tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η πόλη που ονειρεύομαι

Γράφει ο Χρήστος Μακρίδης

Σε μία εποχή τεχνολογικής επανάστασης, πρέπει να επιδιώξουμε για την «λατρευτή» μας  ΒΕΡΟΙΑ να γίνει μια  “Έξυπνη πόλη – Smart city”.

Είναι φανερό ότι διανύουμε μια εποχή τεχνολογικής επανάστασης, που έχει ως στόχο να βελτιώσει και να διευκολύνει την καθημερινότητα μας. Τυποποιημένος  ορισμός για τον όρο «έξυπνη πόλη» δεν υπάρχει, αντίθετα υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι για να περιγράψουμε τι είναι μια έξυπνη, βιώσιμη πόλη. Θα λέγαμε ότι «έξυπνη πόλη» είναι μια αστική περιοχή, που χρησιμοποιεί ένα πλήθος καινοτόμων τεχνολογιών για τη συλλογή δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά επεξεργάζονται από λογισμικά με απώτερο στόχο την αποτελεσματική  διαχείριση των πόρων και των υπηρεσιών της πόλης. Η έξυπνη τεχνολογία επιτρέπει στους διαχειριστές της πόλης, έχοντας εικόνα των νευραλγικών υποδομών της, να αλληλεπιδρούν άμεσα με αυτές, και να βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών και των υπηρεσιών της, σε ταυτόχρονη διασύνδεση με τους πολίτες της. Η σχέση των πολιτών με τους φορείς της πόλης γίνεται αμφίδρομη και διαδραστική μέσω καινοτόμων επικοινωνιακών διαύλων.

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα αξιοποιούνται, αυξάνοντας τις υπηρεσίες προς τους δημότες αφενός και αφετέρου θα βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών αυτών, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος λειτουργίας.  

Για παράδειγμα,  «έξυπνοι» κάδοι απορριμμάτων στην πόλη μας θα μεταδίδουν συνεχώς τα δεδομένα τους, με κύριο στοιχείο τη διαθέσιμη χωρητικότητα τους. Ο διαχειριστής των απορριμματοφόρων, λαμβάνοντας υπόψη τη χωρητικότητα των κάδων, θα προγραμματίζει κάθε μέρα ένα διαφορετικό δρομολόγιο για την αποκομιδή τους, εξοικονομώντας ανθρώπινους πόρους και καύσιμα για τα απορριμματοφόρα, καθώς δεν θα απαιτείται η διέλευση του απορριμματοφόρου από κάδο ο οποίος δεν θα έχει σκουπίδια.

Μια άλλη περίπτωση είναι οι «έξυπνοι» υδρομετρητές. Οι έξυπνοι υδρομετρητές θα μεταδίδουν συνεχώς προς την ΔΕΥΑΒ στοιχεία, που θα αφορούν την κατανάλωση αλλά και τις τυχόν βλάβες που μπορεί να υπάρχουν στην οικία του καταναλωτή. Οι πληροφορίες αυτές θα φτάνουν στην υπηρεσία την στιγμή που συμβαίνουν, αλλά ταυτόχρονα θα μεταδίδονται και στον καταναλωτή, ο οποίος θα λαμβάνει γνώση, όχι μόνο για την καθημερινή του κατανάλωση, αλλά και για ειδικά συμβάντα, όπως π.χ. για κάποια διαρροή, που συνήθως είναι μία βρύση που στάζει. Η πληροφορία θα φτάνει πολύ εύκολα στον καταναλωτή, με τη χρήση μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

Ο «έξυπνος» φωτισμός θα εξοικονομεί ενέργεια με πολλαπλούς τρόπους. Πρωτίστως με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων νέας τεχνολογίας. Επιπλέον το σύστημα θα καταγράφει την ποσότητα της φωτεινής ενέργειας που θα «πέφτει» πάνω στις επιφάνειες και θα προσαρμόζει ανάλογα την ένταση του φωτισμού, σύμφωνα με τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Κατά τις νυχτερινές ώρες, που δεν θα υπάρχει κίνηση, θα μειώνει την ένταση του φωτισμού, ενώ θα την αυξάνει αυτόματα μόλις αντιληφθεί διερχόμενα αυτοκίνητα ή πεζούς επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Τέλος, η κολώνα θα μπορεί να δεχτεί μια πλειάδα αισθητήρων, όπως μετεωρολογικούς αισθητήρες, κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας κ.α.

