Παρουσιάστηκε η παράσταση «Ιάκωβος ή Υποταγή» από το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Την καυστική κωμωδία του Ευγένιου Ιονέσκο «Ιάκωβος ή Υποταγή» (Jacques ou la Soumission) παρακολούθησαν όσοι παρευρέθησαν την Κυριακή το απόγευμα στον Χώρο Τεχνών Βέροιας.  Η παράσταση ήταν σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, το Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας και τη Μ.Α.μ.α. (Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό) και παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που τιμάτε στις 3 Δεκέμβρη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο σκηνοθέτης Βασίλης Οικονόμου, δημιουργός της ομάδας «ΘΕ.ΑΜ.Α.», η πρόεδρος του Συλλόγου Μ.Α.μ.Α. Ελένη Γεωργιάδου Στεφανάκη και ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς.

Η θεατρική ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α.» (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) και μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσίασαν μια πολύπτυχη και διαχρονικά επίκαιρη κωμωδία, που σαρκάζει καταλυτικά την κρίση σχέσεων και αξιών. Ένας κωφός παππούς τραγουδιστής και μια νύφη με τρεις μύτες ήταν μερικά από τα στοιχεία που έκαναν του θεατές να διασκεδάσουν.

Μέσα από το έργο απεικονίζεται η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου και η ασημαντότητα της ύπαρξής του καθώς υπερτονίζεται η αδυναμία και τη ματαιότητα της επικοινωνίας μ' ένα σουρεαλιστικό και κωμικό τρόπο.

Ο Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας είναι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου.

Για κωφούς θεατές, η διερμηνέας Θεοδώρα Τσαποΐτη απέδωσε επί σκηνής το κείμενο στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Οικονόμου.

Βοηθός σκηνοθέτης: Πάνος Ζουρνατζίδης.

Ηχολήπτης: Χρήστος Νταλίπης.

Μετάφραση: Μιχάλης Γραμματάς.

Μουσική επιμέλεια: Σοφία Σεφεριάδη.

Επιμέλεια στίχων τραγουδιών: Μιχάλης Ταμπούκας.

Διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη.

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Αιμιλιανή Αβραάμ, Πάνος Ζουρνατζίδης, Μιχάλης Γραμματάς, Έφη Τούμπα, Μάνος Τριανταφυλλάκης, Μιχάλης Ταμπούκας, Γιώργος Ηλιάκης, Μαρίνα Μπεσίρη, Μαρία Μουρελάτου, Μαίρη Σταματουλά, Κατερίνα Κοντομάρκου.