tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Αλχημείες του δήμου στα τέλη άρδευσης κατήγγειλε ο Θεόφιλος Κορωνάς (βίντεο)

Για...αλχημείες στην διαχείριση των τελών άρδευσης κατήγγειλε την διοίκηση Βοργιαζίδη ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς. Ο κ. Κορωνάς παραχώρησε συνέντευξη τύπου και έδωσε διευκρινήσεις για την πρόσφατη προσφυγή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με την πραγματική δαπάνη του ενεργειακού κόστους του Δήμου Βέροιας σε σχέση με αυτήν που αποτυπώνεται στον πρόσφατο απολογισμό του Δήμου Βέροιας.

Ο Θεόφιλος Κορωνάς αλλά και ο Κυριάκος Θεοδωρίδης τόνισαν ότι ενώ στον απολογισμό του 2022 το ενεργειακό κόστος του δήμου ήταν λίγο πάνω από τα 3 εκ. ευρώ, το κόστος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ έδειχνε κόστος 3,6 εκ ευρώ. Υπήρχε δηλαδή μια απόκλιση 500 χιλ. ευρώ. Ο κ. Κορωνάς είπε ότι από έρευνα που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Θεοδωρίδης, προέκυψε ότι αυτή η απόκλιση οφείλετε από την διαχείριση των τελών άρδευσης. Ο επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ αλλάΖΟΥΜΕ » υποστήριξε ότι ενώ ο δήμος εμφανίζει τέλη άρδευσης 184 χιλιάδες ευρώ, το πραγματικό κόστος τους στον δήμο είναι 611 χιλιάδες ευρώ. Όσον αφορά την διαφορά αυτή, ο κ. Κορωνάς είπε ότι ο δήμος την καλύπτει από τα άλλα ανταποδοτικά τέλη που έχουν ανεβασμένες τιμές για καλύψουν την "τρύπα" της άρδευσης.

"Το αφήγημα ότι ο κ. Βοργιαζίδης είναι καλός στην διαχείριση, πάει περίπατο. Υπάρχει πολύ τσαπατσουλιά" σχολίασε ο κ. Κορωνάς.

Μιλώντας για το τι θα κάνει ο ίδιος αν εκλεγεί δήμαρχος, ο κ. Κορωνάς είπε ότι θα μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη, στο πραγματικό τους ύψος ενώ παράλληλα δεν θα ανεβάσει τα τέλη άρδευσης. Αναφορικά με το πως θα καλύψει την οικονομική "τρύπα" της άρδευσης, ο κ. Κορωνάς είπε ότι σε πρώτο χρόνο θα τα επιδοτήσει ο δήμος, είτε με χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε με ιδία έσοδα του δήμου. Σε βάθος χρόνου, είπε ο κ. Κορωνάς, θα νομιμοποιηθούν τα δίκτυα άρδευσης και μέσα από προγράμματα χρηματοδότησης θα δημιουργηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα που θα καλύψουν το ενεργειακό κόστος των αντλιοστασίων. 

Κλείνοντας, ο κ. Κορωνάς είπε ότι όταν αναλάβει τον διοίκηση του δήμου, θα ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών διαχειριστικό έλεγχο.

Δείτε την εισήγηση Κορωνά

Μετά τον κ. Κορωνά, ο Κυριάκος Θεοδωρίδης περιέγραψε με στοιχεία πως έκανε την έρευνα του και έφτασε στο συμπέρασμα που κατήγγειλε ο κ. Κορωνάς.

Δείτε τι είπε ο κ. Θεοδωρίδης

Πολιτική επιλογή από το 2010 ο τρόπος διαχείρισης των τελών άρδευσης

Πολιτική επιλογή όλων των διοικήσεων από το 2010 και μετά ήταν η "επίδοση" των τελών άρδευσης από τα υπόλοιπα ανταποδοτικά τέλη για να παραμένει το ύψος τους σε χαμηλά επίπεδα. Το 2010, μετά την συνένωση των δήμων, στο νέο δήμο Βέροιας πέρασαν και τα δημοτικά αρδευτικά δίκτυα του Αποστόλου Παύλου, της Βεργίνας και της Μακεδονίδας. Επειδή το ενεργειακό τους κόστος ήταν υψηλό, η διοίκηση Ουσουλτζόγλου πήρε την πολιτική απόφαση να "επιδοτεί" με αυτόν τον τρόπο την υπηρεσία άρδευσης. 

Μάλιστα, το 2014, πριν τις δημοτικές εκλογές, η πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου, Βέτα Αρχοντάκη, είχε κάνει παρόμοια καταγγελία με αυτή του κ. Κορωνά. Η κ. Αρχοντάκη με ανακοίνωσή της είχε πει τα εξής (http://archive.pliroforiodotis.gr/ ):

"Με τον κ. Βοργιαζίδη είχαμε μια άριστη συνεργασία για δύο χρόνια 2011-2012, εγώ ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών και αυτός ως Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και αρμόδιος σε θέματα άρδευσης.

Σε κάποια θέματα διαφωνούσαμε, όπως αυτό της άρδευσης, διότι απαιτούσα:

1. η λειτουργία της να δοθεί στην Δ.Ε.Υ.Α.Β. ως αρμόδια και λόγω του γνωστού αντικειμένου που έχει σχέση με την ύδρευση και κατανάλωση των υδάτινων πόρων

2. Επειδή οι υπηρεσίες είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα δηλαδή όσα εισπράττεις τόσα ξοδεύεις και στην περίπτωση του Δήμου μας τα έσοδα ήταν περίπου 150.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα περίπου 700.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η διαφορά να επιβαρύνει όλους ανεξαιρέτως του Δημότες του Δήμου μας.

Κανένας Δήμος και κανένας Αντιδήμαρχος δεν μπορεί να "επιδοτεί" λειτουργίες του Δήμου που δεν είναι ανταποδοτικές, γιατί αν δεν είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός δεν εγκρίνεται από την Περιφέρεια αφενός και αφετέρου είναι παράνομο να "επιδοτεί" ανταποδοτικές υπηρεσίες".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69