Τ. Μπαρτζώκας: Στο ίδιο έργο θεατές με τις φήμες περί κατάργησης και της 1ης Μεραρχίας Πεζικού

bartzokas st

Του Τάσου Μπαρτζώκα

Στις 29 Νοεμβρίου 2013 έκλεινε και επίσημα η 100ετής ζωή του Β΄ Σώματος Στρατού, τα 51 χρόνια από αυτά στη Βέροια, μέσα σε κλίμα αγανάκτησης από την τοπική κοινωνία.

Ωστόσο, η 1η Μεραρχία Πεζικού, που μέχρι τότε έδρευε στην Αγ. Βαρβάρα Βέροιας, ήρθε να καλύψει το κενό, σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, που άφησε η απομάκρυνση του Β΄ Σώματος Στρατού.

Σε όσους παρακολουθούσαν και παρακολουθούν το θέμα από κοντά, ο μεγαλύτερος φόβος ήταν να μην ξαναζήσουμε την ίδια κατάσταση και στο μέλλον, με την απομάκρυνση της 1ης Μεραρχίας αυτή τη φορά. Δυστυχώς, πληροφορούμαι πως αυτός ο φόβος μπορεί να επιβεβαιωθεί, στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μετά την απομάκρυνση του Β' Σ.Σ., των δύο Πανεπιστημιακών Σχολών, από Βέροια και Νάουσα, την αρχική αδρανοποίηση και, πρόσφατα, κατάργηση της Σχολής Αστυφυλάκων Νάουσας, την κατάργηση του Χημείου και την επαπειλούμενη απομάκρυνση του Τελωνείου Βέροιας, μόνο ένα νέο «πλήγμα», αυτό της κατάργησης της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, δεν αξίζει στην Ημαθία.

Καλώ κάθε αρμόδιο να ξανασκεφτεί το θέμα, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς (που σίγουρα έχουν μεγάλη σημασία), αλλά και εθνικούς, οι οποίοι είναι – φαντάζομαι – ευνόητοι σε όλους. Άλλωστε, το έργο της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο για τους πολίτες της Ημαθίας, άλλα και όλης της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς πέραν της αυτονόητης σημασίας στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, είναι άρρηκτα συνυφασμένο και με την πολιτική προστασία (κατάσβεση πυρκαγιών, αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, σεισμών κλπ).

Η Ημαθία, βίωσε και βιώνει με τον πιο έντονο τρόπο την εγκατάλειψη και την απαξίωση. Θα πρέπει επιτέλους να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

Επιβάλλεται, η Κυβέρνηση να δει το θέμα πιο προσεχτικά, καθώς η Ημαθία έχει αδικηθεί κατάφωρα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Τάσος Μπαρτζώκας
Δικηγόρος – Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.