tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Με μικρές παρεμβάσεις αλλάζουμε και ομορφαίνουμε την πόλη μας

Γράφει ο Γιάννης Καμπούρης

Μιλώντας για βελτίωση της καθημερινότητάς μας, ανάμεσα στις άλλες ανάγκες μας, αναφερόμαστε και στην αισθητική που αποπνέει η πόλη και όχι άδικα. Ποιος δεν θέλει να ζει σε ένα όμορφο περιβάλλον που θα τον ικανοποιεί αισθητικά. Ικανοποίηση που με τη σειρά της θα προδιαθέτει θετικά, θα ελευθερώνει τη φαντασία και τελικά θα επηρεάζει θετικά και την όλη συμπεριφορά μας. Και αυτό δεν πλέον είναι μια πολυτέλεια, είναι μια αδήριτη ανάγκη.

Ο δημόσιος χώρος οφείλει να είναι και να τον αισθανόμαστε ως το δικό μας χώρο, που θα εκτός των άλλων θα ικανοποιεί και την ανάγκη της αισθητικής απόλαυσης. Αν τον προστατεύουμε και τον ομορφαίνουμε, να είμαστε σίγουροι ότι θα μας το ανταποδώσει.

Ας δούμε λοιπόν με τη φαντασία μας και με τη βοήθεια του υπολογιστή, μερικές διαφορετικές εικόνες από μέχρι και σήμερα αδιάφορα σημεία της πόλης, που μεταμορφώνονται με τρόπο απλό και κυρίως φθηνό, σε σημεία θελκτικά, σε σημεία αναφοράς και αισθητικής απόλαυσης.

veria plateia

Πλατεία δημαρχείου. Ένας τοίχος αδιάφορος που δεσπόζει του χώρου, μεταμορφώνεται με γκράφιτι σε σημείο ενδιαφέροντος, ένας πίνακας δημόσιας τέχνης. Εδώ το γκράφιτι συνοδεύεται και με ένα κρεμαστό κήπο.

Περιοχή εκκλησίας Αγ. Ιωάννη. Ένα μοναδικό σημείο και με αρχαιολογικό ενδιαφέρον στο κέντρο της πόλης, που αντί να προκαλεί τον ενδιαφέρον απωθεί με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Δε γνωρίζω πότε θα χτιστεί η εκκλησία και τι προβλέπεται να γίνει. Αλλά μέχρι να γίνει η εκκλησία για ποιο λόγο με πολύ ελαφρές παρεμβάσεις να μην αναδείξουμε το χώρο ;

Και αυτά δεν είναι τα μοναδικά σημεία που μπορούμε να παρέμβουμε. Ο καθένας με τη φαντασία του μπορεί να οραματιστεί και να προτείνει τις δικές του ιδέες για παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.

Και κλείνοντας μιας και πολύς ο λόγος για την Τριποτάμο και για τα νερά, γιατί οι δημόσιες βρύσες της πόλης να μην ανασχεδιαστούν και κατασκευαστούν στη βάση καλλιτεχνικών προτάσεων, ώστε παράλληλα με το χρηστικό τους χαρακτήρα να είναι και δημόσια έργα επώνυμων καλλιτεχνών ;

Σημείωση : Η αντίστοιχη φωτογραφία της βρύσης που διάλεξα να συνοδεύσει αυτό το κείμενο, είναι από τις εμβληματικές δημόσιες βρύσες του Παρισιού, έργο του Charles Auguste Lebourg (1829 -1906). Οι βρύσες αυτές έχουν τη δική τους ιστορία και είναι πλέον από τα μικρά «αξιοθέατα» της πόλης.

 Καμπούρης Γιάννης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος – Νέα Εποχή, αλλάΖουμε – Θ. Κορωνάς

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69