Δεν έρχονται στην Βουλή αυτή την εβδομάδα η φορολόγηση αγροτών και οι πρόωρες συντάξεις

tsipras vouli

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να μην φέρει στη Βουλή αυτή την εβδομάδα τις ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και εκείνες για την φορολόγηση των αγροτών.

Οι επίμαχες αυτές ρυθμίσεις είναι το βασικό συστατικό του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές και ήταν προγραμματισμένο να ψηφιστούν την Τετάρτη.

Σημειωτέον ότι στην ψηφοφορία αυτή το πρωθυπουργικό επιτελείο έδινε τελεσίδικα χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς προειδοποιούσε μέχρι και σήμερα το πρωί ότι εάν δεν ψηφιστούν οι ρυθμίσεις τουλάχιστον από 121 βουλευτές της συμπολίτευσης, τότε θα ετίθετο θέμα παραίτησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού -το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων είχαν υπερψηφίσει μόλις 123 βουλευτές, δηλαδή τα πράγματα είναι έτσι κι αλλιώς οριακά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την υπαναχώρηση ή τον ελιγμό αυτό το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να πείσει κάποιους βουλευτές, αλλά και να εκτιμήσει την κατάσταση με τη στάση των άλλων κομμάτων (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), βουλευτές των οποίων απειλούν να μην ψηφίσουν τις ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το Μαξίμου την Τετάρτη, 22.07.2015, η συζήτηση/ψηφοφορία στη Βουλή αφορά:

- Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

- Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Σύμφωνα, δε, με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι ρυθμίσεις αυτές θα έρθουν προς ψήφιση την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι θεσμοί αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δηλαδή για την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά πρόσθεσε ως αίτημα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για το μορατόριουμ της πρώτης κατοικίας.