Βεσυρόπουλος: "Η Κυβέρνηση εγκλωβίζει τη Χώρα σε κύκλους αβεβαιότητας και αστάθειας"

Σχετικά με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο 2016, ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, Βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ.Λ.Κ., Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει την αδυναμία της Κυβέρνησης της Αριστεράς να σχεδιάσει ρεαλιστικά και να εκτελέσει αποτελεσματικά.

Σε σχέση με τους στόχους, τα φορολογικά έσοδα και οι επιστροφές φόρων είναι μειωμένες, οι πρωτογενείς δαπάνες και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Δαπανών είναι συρρικνωμένες.

Συγκεκριμένα, ήδη, από τον Ιανουάριο του 2016:

  • Τα φορολογικά έσοδα είναι μειωμένα κατά 183.000.000 ευρώ ή κατά 5% έναντι του στόχου. Ειδικότερα, οι φόροι εισοδήματος, οι φόροι στην περιουσία, οι φόροι συναλλαγών (π.χ. Φ.Π.Α.), οι φόροι κατανάλωσης, είναι όλοι μειωμένοι
  • Οι επιστροφές φόρων είναι μειωμένες κατά 50.000.000 ευρώ ή 14% έναντι του στόχου
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 438.000.000 ευρώ ή κατά 13% έναντι του στόχου
  • Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 15.000.000 ευρώ ή κατά 10% έναντι του στόχου.

Η Κυβέρνηση, με την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική, έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των συνεπών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει προχωρήσει – και πάλι – σε μερική "εσωτερική στάση πληρωμών", συνεχίζει να στερεί ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Ενώ παράλληλα, στέκεται με αμηχανία μπροστά στα προβλήματα, εγκλωβίζοντας τη Χώρα σε επαναλαμβανόμενους κύκλους αβεβαιότητας και αστάθειας».