tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Κορωνάς: "Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο καταργεί δομές που παρέχουν υπηρεσίες με μεγαλύτερη ευελιξία και ποιότητα"

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο συγχώνευσης Νομικών Προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων στους δήμους, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς ανέφερε τα εξής:

"Και ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές, το Υπουργείο Εσωτερικών με ακατανόητη βιασύνη φέρνει προς διαβούλευση και ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά τους ΟΤΑ.

Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην συγχώνευση στους δήμους των ΝΠΔΔ και κοινωφελών επιχειρήσεων των Δήμων στους ίδιους τους Δήμους που ανήκουν.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά στον δήμο μας, σημαίνει ότι το ΝΠΔΔ του Δήμου Βέροιας το γνωστό ΚΑΠΑ (προσχολική αγωγή - παιδικοί σταθμοί, αθλητισμός, πρόνοια), η γνωστή ΚΕΠΑ, οι σχολικές επιτροπές, καταργούνται και οι αρμοδιότητες τους μεταβιβάζονται στους δήμους.

Μάλιστα οι ημερομηνίες που τίθενται είναι εξωπραγματικές αφού υποχρεώνουν τους δήμους να έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες που θα περιλαμβάνει το νέο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, μέχρι το Δεκέμβριο!

Προφανώς αυτή η μεθόδευση σκοπό έχει να μη γίνει διαβούλευση και ο αναγκαίος διάλογος και έτσι να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικό αντίλογο.

Το ερώτημα είναι γιατί αυτή η σπουδή του Υπουργείου Εσωτερικών, τι εξυπηρετεί;

Από τις βασικότερες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου είναι η κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου των ΟΤΑ, των σχολικών επιτροπών, όπως και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και η μεταφορά τους στο δήμο.

Εκτιμούμε ότι αυτή η ρύθμιση εκτός των άλλων σκοπό έχει να μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα ένα κρίσιμο κομμάτι βασικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, όπως η Κοινωνική Πολιτική και ο Πολιτισμός.

Ο λόγος είναι απλός. Με την ενσωμάτωση τους στους δήμους, καθίσταται προβληματική η παροχή των υπηρεσιών που μέχρι σήμερα προσφέρονταν μέσω αυτών των νομικών προσώπων. Και συγκεκριμένα η προσφορά των υπηρεσιών αυτών από τους ίδιους τους δήμους, λόγω του βαρέως διοικητικού φόρτου που θα συνεπάγονται πλέον αυτές, θα είναι πολύ δύσκολες στην υλοποίησή τους και μοιραία θα μειωθούν σημαντικά δίνοντας αντίστοιχα χώρο στον ιδιωτικό τομέα ειδικά στην κοινωνική πρόνοια και τον πολιτισμό.

Ας αναλογιστεί κάποιος το πιο απλό: Για την εγγραφή των εκατοντάδων νηπίων κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτείται απόφαση δημοτικού συμβουλίου το οποίο συνεδριάζει μία ή δύο το πολύ φορές ανά μήνα , όπως αντίστοιχα θα συμβαίνει για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών τμημάτων της ΚΕΠΑ κοθ.

Αντίστοιχα προβλήματα και δυσλειτουργίες θα προκύψουν με την εξυπηρέτηση των σχολικών μονάδων.

Επιπλέον σε πολλά κοινοτικά προγράμματα δεν είναι πλέον εφικτή η συμμετοχή των ΟΤΑ λόγω της αλλαγής της νομικής φύσης των μέχρι τώρα δυνητικών δικαιούχων, έτσι οι ΟΤΑ θα στερηθούν πολύτιμων πόρων. Επιπρόσθετα , φαίνεται από την μέχρι τώρα διατύπωση του νομοσχεδίου ότι κάποιοι υπάλληλοι είναι πιθανό να έχουν θέματα σχετικά με την θέση εργασίας τους, μετά την κατάργηση των παραπάνω νομικών προσώπων και την συγχώνευση αυτών στους δήμους.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο δίχως αιτιολογία καταργεί δομές που παρέχουν υπηρεσίες με μεγαλύτερη ευελιξία και ποιότητα , από ότι οι κεντρικοί δήμοι.

Βέβαια δεν περιμένουμε να υπάρξει κάποια ανάλογη πρωτοβουλία από την παρούσα δημοτική αρχή και τον δήμαρχο κ. Βοργιαζίδη. Και γιατί άλλωστε, από τη στιγμή που όσες έμμισθες θέσεις προέδρων καταργούνται, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο υπό προϋποθέσεις αυτές αντικαθίστανται με ισάριθμες έμμισθες θέσεις αντιδημάρχων".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69