώντας στη δική τους γλώσσα και μέσα από την πλοκή να προβληματιστούν για σημαντικά ζητήματα της ζωής βγάζοντας τα δικά τους συμπεράσματα.

Γιατί όπως λέει κι ο Ζορμπάς «Πετάει μόνο αυτός που τολμάει να πετάξει...»

Ένα παραμύθι για παιδιά και ενηλίκους.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ OPERA
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Θεατρική Διασκευή: Μαίρη Ανδρέου
Σκηνοθεσία, Στίχοι : Βασίλης Ισσόπουλος
Σκηνικά, Κοστούμια : Νίκος Καλαϊτζίδης
Κίνηση, Χορός: Πόλυ Βόικου
Μουσική: Δημήτρης Κανίογλου
Φωτισμοί: Τρύφων Κεχαγιάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λάμπρος Ταυρινόπουλος
Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Βοζινίδης, Νίκος Κουνέλης, Βαγγέλης Μπόλλας, Ναταλία Λυδία Παππά, Κρις Σάγκλα, Μαρία Σπαθοπούλου, Γρηγόρης Τίλδης.