tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Μνημόνιο αδελφοποίησης υπέγραψε ο Δήμος Βέροιας με την Ιταλική πόλη Cava de Tirreni

Τελετή Αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Βέροιας και του Δήμου της Ιταλικής Δημοκρατίας Cava de’ Tirreni πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Την τελετή παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Βέροιας, οι πρώην δήμαρχοι Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και Γιάννης Χασιώτης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας, ο βουλευτής Βασίλης Κοτίδης, καθώς επίσης αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Ιταλό Δήμαρχο Vincenzο Servalli (Βιντσέντζο Σερβάλλι).

Η τελετή αδελφοποίησης των δύο πόλεων αποτελεί την επικύρωση της διαδικασίας με κάθε επισημότητα από τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνύπαρξης.

Στον χαιρετισμό τους ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο Δήμαρχος του Cava de Tirreni Vincenzο Servalli αναφέρθηκαν στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο δήμων από το 2019 μέχρι σήμερα, που οδήγησαν σε αυτήν την αδελφοποίηση.

Την μετάφραση έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Λεωνίδας Ακριβόπουλος.

Στην εκδήλωση υπογράφηκε Πρωτόκολλο Κατανόησης και Συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων, στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της αγροτικής ανάπτυξης, της καινοτομίας, αλλά και της διατήρησης της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.

Η Βέροια και η Cava de Tirreni παρουσιάζουν κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την ιστορική σπουδαιότητα, τα χαρακτηρισμένα από την UNESCO αξιοθέατα ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς –ο Αρχαιολογικός χώρο της Βεργίνας του Δήμου Βέροιας και η Ακτή Αμάλφι που ξεκινά μόλις 4 χλμ. από το Cava de' Tirreni - αποτελούν βασικά κοινά χαρακτηριστικά των δυο πόλεων επί των οποίων μπορεί να καλλιεργηθεί μια γόνιμη συνεργασία με αμοιβαία οφέλη. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορεί να αναπτυχθεί στενή συνεργασία των δυο πόλεων με κύριους άξονες τον πολιτισμό, τον τουρισμό και το εμπόριο ως βασικές πτυχές της σύγχρονης κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μιχαηλίδης ανέγνωσε το κείμενο Υπομνήματος Κατανόησης και Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βέροιας και του Δήμου Cava de Tirreni της Ιταλίας, σχετικά με τη συνεργασία των δύο δήμων στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

Αναφορικά με τις ισχύουσες συνθήκες και συμφωνίες μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ιταλικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας συμφωνούν και συναποδέχονται τα παρακάτω:

1. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ

Ο σκοπός αυτού του υπομνήματος είναι να ενθαρρυνθούν οι δραστηριότητες, τα σχέδια και τα προγράμματα συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και του εμπορίου.

Το παρόν υπόμνημα αναφέρεται στις βασικές αρχές και σχέσεις μεταξύ των "συμβαλλομένων μερών'' ενώ με μελλοντικές συμφωνίες μπορούν να καθορισθούν ακριβέστεροι όροι που θα αποτελέσουν την ουσία της συνεργασίας σε κάθε επιμέρους τομέα της.

2. ΤΟΜΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η συνεργασία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών θα ενθαρρυνθεί στους παρακάτω τομείς:

2.1 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανταλλαγή πληροφοριών και συμμετοχή με αντιπροσωπείες σε τοπικές εορτές και σε εκδηλώσεις στους τομείς παράδοσης, θρησκευτικής κληρονομιάς, εκπαίδευσης, μουσικής και θεατρικής τέχνης, επιστημών και αθλητισμού.

Ευρύτερα η συνεργασία αποσκοπεί στην:

-Ανταλλαγή τεχνογνωσίας με σκοπό την καλύτερη διαχείριση, συντήρηση και προβολή των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται στις δυο πόλεις

-Ανάπτυξη προγραμμάτων για την αμοιβαία γνωριμία της θρησκευτικής κληρονομιάς κάθε περιοχής

-Ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών

-Ανάπτυξη επαφών μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

-Ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ αθλητικών σωματείων και συλλογών

2.2 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ενθάρρυνση του τουρισμού μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών στις καλύτερες εφαρμοσμένες πρακτικές στον Τουρισμό.

Στο πεδίο του τουρισμού η συνεργασία αποβλέπει στην:

-Ανάπτυξη προγραμμάτων για την ανταλλαγή τουριστικών πληροφοριών

-Προώθηση τουριστικών πληροφοριών σχετικών με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται στις δυο πόλεις

-Ανάπτυξη δράσεων γνωριμίας με τα θρησκευτικά μνημεία των δυο περιοχών

-Ενθάρρυνση του οικοτουρισμού

-Ενημέρωση σχετικά με Τουριστικές Εκθέσεις που διοργανώνονται εντός των ορίων των διοικητικών περιφερειών που εδρεύουν οι δυο Δήμοι

-Σύνδεση των Ενώσεων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων καθώς και των Τουριστικών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στις δυο πόλεις και ευρύτερα στην Περιφέρεια Καμπανίας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

2.3 ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων, βιομηχανικής συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών στις καλύτερα εφαρμοσμένες πρακτικές.

