Ας μιλήσουμε προγραμματικά

Γράφει ο Στέργιος Καλπάκης

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν την εξής ιδιαιτερότητα. Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, οι Έλληνες πολίτες και όχι η τρόικα θα είναι εκείνοι που θα εγκρίνουν το πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας για την επόμενη τετραετία. Η έξοδος από τα μνημόνια δίνει πλέον τη δυνατότητα στα κόμματα να αντιπαρατεθούν για τις δικές τους προτάσεις. Ακόμα κι εκείνοι που αμφισβητούν αυτό το γεγονός, σήμερα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για το δικό τους πρόγραμμα, άσχετα αν κρύβονται.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί η διεξαγωγή ενός νηφάλιου πολιτικού διαλόγου, ώστε ν’ αναδειχθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια. Θα προχωρήσουμε με ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, με αναβάθμιση των υπηρεσιών στην υγεία και στην παιδεία και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ή θα επιστρέψουμε στην εργασιακή ανασφάλεια, στην αποδόμηση του κράτους πρόνοιας και στις φοροελαφρύνσεις για την ελίτ, όπως υπονοεί η ΝΔ;

Δεν χρησιμοποιώ τυχαία τη λέξη «υπονοεί». Η ΝΔ συστηματικά αποφεύγει να μιλήσει για το πρόγραμμά της, γιατί όσες φορές το κάνει αποκαλύπτεται ο αντικοινωνικός του χαρακτήρας. Επταήμερη εργασία, απολύσεις, ασφαλιστικό «Πινοσέτ», περιορισμός κοινωνικών δαπανών ακούστηκαν από τα χείλη του προέδρου και άλλων κορυφαίων παραγόντων της, για να διαψευσθούν μπροστά στον κίνδυνο της κοινωνικής κατακραυγής. Αλήθεια, τι απ’ τα δύο να πιστέψουν οι πολίτες; Τις δηλώσεις Βρούτση τη μία ημέρα κατά των 120 δόσεων ή την επομένη ημέρα υπέρ; Τις δηλώσεις Μητσοτάκη για 1 προς 5 στο δημόσιο ή τη διάψευσή τους από άλλα στελέχη της ΝΔ;

Σε αυτή την εκλογική μάχη δεν κρίνονται μόνο δύο διαφορετικά σχέδια για τη χώρα. Κρίνονται και δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την πολιτική αντιπαράθεση. Από τη μία έχουμε τον καθαρό λόγο και τις συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και από την άλλη έχουμε τα μισόλογα και τις γενικόλογες υποσχέσεις της ΝΔ. Η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ είχε δεσμευθεί δημοσίως δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, είναι ενδεικτική.

Στις 7 Ιουλίου, όμως, αποφασίζουμε για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και την απόφαση αυτή ο ελληνικός λαός θα πρέπει να την πάρει έχοντας μπροστά του με καθαρό τρόπο όλα τα δεδομένα για την επόμενη ημέρα. Στην προσπάθεια κάποιων να κρυφτούν, εμείς θα επιμείνουμε να μιλάμε προγραμματικά, με θέσεις και προτάσεις. Γιατί τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας!

Στέργιος Καλπάκης

Υποψήφιος Βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

* Άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ» του Υπ. Βουλευτή Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιου Καλπάκη