Μία «έξυπνη» διάβαση θα φαίνεται σαν μια απλή κλασική διάβαση με γραμμογράφηση στο οδόστρωμα και προειδοποιητικές πινακίδες. Όταν όμως η διάβαση αντιληφθεί ότι ένας πεζός προσπαθεί να την διασχίσει, θα ενεργοποιείται αυτόματα και θα προειδοποιεί τους διερχόμενους οδηγούς, με εναλλασσόμενους φωτεινούς σηματοδότες και φωτιζόμενες πινακίδες. Αν η διέλευση θα πραγματοποιείται  κατά τις νυχτερινές ώρες, οι κολώνες φωτισμού που θα φωτίζουν τη διάβαση θα αυξάνουν την έντασή τους στο μέγιστο, ώστε αυτή να γίνει αντιληπτή από τυχόν οχήματα που θα πλησιάζουν σε αυτή. Παράλληλα, διάφοροι αισθητήρες θα καταγράφουν συνεχώς και επιπρόσθετα δεδομένα, όπως την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον θόρυβο και άλλες μετεωρολογικές παραμέτρους και θα τις μεταδίδουν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η «έξυπνη» στάθμευση ουσιαστικά θα δίνει στους οδηγούς, μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, τη δυνατότητα να βρουν άμεσα τις διαθέσιμες θέσεις για παρκάρισμα στην περιοχή που κινούνται. Μέσω αισθητήρων, που θα τοποθετούνται στο οδόστρωμα, το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύσει αν μια θέση είναι διαθέσιμη για στάθμευση ή όχι. Ανάλογα με την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο δήμος, μας  θα είναι δυνατή η χρέωση ή όχι του οχήματος κατά την διάρκεια της στάθμευσης, ενώ η πληρωμή θα πραγματοποιείται και μέσω της εφαρμογής. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα ειδικής τιμολογιακής πολιτικής, όπως π.χ. η μη χρέωση σε μόνιμους κατοίκους, δημότες ΑΜΕΑ κλπ.

Οι «έξυπνες» στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς  θα λειτουργούν, όχι μόνο σαν απλοί χώροι αναμονής, αλλά και σαν σημεία πληροφόρησης των δημοτών και επισκεπτών της Βέροιας, παρέχοντας τους πληροφορίες για τα δρομολόγια των μέσων, τα αξιοθέατα της πόλης, τους χώρους αναψυχής, τις καιρικές συνθήκες και πολλές άλλες πληροφορίες για την πόλη μας.. Επιπλέον θα διαθέτει θέσεις φόρτισης για το κινητό και τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα, όπως είναι τα ποδήλατα ή τα πατίνια. Κάθε έξυπνη στάση, θα είναι και ένα σημείο παροχής ασύρματου internet (WiFi Hotspot), ενώ ταυτόχρονα θα συλλέγει πληροφορίες για την κίνηση των μέσων μαζικής κυκλοφορίας, βελτιώνοντας έτσι τους ενδεικτικούς χρόνους αναμονής.

Η «έξυπνη» πόλη της Βέροιας ουσιαστικά θα παρακολουθεί, θα συλλέγει και θα αξιοποιεί δεδομένα, ούτως ώστε  να διαχειρίζεται συστήματα κυκλοφορίας και μεταφοράς, μονάδες παραγωγής ενέργειας, υπηρεσίες κοινής ωφελείας, δίκτυα ύδρευσης, απορρίμματα, συστήματα πληροφοριών, σχολείων, βιβλιοθηκών, νοσοκομείων και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο.

Σήμερα το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει το 65% μέχρι το 2050. Στην Ευρώπη δε, το ποσοστό των κατοίκων που ήδη ζει σε αστική περιοχή αγγίζει το 75%, με αυξανόμενη τάση. Για την σωστή διαχείριση της αυξανόμενης αστικοποίησης αλλά και την διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών η «έξυπνη πόλη» αποτελεί την λύση του μέλλοντος.

Κάνοντας την πόλη της Βέροιας μία «έξυπνη» πόλη, θα  μπορεί να είναι προετοιμασμένη για τις όποιες μελλοντικές εξελίξεις, «οχυρωμένη» απέναντι σε φυσικές καταστροφές, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τους δημότες της. Θα μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα και στοχευμένα στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων και δεν θα έχει απλώς μια «συναλλακτική» σχέση με τους δημότες της. Θα μπορεί να γίνει μια «πράσινη πόλη» καθώς οι αρμόδιοι φορείς, σε πραγματικό χρόνο και βασιζόμενοι πάντα στα δεδομένα που θα λαμβάνουν, θα μπορούν να δρουν άμεσα και έξυπνα και θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τις παρεχόμενες υπηρεσίες, για να μειώνουν το ενεργειακό και το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα ουσιαστικά.

Αυτήν την πόλη της Βέροιας ονειρευόμαστε εμείς σαν «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ» θέτοντας τα θεμέλια για την ευημερία των δημοτών μας και οι αρμόδιοι φορείς θα μπορούν πλέον να “χτίσουν” πάνω σε αυτά, αξιοποιώντας τα τεχνολογικά εργαλεία που θα τους παρασχεθούν.»

* Ο Χρήστος Μακρίδης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βέροιας με την παράταξη Ισχυρός Δήμος

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69