Τι είπε στην Βουλή η Καρασαρλίδου για την Διαφάνεια και την Αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση

Ως μια βαθιά τομή για το σύγχρονο ελληνικό κράτος χαρακτήρισε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη Διαφάνεια, την Αξιοκρατία και την Αποτελεσματικότητα στη Δημόσια Διοίκηση. Κι αυτό, γιατί, όπως τόνισε, γίνεται με μοναδικό κριτήριο την αποκομματικοποίηση και την αξιοκρατία και έχει ως στόχο τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλο το δημόσιο τομέα.
«Ουσιαστικά απαντά στην έντονη ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αποτελεί μια ιστορική καινοτομία, εφάμιλλης της ίδρυσης του ΑΣΕΠ, και είναι το αποτέλεσμα μιας, πραγματικά, ανοιχτής και πλατιάς διαβούλευσης με συνεχείς συζητήσεις αλλά και επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς», τόνισε η βουλευτής.

Οι βασικοί πυλώνες είναι:
1. Η θέσπιση του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
2. Η εισαγωγή νέων ρυθμίσεων αναφορικά με το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και τη στοχοθεσία των υπηρεσιών, και
3. Η θέσπιση ενός νέου συστήματος βαθμολογικής προαγωγής των υπαλλήλων και επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

Όπως τόνισε η Φρόσω Καρασαρλίδου:
«Το Μητρώο θα αποτελεί μια "δεξαμενή" στελεχών και θα αφορά την κάλυψη θέσεων Γενικών Γραμματέων, Αναπληρωτών, Προέδρων, Διοικητών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Θέσεις οι οποίες, ως κυβερνητικό και κομματικό "φέουδο", στελεχώνονταν, μέχρι σήμερα, με διορισμούς από την εκάστοτε κυβέρνηση και "ξηλώνονταν" από την επόμενη. Αυτή την απαράδεκτη πρακτική όλων των προηγούμενων χρόνων έχει ως στόχο η παρούσα ρύθμιση...

Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια ανοιχτή λίστα ικανών ανθρώπων ανεξάρτητα απο κομματικά και ιδεολογικά κριτήρια. Η επιλογή των στελεχών θα γίνεται μέσω μοριοδότησης, ενώ ο διορισμός τους θα γίνεται κατόπιν απόφασης του Υπουργού μετά και την γνωμοδότηση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής που θα καταρτιστεί. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η τετραετής θητεία των στελεχών με δικαίωμα ανανέωσης μία μόνο φορά, έχει δηλαδή ανώτατο όριο την 8ετία. Μια ακόμη μεγάλη αλλαγή που έρχεται, αφορά την επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση, η οποία θα γίνεται με τρόπο διαφανή και με στόχο την πραγματική βελτίωση της δημόσιας διοίκησης».

«Είναι γεγονός ότι έχει υπάρξει μια τεράστια κακοδιαχείριση του δημόσιου τομέα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των παραδόσεων του κομματικού κράτους. Καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης για να διορίσει με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε. Η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, λοιπόν, σε όλους μας είναι επιτακτική. Δεν μας ανήκει τίποτα. Είμαστε απλοί διαχειριστές και όσο καλύτερα κάνουμε τη δουλειά μας τόσο περισσότερο θα ωφεληθεί το κράτος και κατ' επέκταση, οι πολίτες. Ο στόχος μας είναι η "αποκομματικοποίηση" και όχι η "απολιτικοποιήση" της δημόσιας διοίκησης. Το καθεστώς της κομματοκρατίας και οικογενειοκρατίας παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε χώρα που ανήκει στον πυρήνα της ΕΕ.

Στόχος, λοιπόν, του νομοσχεδίου, είναι η κατοχύρωση της διαφάνειας, της επιστημονικότητας στην αξιολόγηση και ο τερματισμός της στερεοτυπικής αντίληψης της μη-παραγωγικότητας του Δημοσίου τομέα. Η μετάβαση δηλαδή, από την πελατειακή συγκρότηση της ιεραρχίας σε ένα πραγματικά λειτουργικό, διαφανές, αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα. Όπου θα δίνεται η δυνατότητα σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων που δεν είχαν ταυτιστεί με κομματική και πελατειακή εξάρτιση να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να λάβουν ενεργά μέρος στη συγκρότηση μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης», κατέληξε η βουλευτής.