-Ανταλλαγή πληροφοριών για Εμπορικές εκθέσεις στο Δήμο Cava de’ Tirreni και στο Δήμο Βέροιας αλλά και ευρύτερα στην Περιφέρεια Καμπανίας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

-Ενθάρρυνση των επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών Ενώσεων και Επιμελητηρίων που εδρεύουν στους δύο Δήμους.

3. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

3.1. Τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να πραγματοποιούν συσκέψεις, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, στην εφαρμογή αυτού του υπομνήματος.

3.2. Για να διευκολύνουν την εφαρμογή του παρόντος υπομνήματος τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να καθιερώσουν διαδικασίες, σχέδια, και μπορούν να συγκροτήσουν επιμέρους προγράμματα.

3.3. Τα συμβαλλόμενα μέρη, μπορούν να συστήσουν συμβουλευτικό όργανο – συμβούλιο που θα είναι αρμόδιο για προτάσεις προς τα συμβαλλόμενα μέρη για πρωτοβουλίες στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, του πολιτισμού, του τουρισμού, του αθλητισμού κλπ., για να προτείνει εμπειρογνώμονες για να συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα και έργα, και για την παρακολούθηση της προόδου εφαρμογής των παραπάνω.

3.4 Επειδή η αδελφοποίηση πόλεων είναι μια μακροχρόνια σχέση θεμελιωμένη σε φιλικές σχέσεις μεταξύ των δήμων, μπορούν οι δύο Δήμοι να διοργανώνουν συναντήσεις πολιτών και να παρέχουν τη δυνατότητα επίτευξης αυτού του στόχου σε επίπεδο ατόμων, δίνοντας τη δυνατότητα να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες προσωπικές φιλίες στην αδελφοποιημένη πόλη τους. Συνεπώς, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σύγχρονο τρόπο ζωής και την καθημερινή ζωή άλλων ανθρώπων και να εξοικειωθούν εν τέλει με τον τοπικό πολιτισμό, δημιουργώντας σταδιακά φιλικές σχέσεις και αλληλοκατανόηση. Οι παραπάνω συναντήσεις πολιτών θα βασίζονται σε μια προσέγγιση «μάθησης μέσα από την πράξη» ώστε οι συμμετέχοντες να μην έχουν απλώς ένα παθητικό ρόλο «θεατή», αλλά αντιθέτως οι συνεργαζόμενες ομάδες να εμπλέκονται ενεργά στο στάδιο σχεδιασμού και προετοιμασίας των εκδηλώσεων - δράσεων καθώς επίσης και στις ενδεχόμενες ενέργειες παρακολούθησης.

4. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Αυτό το υπόμνημα συμφωνίας μπορεί να τροποποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά από

γραπτή συγκατάθεση των συμβαλλόμενων μερών.

5. ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Το παρόν υπόμνημα, τίθεται σε ισχύ από την 7/04/2024. Θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο 5 (πέντε) ετών έως 7/04/2029 και ισχύει καθόλα μέχρι την υπογραφή νέου.

Μπορεί να τερματιστεί από ένα συμβαλλόμενο μέρος με γραπτή ανακοίνωση στο άλλο, τουλάχιστον 6 (έξι) μήνες πριν από την ημερομηνία της λήξης.

6. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ο Δήμος Cava de’ Tirreni και ο Δήμος Βέροιας αμφότεροι:

1. Θα προχωρούν σε ανταλλαγή επίσημων Αντιπροσωπειών των δύο Δήμων που θα εγκρίνουν προγράμματα ανάπτυξης φιλικών σχέσεων και συνεργασίας.

Όλα τα πρωτότυπα στην Ελληνική, Ιταλική και Αγγλική γλώσσα, ισχύουν εξίσου.

Το παρόν υπογράφεται στην Βέροια την 7η Απριλίου 2024.

Ακολούθησαν οι υπογραφές από τον Δήμαρχο Βέροιας, Βοργιαζίδη Κωνσταντίνο και τον Δήμαρχο της πόλης Cava de’ Tirreni της Ιταλίας Vincenzο Servalli.

Ο Ιταλός Δήμαρχος προσέφερε στον Βεροιώτη Δήμαρχο μια περγαμηνή που αντιπροσωπεύει την αγάπη προς την πόλη της Βέροιας, ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας. Ο κ. Βοργιαζίδης προσέφερε στον έτερο δήμαρχο μια αναπαράσταση της Λάρνακας του Βασιλιά Φιλίππου και στον Μάρκο Γκόλντι το λεύκωμα της πόλης μας.

Ο πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας, πρώην Δήμαρχος της πόλης Cava de’ Tirreni, συνταγματολόγος Μάρκο Γκάλντι ήταν ένας από τους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν την αδελφοποίηση των δύο δήμων και μίλησε για το δικό του όραμα.

Έπειτα, η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ» και η Σχολική Χορωδία Βέροιας, υπό τη διεύθυνση της Ελένης Αναγνώστου, απήγγειλαν τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών. Στη συνέχεια στο φουαγιέ του Δημαρχείου οι δύο χορωδίες ερμήνευσαν τα τραγούδια Jubilate Deo, Δεδοξασμένη Μαριάμ, Μητέρα και αδερφή, Το Μαργούδι κι ο Αλεξανδρής, Πέρα στους πέρα κάμπους.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69